Oosterend, leuk wandelen op Texel

Oosterend, pittoreske huisjes en steegjes | (c) Koen Goossens

Texel, het grootste van de Waddeneilanden, heeft enkele kleine pittoreske dorpjes verspreid over het eiland. Oosterend is ééntje daarvan...  hier kan je rustig wandelen doorheen de kleine straatjes, op zoek gaan naar "De Ijzeren kaap" langsheen wandelpaadjes met typische afsluitingen. Oosterend heeft een leuk dagje voor jou in petto!

Oosterend, is een kleinschalig dorpje in Texel, met typische Nederlandse huisjes rondom een oud kerkje. Wat moet het hier rustig geweest zijn vroeger! Kleine smalle straatjes, met hier en daar een leuk winkeltje of een cafeetje. Alles straalt hier rust uit...

Leuke verzameling vogelhuisjes aan de gevel | (c) Koen Goossens

Nadat we even door het dorpje gewandeld hebben gaan we op pad naar "De Ijzeren kaap", je kan dit immense stalen bouwwerk reeds vanop een grote afstand zien staan. We volgen de wandelroute die aangegeven is, en wandelen doorheen smalle wandelpaadjes. Goede wandelschoenen zijn wel een must, want hier en daar komen we een plas tegen op onze weg. Tussen de weides ,waar schapen grazen voor het typische Texels lamsvlees, wandelen we tussen de bermen. Aangezien er op Texel weinig beplanting is kozen de boeren voor een aarden berm als omheining, echt uniek!

Wandelpad tussen typische schapenweides op Texel | (c) Koen Goossens

In de verte kan je al een enorm ijzeren bouwwerk zien staan op de dijk, de "Kaap Oosterend", of beter bekend als de "Ijzeren kaap", dit bouwwerk deed in de vorige eeuw dienst als baken voor de scheepvaart, zo konden zij duidelijk de vaargeul volgen. Vandaag heeft de "Ijzeren Kaap" deze navigatiefunctie verloren, maar het monumentale bouwwerk torent nog steeds boven de horizon uit.

De Ijzeren kaap, reeds van ver te zien vanuit Oosterend | (c) Koen Goossens

In het hoogseizoen kan het op Texel zeer druk zijn, maar dit maakt het wandelplezier er zeker niet minder op. Texel heeft voor de wandelaar en fietser leuke tochten en aangename wandelingen in petto! Bekijk ook eens de wandeling  van de vuurtoren in De Cocksdorp naar De Koog.


Wat denk jij ervan?