Texel, wandelen en fietsen in alle rust

Waddenwandelen op Texel | (c) Koen Goossens
Texel, het grootste waddeneiland, is een echt wandeleiland. Geniet van het uitgestrekte zicht en de rust die het eiland uitstraalt. Tijdens het hoogseizoen kan het hier druk zijn, maar buiten het toeristische seizoen is het echt genieten van de rust. Ontdek waarom een bezoek aan Texel zeker op je verlanglijst moet staan...

Wil je wandelen of fietsen op Texel, dan kan je jezelf uitleven! Texel is een echt wandel en fietsparadijs. Ook zijn er heel veel routes beschikbaar met voor elk wat wils. Wij deden vooral de wandelroute "Duinen van Texel", die is echt de moeite waard!

Wandelen naar de vuurtoren

Vanuit De Cocksdorp wandelwen we naar richting het de meest gekende plekjes op Texel is de vuurtoren, de wateren rond Texel zijn erg verraderlijk omwille van de vele zandbanken en verraderlijke stromingen. Een deel van de arme bevolking van Texel overleefde door te strandjutten. Strandjutters verzamelen alles wat aanspoelde op het strand. 

De vuurtoren in avondschemering | (c) Koen Goossens

Omstreeks 1854 startte een lokale notaris een actie om geld in te zamelen voor het bouwen van een vuurtoren. In 1864 was de vuurtoren klaar, en tot vandaag is dit het meest opvallende bouwwerk op Texel. De vuurtoren staat dicht bij De Cocksdorp, op het noordelijkste puntje van het eiland. Het is écht de moeite om hem te bezoeken, helaas, toen wij er waren was hij gesloten. Let dus goed op de openingsuren! 

De Slufter

Vervolgens gaat het richting De Slufter, dit gebied was oorspronkelijk een ingepolderde vlakte, maar telkens bij hoog water brak de zee door de dijk. Tot vandaag komt bij een hoge waterstand de zee dit ingepolderde deel binnen. Vanop het uitkijkpunt bij de Slufter kan je over de dijk kijken en de zee zien liggen.

Zicht op de "Slufter" vanop het uitkijkpunt | (c) Koen Goossens
Het wandelpad leidt je doorheen het sluftergebied, een heel rustig gebied, waar het water vrij spel krijgt. Waterdichte wandelschoenen zijn wel een must!

Bijschrift toevoegen | (c) Koen Goossens

Langs Bertusnol naar De Koog

Wandel je nog een stuk verder dan passeer je door Bertusnol, hier grazen runderen op weidse grasvlaktes, schitterend om te zien. Tijdens deze wandeling steken we verschillende keren langs kleine brugjes enkele kreekjes over. 

Runderen grazen op de heide | (c) Koen Goossens

Een uitgestrekt grasland vol grazende runderen, hier wandel je volledig alleen, er zijn geen andere mensen. Een enkel bankje langs de kant geeft je de kans om stil te staan en te genieten van het uitzicht.

Regen in aantocht | (c) Koen Goossens

Op weg naar De Koog, zicht vanop het panoramapunt, in de verte een regenbui over De Koog. Je kan kiezen om verder te wandelen langs het glooiende duinenlandschap of om langs het strand te wandelen richting De Koog.

 Langs het strand naar De Koog| (c) Koen Goossens
De Koog is een kustdorpje langsheen de noordkust van Texel. In de zomer is dit een bruisende badstad met winkels en toeristen. Buiten het seizoen, wanneer alle toeristen weg zijn, kan je hier rustig even pauzeren en het volgende deel van je uitstap uitstippelen!

Volg de pijltjes naar je volgende bestemming | (c) Koen Goossens
Texel heeft veel te bieden voor wandelaars en fietsers, in het hoogseizoen kan het erg druk zijn, maar wanneer je buiten het toeristisch hoogseizoen langskomt zal je zien dat het er erg rustig is!


Wat denk jij ervan?