Mensen met autisme kunnen ook op vakantie

Een hoofdtelefoon tegen prikkels van buitenaf | (c) toerisme provincie Antwerpen

Twintig toeristische attracties in de provincie Antwerpen bundelen de krachten in stressvrije en plezante daguitstappen of vakanties voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme. Ze werkten daartoe een ‘stappenplan’ uit dat een stressvrij en aangenaam bezoek hoopt te garanderen.

(c) toerisme provincie Antwerpen/Koen Fasseur

Bestendig gedeputeerde Jan De Haes en de verantwoordelijken van 20 autismevriendelijke toeristische initiatieven in de provincie Antwerpen openen symbolisch het autismevriendelijke stappenplan. 
Te veel zintuiglijke prikkels, onverwachte situaties en onduidelijke verwachtingen veroorzaken bij kinderen en volwassenen met ASS bij uitstap of vakantie veel stress. Een goede voorbereiding en begeleiding ter plaatse zorgen voor de nodige houvast en rust. Kinderen en volwassenen met autismespectrumstoornis (ASS) hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid.

Op initiatief van Toerisme Provincie Antwerpen lieten 20 attracties zich screenen door een experte. Hun frontofficemedewerkers volgden bovendien een opleidingsessie rond autismevriendelijk onthaal.

Met dit initiatief beoogt Toerisme Provicie Antwerpen zowel de vakantieparticipatie van Vlamingen in de provincie te verhogen als de toeristische partners te sensibiliseren voor een autismevriendelijk onthaal.

(c) toerisme provincie Antwerpen

Stappenplan

De stappenplannen op www.toerismevoorautisme.be vertellen in detail wat men tijdens het bezoek kan verwachten en wat er verwacht wordt. Dat gebeurt aan de hand van kleurenfoto’s, kaartjes, pictogrammen en korte beschrijvingen. Elk plan zoomt in op heen- en terugreis, het onthaal, de activiteiten en de praktische info over o.a. sanitair, catering of souvenirs. De stappenplannen vormen een handige hulp voor, tijdens en na de trip. Niet alleen de bezoekers met autisme maar ook voor hun familie en begeleiders.

Met twintig

Na de fietslussen ‘Iedereen Fietst’ en de autoroute ‘Abdijenroute’ is ‘Toerisme voor autisme’ het derde initiatief rond sociaal toerisme van Toerisme Provincie Antwerpen. “We hopen dat andere provincies onze pioniersrol op dit domein zullen navolgen”, zegt gedeputeerde voor toerisme Jan De Haes.

De twintig deelnemende attracties zijn: Arboretum Kalmthout, Provinciaal Groendomein De Averegten (Heist-op-den-Berg), Provinciaal Recreatiedomein De Schorre-Barrevoetspad (Boom), Domein De Putten (Kasterlee), Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen (Boom), Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk (Willebroek), Fort van Oelegem, Hidrodoe (Herentals), Kinderboerderij Mikerf (Brasschaat), Kinderboerderij Rivierenhof (Deurne), Kinderboerderij ’t Struisvogelnest (Lier), Klompenmuseum en belevingspad (Laakdal), Lindepaviljoen (Zoersel), Natuurpunt Museum (Turnhout), Olmense Zoo, Sint-Romboutstoren (Mechelen), Stoomgroep Turnhout, Volkssterrenwacht Urania (Hove), ZOO Planckendael (Muizen.)


Wat denk jij ervan?