Oradour-sur-glane, waar de oorlog bleef stilstaan

Troosteloze aanblik van de gruwel in Oradour-sur-Glane
Frankrijk is een land bezaaid met bekende en minder bekende monumenten. Maar af en toe is er eentje die je écht moet gezien hebben. Zo ook Oradour, het dorpje Oradour-sur-Glane staat er vandaag nog steeds bij zoals de Duitsers het tijdens de oorlog achtergelaten hebben, nadat ze iedereen hadden vermoord. Een stille getuige van een gruwelijke oorlog waar je vandaag nog steeds stil van wordt.

De gruwel van Oradour sur Glane

Op je tocht door Frankrijk moet je zeker eens een bezoek brengen aan Oradour-sur-Glane, een openluchtmuseum zonder enige vergelijking. Oradour staat jammer genoeg bekend omwille van de tragedie die zich afspeelde op 10 juni 1944, eerder een genocide.

Ooit reden hier trams en auto's, een bloeiend dorpje, totdat hen iets vreselijks overkwam
Nadat een mislukte Duitse aanval werden hier 642 mensen op een gruwelijke wijze vermoord.Omdat deze gruwel altijd in de herinnering van de mensen moet bewaard blijven werd beslist om het dorp niet herop te bouwen, en zo de gedachte voor altijd te bewaren.... en dit is zeker gelukt. Want hier wordt je absoluut stil van...

Stille getuigen van de gruwel in Oradour-sur-Glane

Massamoord door SS

Vrouwen en kinderen werden gescheiden en opgesloten. In de kerk werden de vrouwen bij elkaar geplaatst, de kerk werd in brand gestoken. Op iedereen die probeerde te vluchten werd het vuur geopend. De mannen werden opgesloten in een schuur, waarbij er eerst op hun benen werd geschoten. Nadien ondergingen zij hetzelfde lot dan de vrouwen.

Aan dit mooie kerkje werd één van de gruwelijkste oorlogsdaden verricht
Nadien dien stak de Duitse bezetter het volledige dorp in brand. Om te herdenken hoe gruwelijk oorlog kan zijn, en ons te blijven herinneren aan de gruwel die zich ooit afspeelde besliste men om het nieuwe dorp Oradour-sur-Glane even verderop opnieuw op te bouwen. Het oude dorp zou immer blijven bestaan ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Het hele dorp werd platgebrand als vergelding
De reden van dit bloedbad zou zijn omdat een nabijgelegen spoorwegbrug opgeblazen werd, hierbij kwam een hoge Duitse officier om het leven. De raid op Oradour was een wraakactie van het leger op de lokale bevolking.

Platgebrande huizen en straten, immense stilte, dit laat een diepe indruk na
Na het einde van de oorlog kwam het verhaal van de wreedheid in Oradour-sur-Glane terug in de belangstelling. Na de oorlog kwam Charles de Gaulle een kijkje nemen in het dorp. Hij stond versteld van de wreedheid waarmee de bevolking uitgemoord werd, en besliste hierbij om Oradour definitief te beschermen als monument.

Bezoekerscentrum met museum, Village Marty Centre de la Mémoire
Oradour-sur-Glane is een openluchtmuseum dat steeds te bezoeken is. Bij het bezoekerscentrum moet je afdalen met de lift naar een tunnel, waarlangs je dan naar het centrum van Oradour kan gaan. De restanten zijn indrukwekkend en groots, je wordt er vanzelf stil van. Een bezoek brengen aan Oradour is minstens even indrukwekkend als elke andere archeologische plaats, het laat ons terug kennismaken met een verleden van nog niet zo heel lang geleden.

Bekijk recensies van bezoekers aan Oradour-sur-Glane
Grotere kaart weergeven

Wat denk jij ervan?