Prijs van de peage in Frankrijk


Wanneer je met de auto op vakantie gaat naar Frankrijk moet je steeds peage betalen wanneer je gebruik maakt van de autosnelweg. Er is een ruim aanbod van autotrips naar Frankrijk, maar het voordeel van reizen met de auto betekent in Frankrijk ook het betalen van de soms dure peage. 

Veilig op reis, goed verzekerd...

Ben jij voldoende verzekerd om met de auto door Frankrijk te rijden? Wil je een goedkopere autoverzekering? Doe de test! Is een kilometerverzekering ook voor jou goedkoper?.

Ga je met je gezin met de auto op vakantie, dan wil je het niet gedroomd hebben dat je langs de Franse autoroute in panne staat. In ons land zijn de afritten vrij snel na elkaar, maar in het buitenland is het geen uitzondering dat de volgende afrit 20km verder is. Bereken wat een tijdelijke reisbijstandsverzekering je kost, en rij ook zonder zorgen door Frankrijk!

Bereken je prijs van de péage

De autosnelwegen zijn in handen van privé uitbaters, en die mogen tolgeld innen. Het tolgeld is zo berekend dat het eigenlijk bijna geen nut heeft om een andere route te nemen zonder tol, je bent immers veel langer onderweg, en wat je uitspaart aan peage betaal je dan aan benzine of een extra overnachting. Natuurlijk is er uiteraard ook veel te zien naast de tolweg.

Voor een mobilehome betaal je meer peage | CC0

Het tolgeld is ook afhankelijk van welke klasse voertuig je hebt. Meestal wordt dit gemeten afhankelijk van de hoogte van je voertuig, een personenauto betaalt minder dan een mobilhome. Een voordeel is wel dat de autosnelwegen perfect zijn onderhouden, zodat je wel erg snel ter plaatse bent. Ben je benieuwd hoeveel peage je zal moeten betalen? Bereken het hier!

Prijs afhankelijk van traject en voertuigklasse

Soms kost het, afhankelijk van het traject meer of minder. Zo kan het zijn dat je meer dan honderd kilometer kan rijden voor €5, en dan een andere keer betaal je een halve euro voor een kilometer. Het is niet duidelijk hoe de prijs van de peage tot stand komt, maar globaal gezien mag je rekenen op €0,10 per gereden kilometer.

Ook moet je betalen per voertuigklasse. Er zijn 4 klasses, afhankelijk van het aantal assen en het gewicht van het voertuig.


Péage betaal je afhankelijk van je voertuigklasse

Overzicht voertuigklasse bij de Péage

 • Klasse 1: Lichte voertuigen : Dit zijn auto's, kleine bestelwagens én voertuigen aangepast voor personen met een handicap.
 • Klasse 2: Lichte vracht: Dit zijn auto's met een caravan, grote bestelwagens, mobilhomes
 • Klasse3: Zwaar vervoer met 2 assen: Dit zijn voertuigen met 2 assen, zoals kleine vrachtwagens en autobussen of grote mobilhomes
 • Klasse 4: Zwaar vervoer met 3 assen of meer: Dit zijn voertuigen met meerdere assen, zoals grote autobussen, vrachtwagens of bestelwagens met caravans.
 • Klasse 5: Tweewielers: Dit zijn voertuigen zoals motorfietsen, trikes en motorfietsen met sidecar.
Tol afhankelijk van voertuigklasse! Controleer dit steeds!

Vooral de klasse 2 en 3 geven vaak problemen aan de péage. De onbemande poortjes van de péage berekenen automatisch de tol die je zal moeten betalen. Zo kan het zijn dat uw voertuig net wat hoger is dan normaal, en dan valt u in een duurdere klasse. Vooral de péage bij voertuigen met dakkoffers, die dan vaak aanzien worden als een duurdere klasse geeft vaak problemen. Ook duiken soms problemen op met mobilhomes die dan vaak aanzien worden als zwaar vervoer. Ook voertuigen, die speciaal geschikt zijn voor personen met een handicap vallen onder klasse 1. Ervoor zorgen dat je voertuig bij de juiste klasse hoort kan de peage veel goedkoper maken! Is je voertuig bij de verkeerde klasse gerekend, dan kan je dit ticket steeds protesteren door op de knop "Aide" of "Assistance" te drukken.


Hoe werkt de peage?

Boven de tolhuisjes die open zijn staat steeds een groene pijl, zo ben je zeker dat de peage open is. Tracht zoveel mogelijk de poortjes te vermijden waar er enkel telepeage opstaat. Deze poortjes zijn exclusief voorbehouden voor houders van een Bip and Go of een telepeage badge.

