Nîmes, het goede leven in de Provence

Nîmes, een prachtge Romeinse stad | (c) Koen Goossens

Nîmes is een verborgen parel in Zuid-Frankrijk, in deze 2000 jaar oude stad kan je nog steeds op elke straathoek de sporen van van de Romeinen ontdekken.  De stad staat vol! Een oude Romeinse badhuis, een tempel, een arena, een bibliotheek, een uitkijktoren. Hier duik je de geschiedenis in, samen met het mooie weer, wat wil je nog meer? Nîmes is de ideale citytrip!

Nîmes, onbekende bestemming

Veel toeristen kennen Nîmes niet, en de reden is eigenlijk vrij eenvoudig... Het ligt niet op de weg naar de bekendste bestemmingen langsheen de Côte d' Azur. Daarom valt Nîmes ertussenuit als vakantiebestemming of citytrip. En eigenlijk is dat jammer, want deze stad heeft je zeer veel te bieden. Langs de andere kant geeft het jou de kans om deze stad rustig te verkennen, zelfs tijdens de drukkere zomermaanden, je zal zien, het is écht de moeite! Bekijk de aanbiedingen naar Nîmes bij Tui.

De Quai de la Fonteine, een groene promenade in het hart van de stad | (c) Koen Goossens

In de sporen van de Romeinen

Breng een bezoek aan het Amfitheater, het Maison Carrée, de Jardins de la Fontaine, de tempel van Diana, La Tour Magne en de Pont du Gard, ze liggen allemaal op een boogscheut bij elkaar. Geniet van een drankje op een gezellig terras in de schaduw van de statige platanen. Ga op verkenning in kleine straatjes en pleintjes, met winkeltjes gevuld met specerijen en zeepjes van Marseille. De zon, de bomen, de schaduw en het water, een ideale mix voor een gezellige citytrip! Je zal zien dat Nîmes zeker een bezoek waard is!

Een Franse traditie, een spelletje petanque aan de Quai de la Fontaine | (c) Koen Goossens

Nîmes is schitterend gelegen, in het hart van de Provence, zodat je steeds kan genieten van het milde klimaat en de zon, het hele jaar door. De stad telt veel unieke plaatsen om te bewonderen. Ga gezellig samen op pad, en laat je inspireren door de cultuur en architectuur. Bezoek prachtige Romeinse bouwwerken en slenter langs kleine straatjes!

Bezienswaardigheden in Nîmes

Maison Carrée, schitterende Romeinse tempel

Het maison Carrée, een prachtige Romeinse tempel in het centrum van Nîmes

Tijdens je wandeltocht door de historische binnenstad van Nîmes zal je zeker voorbij het Maison Carrée passeren, dit is een prachtige Romeinse tempel, die gebouwd werd door dezelfde architect als het Pantheon in Rome. Deze tempel is echt in uitzonderlijke staat, geen enkele andere Romeinse tempel is zo goed bewaard gebleven. Deze tempel werd goed bewaard omdat hij steeds een andere functie kreeg doorheen de eeuwen, zo deed hij ooit dienst als kerk, stal, archief,... maar vandaag is het een museum, eigenlijk meer een filmzaal. Hier kan je een film bekijken over het ontstaan van de stad, een schitterende presentatie, die je zeker niet mag missen. Je kan het Maison Carrée bezoeken met een combiticket, zo kan je alle andere bezienswaardigheden ook bezichtigen aan een goedkoper tarief.

Romeins Theater

De arena van Nîmes, een van de best bewaarde arena's | (c) Koen Goossens

Ook de arena van Nîmes behoort tot een van de best bewaarde amfitheaters die je kan vinden. Tijdens het Romeinse Rijk werden hier de bekende gladiatorengevechten gehouden. Het amfitheater is niet zo groot als het Collosseum, maar is wel beter bewaard. Opnieuw kreeg dit theater tijdens de middeleeuwen een andere functie, waardoor het zo goed bewaard is gebleven. Vandaag is het amfitheater een geliefkoosde plaats als openlucht theater, en worden hier opnieuw stukken gespeeld. in het theater van Nîmes.


