Pompeii bezoeken, een gigantisch openluchtmuseum

Pompei, ooit bedolven onder de Vesuvius | CC0

Eén van de bekendste archeologische vindplaatsen uit de klassieke oudheid is ongetwijfeld Pompei, op een boogscheut van Napels kan je nog de sfeer opsnuiven van deze Romeinse stad. Wandel rond in de straten, wandel binnen in de winkeltjes en de huizen. Beleef de geschiedenis!


Wandelen in een Romeinse stad

Iedereen met interesse voor cultuur en architectuur zou een bezoek moeten brengen aan Pompeii. Deze Romeinse stad werd in 76 nChr bedolven onder lava en as van een nabijgelegen vulkaan, de Vesuvius. Deze vulkaan was sinds mensenheugenis niet uitgebarsten, en de bevolking dacht, tot dan, dat het gewoon een berg was.Pompei, eeuwen bedolven onder de as van de Vesuvius | CC0

Door de plotselinge uitbarsting werd het leven in Pompeii plots stilgelegd, en bedolven onder een dikke laag lava en as. Toen men in 1600 bij de aanleg van een kanaal op Romeinse restanten stootte ontdekte men Pompei opnieuw. Vandaag is ongeveer 60% van de stad opgegraven, en kan je opnieuw wandelen in de straten zoals toen. Een unieke ervaring!

Wandel in de straten van deze oude Romeinse stad | CC0

Wat moet je zeker bekijken in Pompeii?

Winkelstraatjes

Het is verbazend hoe mooi de restanten van Pompeii bewaard gebleven zijn, je kan nog duidelijk Romeinse winkeltjes zien, waarin toonbankjes aangebracht zijn met kruiken voor het bewaren van voedsel zoals olijven, of graan.

Een winkeltje, met in de toonbank aangebrachte kruiken | CC0

Gerestaureerde domus

Maar ook sommige gebouwen zijn schitterend gerestaureerd, zodat je een volledige indruk krijgt hoe de woning er ooit heeft uitgezien. Zo woonde de rijkere Romein in een schitterende zogenaamde "Domus" wat "huis" betekent. De kamers waren ingericht met zicht op een centrale binnentuin. Ook deze woningen kan je opnieuw bezoeken!

Een Romeinse "domus" in Pompei | CC0

Amfitheater en gymnasion

Pompeii heeft een goed bewaard amfitheater, waar vroeger stierengevechten georganiseerd werden. Naast het amfitheater ligt het gymnasion, daar werden de gladiatoren getraind voor hun verschillende gevechten. Deze complexen zijn in zeer goede staat bewaard gebleven.

Binnenkant van het indrukwekkende amfitheater | Mosborne01 CC-BY-SA 3.0

Zicht op het gymnasion, het oefenveld van de gladiatoren | (c) Haiduc~commonswiki CC-BY-SA 3.0

Bordeel

Een leuk "geheimpje" van Pompeii, was het bordeel. Ook bij de Romeinen waren er huizen van plezier, waar de heren terecht konden. De weg naar het bordeel werd getoond op de straten met verborgen pijlen in de vorm van een penis.

Het fallussymbool in Pompei wijst je de weg | (c) mararie CC-BY-SA 2.0


Het bordeel is ook te bezoeken, en is in zeer goede staat bewaard gebleven, zo zijn de muurschilderingen na 2000 jaar nog steeds vrij intact. De onderwerpen laten de verschillende standjes zien waaruit de klant kon kiezen. Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden...

Ook deze keuze behoort tot de mogelijkheden | (c) Matthias Kabel CC-BY-SA 3.0

Wil je Pompeii bezoeken?

Bekijk hier de wegbeschrijving naar Pompeii. Toch is het ook extra opletten! Koop enkel kaartjes op het domein zelf, aan de officiële kiosken of koop je Pompeii ticket online! Enkel deze tickets zijn geldig. Een ticket kost €13. Personen jonger dan 18 jaar zijn gratis, en tot 24 jaar kan je Pompeii bezoeken aan een verminderd tarief van €7,50.


Wat denk jij ervan?