Wandelen langs de Zwalm


Kleine paadjes langsheen de Zwalm, met een geweldig uitzicht

Een kleine, landelijke gemeente in Oost-Vlaanderen, Zwalm... Sommigen zullen er nog nooit van gehoord hebben, bij anderen zou het een belletje doen rinkelen. Toch, op een boogscheut van Gent kan je hier echt genieten van de rust van de Vlaamse Ardennen.


Een wandelweekend in de Zwalmstreek

Schitterend gelegen tussen Gent en Oudenaarde, in het centrum van de Vlaamse Ardennen kan je nog rustig wandelen langsheen de watermolens op de Zwalmbeek. Geniet nog van het rustige platteland voor een wandeling in de vrije natuur.

Wandelen langs de Zwalm

De Zwalm, een kleine rivier liet duidelijk zijn sporen na in het landschap van Zwalm. De rivier stroomt rustig doorheen het landschap, maar toch kan je zien dat er behoorlijk wat kracht schuilt achter het water. We starten onze wandeling bij de "Zwalmmolen", één van de vele molens langsheen onze wandelroute.

De Zwalmmolen, met de ondergaande zon
De wandelroute loopt langsheen de Zwalmbeek. Deze kleine rivier heeft naast de bedding een mooi aangelegd wandelpad, waardoor je steeds kan wandelen over wegen die goed begaanbaar zijn. De route is lusvormig, en komt dus opnieuw uit bij het vertrekpunt. 

De Zwalmmolen, aan de overkant van het water
Als we de brug aan de Zwalmmolen oversteken komen we een gedenkteken tegen ter nagedachtenis van Omer Wattez, de grondlegger van het toerisme in de streek. Omer Wattez was schrijver en onderwijzer, en zorgde ervoor dat de "Vlaamse Ardennen" bekend werden als wandelgebied. Naast het gedenkteken loopt een wandelpad naast de Zwalm, dit pad zal je volgen gedurende het grootste deel van de wandeling.

Omer Wattez, pionier van deze streek

Je wandeltocht gaat voor het grootste stuk langsheen de Zwalmbeek, het water kabbelt doorheen het landschap, de paadjes worden wat smaller, en je wandelt verder weg van de straat. Vanaf hier is het echt rustig. Het enige wat je ziet van de bewoonde wereld is een boerderijtje in de verte, of een andere wandelaar die ook aan het genieten is van de rust in de natuur.

Reflectie van de knotwilgen in het water van de Zwalmbeek
Even verderop, voorbij "klein Zwitserland" en de "Ijzerkotmolen" gaat de wandeling de velden in. Opnieuw is het nog verbazend hoeveel open ruimte hier nog aanwezig is. In de verte hoor je de koeien op het veld, en in de verte achter ons zien we nog enkele andere wandelaars.

Uitgestrekte velden in de Vlaamse Ardennen

Vanuit de velden gaat de wandeling terug richting de Zwalmbeek, hier kom je uit bij de "Ter Biestmolen", het verste punt op de wandeling. Deze molen was oorspronkelijk eigendom van de abdij van Ename. De molen deed dienst tot 1969, maar is na een ongeval definitief buiten werking gesteld. Toch kan je vandaag hier nog steeds terecht, hetzij dan als taverne.

De "Ter Biestmolen", oorspronkelijk eigendom van de abdij van Ename


Tijdens de wandeling wandel je niet enkel langsheen de Zwalmbeek, maar je zal ook kunnen genieten van een weids uitgestrekt landschap. De lichte golving in het landschap zorgt ervoor dat je zonder erg grote inspanningen toch al snel een hoogte bereikt waarop je een prachtig uitzicht hebt over de streek.

Uitzicht over "klein Zwitserland" in Zwalm

Over de Zwalm wandeling

De Zwalmbeek wandelroute is ongeveer 9km, maar heeft steeds de mogelijkheid om ingekort te worden. De wandeling is voor het grootste stuk goed verhard, maar goede wandelschoenen zijn wel aan te raden. Kinderwagens zijn niet geschikt voor elk stuk van de wandeling. 

Wandelkaart van de Zwalmbeekroute
 Meer informatie over de Zwalmbeekroute bij Toerisme Vlaamse Ardennen

Wat denk jij ervan?