Wandelen in het Kluisbos

Vanop de Kluisberg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving | (c) Koen Goossens

Wil je genieten van een mooi stuk natuur, en wandelen in één van de mooiste bossen van de Vlaamse Ardennen? Dan moet je zeker op een mooie dag richting het Kluisbos trekken! In het Kluisbos, op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië kan je uren wandelen, en genieten, niet alleen van het schitterende bos, maar ook van het prachtige uitzicht!


Het Kluisbos

Het Kluisbos is goed bereikbaar, de Kluisberg zelf is reeds van ver te zien in het landschap. Wanneer je naar Kluisbergen rijdt, dan kom je vanzelf verschillende wegwijzers aan die je in de juiste richting sturen. Het kluisbos is te bereiken via de E17 afrit Waregem, via Anzegem, Kluisbergen en Ruien.

"De Vierschaar" startpunt van wandelingen in het  | (c) Koen Goossens

Een ideale parkeerplaats kan je vinden aan Parking "Toren" dit is het hoogste punt van de Kluisberg met een hoogte van 141m, wellicht deed hij ook ooit dienst als uitkijktoren over de omgeving. Tot op vandaag kan je hier nog steeds genieten van het indrukwekkende panorama.

Een ander vertrekpunt is Parking "De Vierschaar"  deze weg loopt op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Voor de Franse Revolutie gebruikte men een vierschaar als plaats om recht te spreken, meestal gebeurde dit in open lucht, onder een boom.

Vandaag is "De Vierschaar" hier eerder een taverne om iets te eten of te drinken na een deugddoende wandeling, helaas is deze nog aan het wachten op een heropening door de nieuwe eigenaars. Aan "De Vierschaar" kan je voldoende parkeerplaats vinden, en zijn de wandelingen mooi uitgestippeld op de wandelkaart.

Wandelen in het Kluisbos

Het Kluisbos is het grootste bos van de Vlaamse Ardennen en wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos. Het is meer dan 300 hectare groot, met een top van 141m hoog. Vanop deze hoogte heb je op verschillende punten een prachtig zicht over de omgeving.

Het Kluisbos is het grootste bos van de Vlaamse Ardennen | (c) Koen Goossens

De Liefdesbron

Tijdens warme zomerdagen is de Liefdesbron, in de schaduw van het bos, een aangenaam en koel plekje om even te verpozen met je geliefde. De bron is één van de vele zones in het bos waar het grondwater, gefi lterd door de zandlagen, op de onderliggende klei botst en zich dan een weg bovengronds zoekt. Het bewegende en heldere water maakt duidelijk dat de bron zelfs tijdens de warmste zomers nooit droogvalt. Eeuwige liefde…

Wandelroutes in het Kluisbos

In en rondom het Kluisbos zijn er voor meer dan 20km wandelroutes voorzien. De wandelroutes zijn opgedeeld in routes van 3km tot 9km, maar het is mogelijk om zelf je route te bepalen aan de hand van de kaarten die in het bos opgesteld staan, en zelf een combinatie te maken van de verschillende wandellussen doorheen het bos.

Sommige stukken van het Kluisbos is er geen of weinig bewegwijzering, maar verloren lopen kan je echt niet. Er Op de kaarten staan steeds de wandeltochten aangegeven, en je kan deze vrij combineren.  

Pad doorheen het bos, goede wandelschoenen zijn aan te raden! | (c) Koen Goossens

De ondergrond van het bos is op sommige plaatsen wat drassig, dus goede wandelschoenen zijn wel steeds nodig, zelfs op de hoofdweg kan het, zeker in de winter erg drassig zijn. Vooral in het voorjaar en het najaar is het op zondag erg druk, dan is het aan te raden om de wandelroutes te nemen aan de buitenkant van het bos. De paadjes zijn minder goed begaanbaar, en daarom minder vaak gebruikt. Hier kan je op drukke dagen toch nog genieten van de rust van het bos.


Wandelkaart

Op deze wandelkaart kan je alle wandellussen doorheen het Kluisbos vinden, de meest populaire route is de Kluisbos wandelroute. De meeste wandelingen kan je starten aan "De Vierschaar". Als je komt wandelen op zondag op drukke momenten, is het beter om de wagen te parkeren op de randparkings.

Wandelkaart van het Kluisbos

Meer informatie over het Kluisbos

Infofolder "Welkom in het Kluisbos" Agentschap Natuur en bos, met wandelkaart.


Wat denk jij ervan?