Roamingtarieven afgeschaft, maar toch opletten!

Roamingkosten zijn afgeschaft! | CC0
De roamingtarieven die de Europese providers van GSM verkeer aanrekenden om te bellen vanuit het buitenland zijn afgeschaft. Deze tarieven zorgden voor heel wat vakantiegangers voor onverwachte kosten op de eindafrekening. Maar ... toch blijft het opletten!


Roaming

Roamingtarieven zijn in het leven geroepen als vergoeding om buitenlandse toestellen toe te laten op het netwerk. Zo kon de buitenlandse operator een vergoeding krijgen voor de gevoerde telefoongesprekken, sms of internetverkeer. Deze kosten konden voor de consument heel hoog oplopen. De roaminkosten konden verschillen van operator tot operator, in extreme gevallen kon dit oplopen tot €1 per minuut.

Een waarschuwing voor Roaming | (c) BrennanMKE CC-BY-SA 2.0

De Europese commissie was van mening dat deze tarieven in een eenheidsmarkt dienen afgeschaft te worden, omdat zij een vrij verkeer van goederen personen en diensten teveel in de weg stond. Toeristen en buitenlanders belden veel minder, en werden net belemmerd in het gebruik van het toestel omwille van deze hoge kosten. Vanaf 15/6/2017 zijn de roamingtarieven bij alle operatoren afgeschaft.

Toch opletten bij roaming

Er blijken toch nog problemen te zijn met de regeling wat betreft roaming, en vooral in grensstreken, waar je telefoon de operatoren van twee verschillende landen kan ontvangen. Daar kan je toestel verbinding maken met een operator van binnen de EU, maar ook van buiten de EU.

Enkele voorbeelden:
Zwitserland: wie op reis gaat in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Italië, én dicht bij de Zwitserse grens komt, kijkt beter de roaminginstellingen na, want onverwachts kan het hier toch ook mis gaan
Griekenland: wie op een Grieks eiland verblijft, maakt soms kans om toch verbinding te maken via Turkije.

Lees hier meer over problemen bij roaming


Wat denk jij ervan?