Wat heb je nodig om te kamperen?

Kamperen zit in de lift, ontdek unieke plekjes vanuit je eigen tent
Kamperen zit in de lift! Vooral jongeren en jonge gezinnen maken dankbaar gebruik van de vele kampeerplaatsen die de afgelopen jaren ingericht zijn in toeristische gebieden. Kamperen heeft niets meer te maken met ongezellige, ouderwetse campings, integendeel! Veel campings werden de afgelopen jaren verbouwd en opgefrist.

Maar als je de eerste keer wil gaan kamperen, wat heb je dan precies nodig om te gaan kamperen? Wij maken alvast een overzicht!

Wat heb je écht nodig om te kamperen?

Eerst en vooral, bezint eer je begint! Grote aankopen kunnen best wel wachten, totdat je zeker bent dat kamperen werkelijk iets voor je is. Misschien ken je iemand die reeds enkele jaren kampeert, en kan je wat materiaal lenen? 

Een ander alternatief is om enkel wat goedkope kampeermaterialen te kopen die je nadien nog steeds kan gebruiken, zoals een luchtbed, een tent of een koelbox. Maar... de dingen die je wél zeker nodig hebt, koop die meteen van een goede kwaliteit!

Vermijd aanbiedingen in supermarkten

Er bestaan veel supermarktketens die tijdens een promotieactie een tentje verkopen of een luchtmatras, maar als deze niet van een kampeermerk zijn, vermijd je best deze aankopen.

Anders loop je het risico dat je de luchtmatras niet opgepompt krijgt omdat die goedkope luchtpomp niet blijkt te werken zoals het hoort... daar sta je dan 's avonds op je camping te sukkelen met je luchtmatras. Of nog erger, je festivaltentje dat je kocht blijkt toch niet zo goed bestand te zijn tegen een fikse onweersbui. Dit verpest niet alleen je vakantie, maar ook je budget, omdat je dan uiteindelijk toch nieuwe spullen moet kopen.

Opgepast met gas! Veel supermarkten verkopen goedkope kooktoestellen op gas, bij een onderzoek van een Nederlandse consumentenorganisatie bleek dat deze toestellen niet veilig zijn. Vermijd daarom merkloze varianten, en koop ook hier enkel kwaliteit! De dichtingen van deze goedkope toestellen zijn vaak van mindere kwaliteit, en vooral bij gaskooktoestellen moet je hier zeker niet op besparen!

Goedkope gasvuurtjes zijn zeker te mijden!

Blijkt kamperen dan uiteindelijk toch niets te zijn voor je, dan kan je al je merkspullen nog tegen een goede prijs verkopen, terwijl de echte kampeerder weet dat hij de merkloze supermarktspullen moet mijden.

Wat heb je zeker nodig om te kamperen?

Alvast een kort overzicht van wat je zeker nodig hebt om voor een lange tijd goedkoop te gaan kamperen:

Welke tent kopen?

Koop enkel kwaliteit, géén model uit de supermarkt

Tent uit de supermarkt

Kies een tent van degelijke kwaliteit! Koop géén goedkope tent! Ook al is de prijs nog zo aantrekkelijk! Vermijd bij een aankoop van een tent waarmee je echt op reis gaat speelgoedwinkels en supermarkten! Deze pakken de laatste tijd uit met festivaltenten of gooitenten. Ook al lijkt het erg verleidelijk, het is weggegooid geld.

Een goede tent kan tegen regen, en heeft een binnentent

De meeste tenten zijn gemaakt van polyester, dit is een stof die niet kan ademen, bijgevolg blijft het vocht dat je uitademt in je tent hangen. Wanneer het 's nachts kouder wordt, dan wordt de vochtige lucht omgevormd in waterdruppels, die terug neervallen in de tent. Het gevolg is dat alles nat wordt omdat de vochtigheid in je tent blijft hangen, en deze kruipt in je slaapzak, dekbed, kledij... Deze tenten zijn goed om een nacht te gebruiken, maar niet om een weekje te gaan kamperen.