Maar je kan wel zelf zo een liber-t  of Bip & Go kaart aankopen bij TouringVAB of bij de ANWB, dan hoef je niet te stoppen, en mag je steeds door de poortjes rijden. Dit is een liber-t badge of een Bip and Go waarmee je automatisch de peage betaalt, je mag met een snelheid van 30km/u door de tolpoortjes rijden aangegeven met "Telepeage". Deze apparaatjes betalen automatisch de tol voor jou, maar zijn enkel verkrijgbaar in Frankrijk of bij je wegenwacht. Met het apparaat betaal je de tol, en een kleine maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de telepeage voordelen.

Als je niet kiest voor telepeage, kan je ook steeds contant of met Visa en Mastercard betalen. De mogelijke betaalmiddelen staan steeds mooi aangegeven boven de tolpoort zelf.

Geen pinpas of Bancontact

Buitenlanders betalen meestal de tol cash ofwel met een bankkaart. Let wel op, de bankkaarten waarmee je peage kan betalen zijn beperkt tot enkele Franse kaarten, en Visa of Mastercard. Een Belgische of Nederlandse bankkaart of pinpas is niet geldig, tenzij met een Visa of Mastercard functie. Anders kan je de tol niet betalen! Wel opletten met de zogenaamde prepaid Visa of Mastercards, soms blijken deze niet te werken aan de tolpoorten.

Enkel kredietkaarten! Géén pinpas of bancontact!

De grote tolpoorten in Frankrijk zijn wel nog steeds bemand, en daar kan je de tol nog steeds contant betalen. Maar op vooral kleinere afritten is het goed mogelijk dat deze geautomatiseerd is. Een flinke portie kleingeld of een kredietkaart is dan nodig om de peage te betalen. Indien er toch problemen zouden zijn staat er steeds een hulpknop, waarbij een operator u zal te woord staan bij het helpen van de peage te betalen.

Voertuigklasse


De tarieven voor de peage berekening zijn afhankelijk van de klasse van uw voertuig.
 • Een personenauto is een voertuig klasse 1
 • Mobilhomes of aanhangwagen is klasse 2
 • Vrachtwagens zijn klasse 3
Vorig jaar kon je nog gebruik maken van een korting of een vermindering op het tarief van de peage bekomen wanneer je in het hoogseizoen reisde buiten de absolute spits op werkdagen. Dit voordeel is echter niet meer geldig!

De prijs voor peage verschilt naargelang welke bestemming je hebt, maar je kan eenvoudig op de website van de Franse autostrade de peage berekenen. Let er echter op dat dit een bedrag is dat je toelaat in enkele richting te reizen!

Prijsindicatie péage in Frankrijk

De tolprijs vanuit België en Nederland zijn gelijk, aangezien er in België geen tol betaald moet worden. Routeplanner Mappy berekent je reisroute inclusief tol voor de Franse autoroutes.

 • tol naar Parijs: 16,10€ (enkele rit)
 • tol naar Dijon: 40,50€ (enkele rit)
 • tol naar Marseille: 81,30€ (enkele rit)
 • tol naar Menton: 99,60€ (enkele rit)
 • tol naar Limoges: 35,50€ (enkele rit)
 • tol naar Bordeaux: 70,50€ (enkele rit)
 • tol naar Toulouse: 51,50€ (enkele rit)
 • tol naar Perpignan: 70,10€ (enkele rit)

Peage wordt niet goedkoper!


In Frankrijk gingen er begin oktober 2014 stemmen op om de tarieven van de autosnelwegen te verminderen. Oorspronkelijk was de bedoeling van het innen van de tol om hiermee het netwerk van autosnelwegen aan te leggen en te onderhouden, maar de tolwegen zijn een zeer winstgevende business geworden voor privé bedrijven. Daarom zou de prijs van de tol met 10% verlaagd worden! Helaas blijkt uit de cijfers dat dit niet het geval is. Een vergelijking met de prijs in 2019 leert dat de tarieven met meer dan 10% verhoogd zijn!

Peage wordt opnieuw duurder in 2020

Na enkele jaren van stabiele prijzen aan de Franse tolwegen werd in september 2016 beslist dat de tol op de Franse autoroutes de komende jaren terug mag stijgen met gemiddeld 0.5% per jaar. De meerinkomsten van deze extra heffing zal gebruikt worden voor grootschalige infrastructuurwerken ter verbetering van de snelwegen. Je tocht door Frankrijk zal dus elk jaar opnieuw duurder worden.

