Ontspannen in Saintes-Maries-de-la-Mer

Uitzicht over Saintes Maries de la Mer

Gelegen in het midden van een enorm natuurpark, de Camargue, aan de rand van de Middellandse Zee kan je een klein kustdorpje vinden met de sprookjesachtige naam Saintes-Maries-de-la-Mer, dicht gelegen bij Nîmes en Arles. In Saintes Maries de la Mer kan je 's avonds gezellig genieten van de avondzon in de kleine rustige winkelstraatjes of op een terrasje in de avondzon genieten van een glaasje wijn.

Gezellige wandel en winkelstraatjes

Het stadje is gelegen rondom een kerkje dat in vermoedelijk gebouwd werd in de 12e eeuw. Deze kerk is opgetrokken uit traditionele zandsteen, en heeft een uniek torentje. Rondom de kerk liggen enkele smalle straatjes waarbij de huizen en de gezellige hotelletjes zeer dicht op elkaar werden gebouwd hierdoor kon men genieten van de schaduw van de huizen, en moest men niet in de zon lopen.

Kerkje in het centrum van de stad

Vandaag zijn deze straatjes omgetoverd tot winkelstraatjes, waarbij je tot 's avonds laat gezellig kan rondwandelen. Geniet van de gezellige drukte, tijdens een avondwandeling doorheen de winkelstraat vol met zeepjes, en streekproducten.

De avondzon op het kerkje | (c) Koen Goossens

In een andere zijstraat de uitgeeft op het strand kan je allemaal restaurantjes vinden. Meestal staat in het midden van het restaurant een hele grote pan met zogenaamde "fruits de mes", heerlijk om 's avonds in de avondzon te genieten van een heerlijk gerecht, terwijl het avondzonnetje een goudkleurig licht strooit op de omgeving.


Gezellige drukte in de winkelstraat | (c) Koen Goossens
Heb je geen zin in een volledig menu, maar heb je meer zin in een lekker glaasje wijn en wat tapas? Ook hier kan je terecht! Even buiten de winkelstraatjes wachten de kraampjes je op. Het is supergezellig als je met je doosje tapas 's avonds op het strand van de baai kan genieten in de zon.

Gezellige winkelstraatjes van Saintes Maries de la Mer
Saintes-Maries-de-la-Mer is echt een gezellige stad wanneer de overrompeling van  de toeristen overdag weg is. Wanneer je zorgt dat je rond 18u aankomt heb je nog tijd genoeg voor een wandeling langs het strand en de winkelstraatjes! Ideaal om te combineren met een bezoek aan Arles

Spelen op het strand en zwemmen in de zee

Genieten op het mooie strand, en van het warme water

Saintes-Maries-de-la-Mer is ook perfect voor wie graag wil genieten van wat waterpret. Langsheen het lange zandstrand kan je kleine baaien vinden, waar het heerlijk is om te zwemmen. Het water blijft stilstaan in deze kleine inhammen, en is daarom perfect van temperatuur. Er is ruimte genoeg om te zwemmen, en het mooie zandstrand leent zich uitstekend om te genieten van de zon.

Camargue, de natuur op z'n best

Als je Saintes-Maries-de-la-Mer wil bezoeken, dan zal je het snel merken... er wacht je eerst een rit van een half uur doorheen een immens natuurpark "De Camargue", het is zeker de moeite om een zijweg in te slaan, en je te laten verwonderen door de natuurpracht! 


Saintes-Maries-de-la-Mer is de hoofdstad van de Camargue, dit gebied heeft zijn mooie fauna en flora te danken  aan de Rhône, en bestaat grotendeels uit moerasgronden. Door de onherbergzaamheid van dit gebied kan je hier nog echt rustige plaatsen vinden waar je als bezoeker wilde paarden en zelfs flamingo's kan bewonderen. Een goede camera en een verrekijker zijn zeker niet overbodig!

Een tocht met de paarden doorheen de Camargue

De Camargue, een natuurpark van 750km² is hoofdzakelijk moerasgebied, met enkele wegen erdoor. Hier kan je genieten van een unieke fauna en flora, zo uniek zelfs dat dit de enige plaats in Europa is waar je flamingo's in de natuur kan vinden. Er leven maar liefst 40000 flamingo's in de moerasgebieden rondom de Rhône. Het loont zeker de moeite om even af te wijken van de hoofdwegen, en een zijweg in te slaan! Het loont de moeite!

Wilde flamingo's in de Camargue
De Camargue staat ook bekend voor de honderden wilde stieren en paarden die er leven.Je kan in de Camargue zelf heerlijk rustig wandelen en fietsen, op de uitgestippelde wegen. De wegen zijn vlak, en je kan genieten van de enorme vergezichten met uitzicht over het moerasland. Wie wil kan genieten van een tocht te paard doorheen het moeras van de Camargue, zo kan je stukjes natuurpracht zien waar je als wandelaar of fietser niet kan komen. 

Ook is er de mogelijkheid om met een boot "Kon Tiki" genaamd de kleine Rhône op te varen om te genieten van al de natuurpracht. Deze boottocht is wel druk, zeker in het hoogseizoen, maar met een rit door de Camargue kan je zeker evenveel zien, en op je eigen tempo!

Zout uit de Camargue

Iets verder dan Saintes-Maries-de-la-Mer kan je de enorme zoutvlakten bewonderen. Hiervoor moet je een klein gehucht bezoeken, aan de rand van de Camargue, Salins de Giraud.

uitzicht over de immense zoutvlaktes | (c) Koen Goossens

uitgestrekte zoutvlaktes in Salins de Giraud | (c) Koen Goossens

Hier staat alles in het teken van de zoutwinning. Deze zoutvlakten zijn de belangrijkste commerciële activiteit van de streek. Telkens wanneer de moerassen opdrogen blijft er een enorme laag zout achter. Dit zeezout is de basis voor de bekende "Fleur de sel du Provence", een mengsel van zout en kruiden uit de Provence.

Schitterend uitzicht over de zoutvlaktes
Even buiten het dorpje heb je een helling, vanwaarop je een ongeloofelijk zicht hebt op de zoutwinningsgebieden, met prachtige kleuren van de lichtweerkaatsing op het water. Echt de moeite waard om te bezichtigen, en volledig gratis!


Saintes-Maries-de-la-Mer is perfect gelegen voor uitstapjes met natuur, cultuur en activiteiten. Leuk meegenomen is ook dat het stadje nog niet ten onder is gegaan aan het massatoerisme. Hierdoor kan je nog rustige plekjes vinden tegen aanvaardbare prijzen.

Wat denk jij ervan?