Binnentent, tent in tent, moet altijd aanwezig zijn bij een goede tent
Goedkope tenten hebben dus geen binnentent, wat betekent dat het condensvocht neervalt op al je spullen in de tent, let hier op bij de aankoop van een tent. Duurdere tenten hebben een binnentent, een tent in een tent... het uitgeademde vocht gaat door de binnentent condenseert tegen de buitenste tent, valt neer op... de binnenste tent, die het water mooi afleidt naar buiten. Zo blijven je spullen mooi droog, en heb je geen last van condensvocht!

Waterdicht

Fabrikanten van tenten goochelen graag met moeilijke woorden als "waterkolom", dit duidt aan hoe waterdicht een tent is. Bij de meeste tenten is dit geen probleem, en zijn ze voldoende gecoat tegen fikse regenbuien. Vermijd hier opnieuw materiaal uit de supermarkt. Goedkope tenten heeft men niet gecoat aan de naden waar de tent aan elkaar genaaid is. Bij de duurdere tenten zijn de naden wel afgetaped zodat deze perfect waterdicht zijn.

Kijk na of de naden van de tent gedicht zijn met waterdichte tape
Merken van goede tenten

Goedkope tenten uit supermarkten gebruiken dunnere stof dan tenten van een merk zoals Outwell, Safarica of Coleman de stoffen van producenten van kwalitatieve tenten zijn dikker, en maken gebruik van een degelijke waterdichte coating. Ook zijn de naden afgetaped, zodat de tenten niet gaan lekken in de naden, wat bij goedkope tentjes wel het geval is. Deze merktenten zijn vaak wel duurder, maar voor €100 heb je wel een tentje waar je enkele jaren geniet van kan hebben!

Kwalitatieve tenten hoeven niet altijd duur te zijn!

Gooitenten weinig geschikt voor echt kamperen
De zogenaamde popup tenten of de gooitenten beschikken niet over een binnentent, en beschikken ook niet over genoeg ventilatieopeningen, waardoor deze tenten eigenlijk niet geschikt zijn om echt te gaan kamperen. Deze tenten zijn eerder geschikt als snelle tent om te gebruiken tijdens een festival. Of om te gebruiken wanneer je op doorreis bent. Wanneer je 's avonds een tussenstop maakt op een camping kan je deze tenten snel opzetten. Een belangrijk nadeel van de gooitenten is dat deze niet compact kunnen opgeborgen worden. Daardoor zijn ze weinig aantrekkelijk voor trektochten. Ook het opbergen zelf neemt enige behendigheid in beslag.

Wil je toch een goedkope tent? Overweeg dan om een tent te kopen uit een eindereeks serie, of om een tweedehands tent van een bekend merk. Deze tenten hebben dezelfde kwaliteit als nieuw, maar kosten tot de helft minder! Zo heb je nog altijd een tent die véél beter zal zijn dan welke supermarkt tent dan ook! Bovendien krijg je bij een eventuele verkoop van je tent er nog steeds een mooie prijs voor! Bekijk een overzicht van kwalitatief goede tenten

Welk gasvuurtje kopen?

Er zijn verschillende types gasvuurtjes beschikbaar, kleine, zeer compacte gasvuurtjes zijn zeer handig omwille van het lichte gewicht. Dit is perfect wanneer je van plan bent om te gaan trekken van de ene camping naar de andere camping. Bovendien kosten deze gasvuurtjes niet zoveel. Maar, koop niet het goedkoopste gasvuurtje dat je kan vinden!
Een gasvuurtje met automatische ontsteking

Investeer in een versie met een automatische ontsteking, zo heb je geen lucifers nodig, en een druk op de knop volstaat om het toestel in te schakelen. Een belangrijk nadeel van deze gasvuurtjes is dat ze kunnen omvallen. Wanneer je van plan bent om een lichtgewicht gasvuurtje te kopen om te kamperen, kies dan een gasvuurtje van Campingaz, deze zijn van zeer goede kwaliteit. Het is absoluut te vermijden om kooktoestellen in een koffer te kopen van minder bekende fabrikanten omdat deze vaak minderwaardige dichtingsrubbertjes gebruiken.