De prijsstijging voor 2018 was gemiddeld 0,87 tot zelfs 2,04 %, maar in 2019 wordt er nog een schepje bovenop gedaan en stijgt de peage met 1.86% je reis zal dus terug een stukje duurder worden... Opnieuw een reden om de péage te omzeilen!

Ook in 2020 zal de prijs van de peage stijgen, met opnieuw gemiddeld 1.86%, de prijsstijging ven de afgelopen jaren zal ook verdergezet worden in 2020.

Hulp op de autosnelweg

Vergeet niet wanneer je met het gezin op reis vertrekt naar het buitenland om een tijdelijke pechverhelping te nemen, zo is er steeds hulp onderweg wanneer u met de auto in panne valt! Op de Franse Autoroutes is het verboden om langs de kant zelf een lekke band te vervangen, via de camera's wordt er onmiddellijk een dure depanagedienst gestuurd! Een pechverhelping komt nadien tussen in de kosten van sleping!


Wat denk jij ervan?

 1. Je peage kan je gemakkelijk uitrekenen met Mappy.be, je vult je reisroute in, en Mappy toont exact hoeveel peage je moet betalen! Gemakkelijker kan niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De kostprijs van de payage is ongeveer 1€/10km gemiddeld gezien. Meestal kan je zo de kosten uitrekenen. Maar zoals de commentaar hierboven kan je de kost van de payage ook via online routeplanners uitrekenen zoals Mappy.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je alleen met de wagen rijdt ben ik akkoord anders wordt je belast per as.

   Verwijderen
 3. Peage is echt niet goedkoop! Een flinke kost wat extra reiskosten betreft! Zeker rekening mee houden, en op voorhand goed uitrekenen. Een mobilhome, ookal is hij gebouwd als een camionette die juist te groot is zal je zeer duur betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De kosten van de Peage zijn vaak nog onderschat, meestal zijn ze toch een niet te onderschatten prijs, want samen lopen ze vlug op. Zo betaal je voor een ritje naar het zuiden toch al gauw een 100€ afhankelijk van de gekozen route.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niks anders dan negatieve reacties ! De péage heeft ook zijn voordelen. Sneller ter plaatse. Kijk ook wat je in de plaats krijgt (deftige parkings met dito bezinnestations). Er is eventueel animatie voor kinderen op sommige parkings. Heb je een baby, dan kan je in diverse bezinnestations terecht voor gratis babypakketjes (Total Bezinnestations). Goede muziek en verkeersinfo via 107.7. Toeristische informatie langsheen de wegen. Ik kan nog een tijdje doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. is de benzineprijs op de tolwegen hetzelfde als op de gewonen wegen

   Verwijderen
  2. nee, het beste kan je een afrit nemen en tanken bij de winkel LECLERCQ. daar is het goedkoper en ze liggen meestal op max 6 km van de afrit

   Verwijderen
  3. Het prijsverschil van bv. diesel kan oplopen tot een verschil van zo'n kleine € 0,20 per liter en van E10 komt dat ook op dat verschil.
   Neem de N-routes, je ziet nog eens wat en een hotelletje is goedkoper dan de Tolweg.

   Verwijderen
 6. Gewoon via de Route Nationale rijden, gaat iets trager, maar plan een extra tussenstop en geniet meer van je reis naar bestemming. Bovendien kan je goedkoper tanken bij Inter Marché. Waarom stressen om op tijd op de bestemming te geraken

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hey,
  je kan een liber-t badge ook bekomen via de vab, wordt afgerekend via visa.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De prijs van de peage wordt brekend op de hoogte van het voertuig! Soms is het goedkoper om geen dakkoffer te gebruiken, want daardoor is je auto hoger en betaal je juist nog meer!! Mensen zagen steeds dat het duur is, en dan sleuren ze nog een dakkoffer mee die de peage nog duurder maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe peage betalen in Frankrijk? Simpel antwoord! Met Mastercard of Visa! Dit gaat het snelste, kaart erin, kaart eruit, slagboom open en rijden maar! Weinig aanschuiven.
  Je kan ook je tol contant betalen, maar meestal langer wachten, en op sommige stukken moet je dan muntjes in een apparaat stoppen dat niet werkt of je muntjes worden niet aanvaard, of je hebt er niet genoeg... altijd iets.
  Doe jezelf een plezier en betaal met je Visa of Mastercard! Enkel deze kaart is geldig, dus GEEN bancontact of pin pas!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Inderdaad, je kan je péage betalen contant, met een liber-t kaart, visa of mastercard. Je péage met bancontact of je pin pas betalen is NIET mogelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nu lees ik hier ook dat peage betalen met Pin pas niet mogelijk is, dit hebben wij moeten ervaren aan de peage in Rijssel, helemaal terug achteruit moeten rijden! Vanaf nu betalen wij de peage terug contant, ofwel ga ik ook eens een mastercard aanvragen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Peage is ENKEL te betalen met Visa, Mastercard, Telepeage of contant. GEEN Bancontact of PIN. Jammer dat jullie het aan den lijve moeten ondervinden hebben. Achteruitrijden aan de peage is vast geen lachertje!