Quai de La Fontaine

Rustige plekjes in het centrum van de stad, langsheen de Quai de la Fontaine | (c) Koen Goossens

Het centrum van Nîmes werd gebouwd rondom een centrale bron, het water van deze bron was de levensader van de stad. Hier en daar kan je zien dat er afgedamde kanalen werden gebouwd, het kostbare water werd zo in de stad gehouden, en diende vooral voor de textielnijverheid. Vandaag geven ze op de Quai de la Fontaine een welkome verfrissing in de warme zon van de Provence. Hier kan je genieten van de rust onder de platanen, een pastis drinken aan een rustig tafeltje, of toekijken naar een geanimeerd potje jeu de boules van de locals.

Jardins de La Fontaine

Les jardins de la Fontaine, even rusten in een groene omgeving | (c) Koen Goossens

Na een bezoek aan het Maison Carréee is het zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan Les jardins de la fontaine deze stadstuinen werden aangelegd in de 18e eeuw. Een van de belangrijkste redenen om deze tuinen aan te leggen was het creëren van verschillende bassins, waar de textielnijverheid de stoffen kon spoelen. De bron die in het midden van deze tuinen ontspringt, had een zeer onregelmatig debiet, met het aanleggen van deze bassins kon men steeds over een voldoende watervoorraad beschikken. Deze tuin moet je bezoeken, je kan er rustig wandelen of genieten van de het uitzicht op een van de talrijke bankjes.

Tempel van Diana

De tempel van Diana in de jardins de la Fontaine | (c) Koen Goossens

Je mag zeker niet vergeten om een bezoek te brengen aan de tempel van Diana, deze Romeinse tempel werd gebouwd aan de voet van de bron, over de functie van de vele bijgebouwen heeft men nog veel twijfels. Tot de 16e eeuw was veel meer bewaard van dit gebouw, echter werd het na een hevige brand voor een deel vernield. Vandaag is het een ruïne, maar het doet je wel nadenken over de grandeur van de Romeinse gebouwen die langsheen de bron gebouwd werden. Water was hét belangrijkste in de hele stad.

La Tour Magne

La tour Magne, ooit een deel van de vestingsmuren rond Nîmes | (c) Koen Goossens

Vanuit Les jardins de la fontaine kan je een steile helling opklimmen, waar ook nog een stuk van de stadstuin gevestigd is. Bovenop de stadstuin bevindt zich la Tour Magne deze toren, die nu slechts nog 32 meter hoog is, maakte deel uit van de vestingsmuren rondom de stad. Vanuit deze toren heb je een adembenemend uitzicht over de hele stad, en tot ver daarbuiten. Deze toren moet je bezoeken, enkel en alleen al voor het uitzicht!

Een geweldig uitzicht over Nîmes vanop de Tour Magne | (c) Koen Goossens

Pont du Gard

Niet ver van Nîmes kan je een bezoek brengen aan het bekende aquaduct van de Pont du Gard, dit aquaduct bracht tijdens de het Romeinse Rijk drinkwater vanuit de bergen naar Nîmes. Deze stad was zo groot geworden, dat de natuurlijke bron niet meer in voldoende water kon voorzien. De enige bron die geschikt was, bevond zich 50km verderop. Omdat het water tot in Nîmes zou geraken bouwden de Romeinen een imposant aquaducht.

Dit aquaducht de "Pont du Gard" bracht het water tot in Nîmes
Dit aquaduct is echt de moeite waard om te bezichtigen. Het mooiste moment voor een bezoek, is 's avonds. Dan schittert de zandsteen nog mooier in het zonlicht, en zijn alle toeristen weg. De pont du Gard is anders wel een druk bezochte trekpleister.

Om je trip voor te bereiden naar Nîmes kan je terecht op de site van Culturespaces waar je meer informatie kan vinden over alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad. Ook kan je terecht bij de toeristische dienst van Nîmes.

Nîmes met de TGV

Je kan gemakkelijk met de Thalys, HST of TGV trein naar Nîmes, er zijn 2 treinen per dag vanuit Brussel, met een gemiddelde reisduur van 5u 11min.

Wat denk jij ervan?