La Palma, het Vlaamse Canarische eiland

(c) Toerisme La Palma 

La Palma is het meest groene eiland van de Canarische Eilanden, een topbestemming zonder massatoerisme. Verrassend is de link met Vlaanderen? Zo vind je o.a. nog een Van Dale straat, Vlaamse Kunst in verschillende kerken en loop je er nog ander landgenoten tegen het lijf. Daarom wordt La Palma ook het Vlaamse Canarische eiland genoemd. 

De Vlaamse suikerplantage-houders 

Heel wat bewoners van La Isla Bonita stammen af van Vlamingen die hier in de zestiende eeuw een handelskolonie stichtten. Het waren ondernemende kooplieden uit Brugge en Antwerpen met familienamen als Avontroot, Van Praet, Van de Walle en Van Dale. Het oorspronkelijke huis van Van de Walle staat nog altijd overeind in de straat Virgen de la Luz (Maagd van het Licht). Ook de familie Monteverde stamt af van de Vlaamse ‘Van Groenenberghe’. Zij kwamen niet voor de schoonheid van het eiland zoals de toeristen vandaag maar om suiker te verbouwen. Zij verwierven grote suikerterreinen, veel rijkdom en zelfs politieke macht. 

(c) Toerisme La Palma 

Vlaamse kunst in de lokale kerkjes

Met de verworven rijkdom kochten ze kunstwerken uit Vlaanderen zoals houten religieuze beelden, tapijten, retabels en schilderijen, o.a. van Pieter Pourbus uit Brugge. Die waardevolle Vlaamse kunst behoort vandaag nog tot het kunstpatrimonium van La Palma. In kerken, kapellen en musea kan je tientallen vijfhonderd jaar oude gepolychromeerde beelden bewonderen, o.a. in de Iglesia de San Francisco in Santa Cruz de la Palma. 

(c) Toerisme La Palma 

(c) Toerisme La Palma 

Een nacht vol sterren

La Palma is bekend om zijn super heldere sterrenhemel en wat door specialisten wordt omschreven als de ‘geringe atmosferische turbulentie’. Om dat te bestuderen werd op een hoogte van 2333 meter de Mercatortelescoop geïnstalleerd. Hij wordt beheerd door het Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Leuven. De telescoop werd in 2003 ingehuldigd op de Roque de Los Muchachos en genoemd naar de Vlaamse cartograaf Mercator. Je kan wandelen naar het uitzichtpunt van Roque de los Muchachos, op de top van het eiland La Palma. Dit is één van de beste plekken in de wereld om naar de sterrenhemel te kijken, met aan je voeten een indrukwekkend uitzicht op een reusachtige vulkanische krater van 1.500 meter diep. 

Strips

Als je striptekenaar Werner Goelen vraagt of hij ooit nog La Palma wil ruilen voor België dan antwoordt hij steevast neen. Hij woont al jaren op het eiland en werkt er onder het pseudoniem Grifo. Hij maakte als striptekenaar naam met de futuristische reeks S.O.S. Geluk. Hij kent La Palma als geen ander, de mooiste hoekjes van het eiland, de best bewaarde geheimtips. Zijn kennis en enthousiasme voor La Palma werden door de overheid gehonoreerd met de titel Embajador de Buena Voluntad de la Biosfera de La Palma (goodwill ambassadeur van de biosfeer).

Slapen bij de Belgen

Er wonen nog altijd zo’n 150 Belgen op La Palma. Wil je overnachten bij een Belgische familie dan boek je een verblijf in Hotel Amberes (Hotel Antwerpen) in Los Llanes de Aridane, het tweede stadje op het eiland. Ellen van der Werff en haar man Jef Van den Bogaert, afkomstig uit Antwerpen, baten er een ‘charming & small’ hotel uit. Het is gevestigd in een huis uit de 17de eeuw, een heerlijke plek met patio en slechts zeven kamers. Het is een prima stek van waaruit je Vlaamse kant van La Palma kan ontdekken. Wat denk jij ervan?