Een Campingaz Bistro
Een ander type gasvuurtje zijn de zogenaamde bistro modellen, op de markt gebracht door Campingaz. Deze modellen zijn lager, en kunnen niet omvallen. Ook zijn deze modellen gemakkelijk te gebruiken met standaard pannen en potten, omdat zij het formaat hebben van een gewoon gasfornuis. Deze zijn groter dan de kleine, opvouwbare gasvuurtjes, maar deze kan je ook gemakkelijk gebruiken buiten het kamperen. Deze modellen kosten iets meer, maar zijn wel zeer solide!
De gasvuurtjes van het type Bistro, zijn lager, en breder, waardoor zij niet kunnen omvallen. Deze zijn dus veiliger te gebruiken op een tafel of op de grond, zeker wanneer er kinderen bijzijn. Nadelig is wel dat ze duurder zijn, en minder compact zijn dan de opvouwbare branders. Ook hier is absoluut te vermijden om modellen te kopen van minder bekende fabrikanten omdat deze vaak minderwaardige dichtingsrubbertjes gebruiken.

Welke luchtmatras kopen?

Slaap in alle comfort op een luchtbed
Op één ding mag je nooit besparen... een goede, degelijke luchtmatras! Je mag nog zo een goede tent hebben, nog zo een rustige camping... maar wat heb je eraan als je 's nachts slecht geslapen hebt? Maak het jezelf gemakkelijk, en koop een heerlijke, zachte luchtmatras om op te slapen. Een goede luchtmatras kost wel iets meer, maar je slaapt ook veel beter! Wanneer je als koppel gaat kamperen bestaat zelfs een luchtmatras voor 2 personen. Bovendien zijn deze luchtmatrassen voldoende dik, zodat je zeker niet op de grond zal slapen. Het is wel aan te raden om ook onder de matras een oud deken te leggen, zo blijft je matras proper, en komen er geen gaatjes in.

Wanneer je kiest voor een luchtmatras, kies dan ook een goede pomp! Je zal de eerste niet zijn die op een camping een prima kwaliteit luchtmatras niet kan oppompen omdat hij dan het goedkoopste pompje heeft gekocht! Er bestaat zelfs een luchtpomp op 12v, deze plug je in de sigaretten aansteker van je auto, echt een handig hulpmiddel!

Welke tentverlichting kopen?

Kleine maar krachtige lantaarn
Een lampje voor in de tent is echt bijna onmisbaar, en is zijn geld echt dubbel en dik waard. Je kan het gebruiken om in de tent nog even te lezen of om te zien waar je spullen liggen, maar ook om 's nachts naar het toilet te gaan. Het beste koop je een lampje met led's. Led lampjes zijn zeer energiezuinige lampjes die bovendien erg lang meegaan. Met een setje batterijen kan je zeker enkele dagen je tent verlichten. Sommige lampjes beschikken over een nachtlampje, wanneer deze functie ingeschakeld is, geeft het lampje een gedimd licht. Zo kan je wanneer je zou moeten opstaan, toch nog vlot je weg vinden. Een zeer stevige, kwaliteitsvolle lantaarn is de Black Diamond.

Wat heb je nog nodig?

Voor de meeste andere spullen kan je gerust deze gebruiken die je reeds hebt. Je hebt geen speciale kookpotten nodig, neem gewoon een gewone kookpot mee. Nadien kan je nog steeds opteren om potten en pannen om te kamperen aan te schaffen.
Zo kan je ook de eerste keer dat je gaat kamperen gewoon een goed donsdeken meenemen. Let wel op, want ook in de zomermaanden kan het 's nachts in een tentje flink koud worden. Dus neem een voldoende dik deken mee. Maar zo kan je de aanschaf van een slaapzak nog even uitstellen. Er zijn verschillende soorten slaapzakken op de markt, met elk hun eigen temperatuurbereik en kwaliteit.

Wat kost dit allemaal?

- Een goede tent vanaf 100€
- Een goed kookvuurtje 30€
- Een goede luchtmatras (2 personen) en pomp 50€
- Een goede lantaarn 15€

Totaalprijs 195€, dit is niet goedkoop, maar... je kan wel beginnen met kamperen met degelijk materiaal! Je slaapt in een tent met kwaliteit, op een goede matras die je opgepompt krijgt, je kan 's morgens heerlijke koffie zetten, en je hebt verlichting. En bovendien, wanneer het tegenvalt kan je al je spullen tegen een redelijke prijs nog verkopen. Maar wanneer je eenmaal gekampeerd hebt zonder de frustratie van kampeermateriaal van slechte kwaliteit zal je al snel de microbe te pakken hebben!


Wat denk jij ervan?