   Verwijderen
 12. johan uit belgie

  Verleden jaar (2011 ) voor het eerst GEEN tolwegen genomen richting Provence.Mijn vaststelling was achteraf dat de rit aangenamer was en vooral voor de chauffeur veel ontspanender.Bijkomend element was dat de auto met caravan eraan MINDER verbruik had.Dus dit jaar opnieuw de alternatieve routes nemen !!!Het is maar dat je het weet !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tolwegen zijn perfect voor mensen die snel op de bestemming willen zijn. Indien je meer tijd hebt, en een rustiger tempo geen nadeel is, kan zeker opteren voor de wegen zonder tol.

   Verwijderen
  2. Is betalen met een Belgische bankkaart voorzien van het logo "maestro" zoals hierboven geschreven staat echt mogelijk? Ik heb daar proberen op te letten aan de peage, maar heb het in ieder geval nergens zien staan. In mijn bank wisten ze dat niet precies te vertellen. Indien het zo is dan is dat in ieder geval een opsteker voor volgend jaar.

   Verwijderen
  3. Dat heeft u goed opgemerkt!! In deze informatie is een foutje geslopen, dit moet duidelijk Mastercard zijn! Hierbij is dit rechtgezet!

   Verwijderen
 13. Super! Ik heb een Mastercard aangevraagd bij de bank, en ik kon perfect de peage betalen zonder problemen met zoeken naar kleingeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. MasterCard is perfect om je péage te betalen, niet vergeten om nu de tolpoortjes te kiezen waarboven een bankkaart staat aangegeven!

   Verwijderen
 14. kkei een vraagje van frankrijk naar spanje via reims
  hoeveel zou kosten laat me iets weten

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zie http://www.autoroutes.fr/index.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Afgelopen week twee keer peage gebruikt. Twee keer in de problemen met betalen. Voorbeeld: moest 1,95 betalen. Betalen met muntgeld lukte niet. Munten kwamen terug. Toen briefje van vijf. Pakte niet. Toen maar hulp gevraagd. Ondertussen toeterende asofransen achter je, alsof ik opzettelijk zat te ouwehoeren. Uiteindelijk briefje van vijftig gebruikt. Wisselgeld in munten van twee euro... Daarna bij de volgende dezelfde shit. Dus voor mij nooit meer peage. Vergeet trouwens niet dat je voor een creditcard ook moet dokken, en dat creditcardgegevens regelmatig gehackt worden. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je een creditcard hebt ga je deze over het algemeen ook voor andere betalingen gebruiken. Wat het hacken betreft, je bent er tegen verzekerd en zal een Creditcard maatschappij de kosten vergoeden. Je moet gewoon verstandig met je creditcard omgaan, dan is er niets aan hand

   Verwijderen
 17. op autoroutes.fr kun je de complete route uitstippelen en de bijbehorende peage zien. per locatie.

  succes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Is het mogelijk om met 2 auto's gebruik te maken van 1 Visa-kaart?
  (Bv. de eerste auto betaalt zijn tol, rijdt tot voorbij poortje en geeft kaart door aan volgende auto?)
  Of op een handigere manier!?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. De peage wordt berekend op het aantal assen dat je hebt. Er is een vaste prijs voor de wagens en als je er een caravan achter hebt hangen betaal je meer. En ik had er steeds een dubbelasser achter hangen. En toch was alles nog goedkoper over de autoweg dat over de route Nationale. Moet het wel zeggen dat je zoals ik rij, je op de autoweg een meerprijs moet betalen van ongeveer 15€. rekening houdend met het meer verbruik van de wagen, de meer betalen van de peage. Maar over de route national, met de snelheidsbeperkingen reden we 1.5 dag langer voor op onze plaats te komen, en dan was die paar euro's helemaal niets dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. is de benzineprijs op de tolwegen hetzelfde als op de gewonen wegen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk niet. Scheelt fors ( http://www.zagaz.com/index.php ).
   Onderweg even de péage verlaten maakt de tol niet duurder. Soms zelfs goedkoper ( http://www.autoroute-eco.fr/ ).

   Verwijderen
 21. Betaalt men in frankrijk voor de aanhangwagen

  BeantwoordenVerwijderen