Moissac, klooster en abdij langs Canal de GaronneAbdij van Moissac, met prachtige tuin en kerk | (c) Koen Goossens

In Frankrijk liggen er vele kleine en vaak ook mooie dorpjes. Maar zonder er bij stil te staan rijden we de mooiste plaatsjes voorbij op de autosnelweg, terwijl we onder weg zijn naar een populaire vakantiebestemming. Toch passeren we zo mooie dorpjes en steden waar je nog rustig kan genieten van de schoonheid en de rust van Frankrijk. Een voorbeeld hiervan is Moissac, rustig gelegen aan de rand van het Canal de Garonne. Een massa toeristen zal je dus ook niet vinden in Moissac, en dit is nu juist het leuke eraan. Een origineel authentiek karakter, vol rust en sfeer.

Abdij van Moissac, prachtige tuin

Schitterende gaanderij, met mooi beeldhouwwerk | (c) Koen Goossens

Moissac staat vooral bekend voor zijn abdij. Deze abdij is heel mooi bewaard, en de unieke binnentuin is echt de moeite om te bezoeken. De mooie reliefs op de muren en de prachtige dakconstructie zijn bijzonder goed bewaard.

Kerk van Moissac, mooi  beschilderd

 De aangebouwde abdijkerk is zeer bijzonder, en vooral bekend vanwege zijn muurschilderingen en reliefs op het portaal. Waar in onze streken de kerken vaak sober versierd zijn, zal je in Moissac een weelderig geschilderde kerk aantreffen. De schilderingen zijn echt adembenemend mooi, en geven deze kerk een zuiderse tint.


Gezellige winkelstraat, met op de achtergrond het kerkje | (c) Koen Goossens

De binnenkant van de kerk is prachtig geschilderd | (c) Koen Goossens

Het Canal de Garonne snijdt Moissac doormidden

Wanneer je even verder wandelt in Moissac, kom je aan het Canal de Garonne. Dit gegraven kanaal, dat van de Middellandse zee tot aan de Noordzee loopt snijdt Moissac doormidden. Je kan hierlangs rustige wandelingen of fietstochten maken. Of genieten op een bankje langs het water, en kijken naar de passerende bootjes.

De bootjes op het Canal du Midi | (c) Koen Goossens

Even buiten Moissac kan je het pont-canal vinden, of beter gezegd een brug waar boten over varen. 

Een pont canal, hier varen dus ook boten over het water in de brug... | (c) Koen Goossens
De oevers van het Canal de Garonne staan vol met platanen, en geven in de warme zomermaanden een welkome verfrissing. Langsheen het kanaal kan je op de dijk vaak fietsers en wandelaars treffen die langsheen dit traject een reis maken door Frankrijk.

Veel wandelaars en fietsers genieten van de paden langsheen het Canal du Midi | (c) Koen Goossens

Moissac heeft de allures van een in slaap gevallen Frans dorpje, waar de tijd bleef stilstaan. Hier kan je ver weg van het massatoerisme de streek verkennen, per fiets, te voet of met de auto. Laat je betoveren door de rust van Moissac!

Meer informatie over Moissac bij de toeristiche dienst of Mooiste plekjes van de Pyreneeën


Grotere kaart weergeven


Wat denk jij ervan?