Breda heeft beste binnenstad van NederlandNog tot einde 2019 draagt Breda de titel van ‘Beste Binnenstad van Nederland.’ De 185.000 bewoners van groot Breda zijn fier op die titel. Ze doen er alles aan om de stad als gezellige, bruisende winkelstad die vol staat van historische monumenten, musea en galerijen te promoten.
Bovendien kun je in Breda heerlijk uitgaan, al dan niet tijdens een van de vele elementen. In en rond Breda vind je ruim 4.000 ha natuur waarin het zalig fietsen en wandelen is. Wat wil je nog meer?
Wandelen en fietsen
Een ideetje voor een stadsbezoek aan Breda is de wandel- en fietsroute ‘De Van Goghs in Breda.’ Opa Van Gogh was ooit dominee van de Grote Kerk in Breda. Ook Vincent Van Goghs vader was dominee. Vincent volgde van 1866 tot 1868 de Rijks HBS in Tilburg en kwam per trein naar Breda waar het rijtuig van zijn familie hem dan stond op te wachten. Als het rijtuig er om een of andere reden niet was, liep Vincent te voet naar huis in Tilburg. De wandel- en fietstocht in Breda loopt voor een groot gedeelte langs de weg die Vincent Van Gogh in die tijd ook volgde en toont een aantal belangrijke attracties in de stad. Het Stationsplein, de Grote Markt, het Kasteel zijn er daar enkele van.Anne Frank
Een andere suggestie om een bezoek aan Breda aantrekkelijk te maken is een afstapje in het Begijnhof en vooral in het miniaturen- en poppenhuismuseum dat in het poorthuis gevestigd is. Hier sta je voor het poppenhuis en het poëzie-album van Marjan Drukker. Dat meisje werd tijdens de Jodenvervolging samen met haar ouders opgepakt en kwam om in Auschwitz. Nog niet zo lang geleden kwam men aan de weet dat Marjan Drukker samen met de toen bijna even oude Anne Frank in strafbarak 67 in het doorgangskamp Westerbork opgesloten was. Beide meisjes moeten elkaar dus gekend hebben.Hip Ambracht
Op ontdekkingstocht doorheen Breda is een wandeling langs ‘Hip Ambacht’ haast een verplichting. In negen aansluitende straatjes zijn hier meer dan 30 ambachtelijke bedrijfjes gevestigd. Je komt er ogen te kort.
De Grote Kerk of de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het stadsmuseum, de Waalse kerk, de vele hofhuizen en veel andere bezienswaardigheden zijn evenveel ideeën voor een geslaagd stadsbezoek.
Voor de afstand hoef je het niet te laten. Breda ligt op amper 100 kilometer van Brussel. Per auto – er zijn voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar – of per trein ben je er in iets meer dan een uurtje. De trein brengt je overigens tot pal in het mooie en gezellige centrum van Nassaustad Breda.
Een comfortabele manier om Breda te verkennen wordt aangeboden door de plaatselijke VVV die diverse arrangementen ter beschikking heeft.


Wat denk jij ervan?