Weekendje per trein naar champagnestreek


Een weekendje weg naar de Champagnestreek? Daarvoor heb je geen wagen nodig. Vanuit Brussel-Zuid bereik je Reims in iets meer dan 2 uur met de TGV. Geen stress, maar rustig sporen! We zetten enkele suggesties op een rij voor een bezoek in het najaar, tijdens of net na de oogstperiode. 

Bezoek aan Reims

Waarom zou je in de file staan terwijl de trein naar Reims je een snelle en comfortabele reis garandeert? Als je alleen reist, kan dat al vanaf €29. De prijs wordt nog voordeliger indien je met 4 tot 7 personen reist. Via NMBS Internationaal reserveer je een ticket van Brussel-Zuid naar Champagne-Ardenne, het station aan de rand van Reims. Daar stap je over op de tram en die brengt je in 8 minuten naar het centrum van Reims. De stad is niet zo groot en kun je gemakkelijk te voet ontdekken.

Een bezoek aan Reims is zeker de moeite waard. Maar liefst vier gebouwen staan op de Unesco werelderfgoedlijst: de Cathédrale Notre-Dame, de Basilique Saint-Remi, het Palais du Tau en het Musée Saint-Remi. In Reims valt er dus meer te ontdekken dan champagne en lekker eten: van historische pracht en Romeinse overblijfselen tot gezellige winkeltjes in een bruisende binnenstad. Maar natuurlijk mag je bij een bezoek aan Reims de wereldberoemde champagnehuizen niet overslaan. Onder de stad bevindt zich een stelsel van 250 km aan kelders en tunnels die gewijd zijn aan champagne. De champagnekelders in de stad behoren tot het stedelijk erfgoed. Wist je dat de meeste champagnehuizen bij een aankoop vanaf 18 flessen gratis aan huis leveren? 


Oogstseizoen

Het oogstseizoen valt tussen augustus en oktober en het tijdstip om te oogsten hangt samen met de rijpheid van de druiven én – uiteraard – het weer. Duizenden plukkers, persers en helpers zijn in deze periode een drietal weken lang hard aan het werk. Elk jaar helpen familie, vrienden, buren en tijdelijke werkkrachten op de verschillende domeinen met het plukken. Hard labeur, maar daarnaast wordt er veel samen gegeten, gedronken en gelachen. Wie de bijzondere sfeer van de wijnoogst wil opsnuiven, kan dat doen via de zogenaamde ‘journées vendanges’. De programma’s worden gemaakt en afgestemd op de data van de oogst. Bepaalde wijnbouwers en champagnehuizen organiseren dan verschillende activiteiten zoals het mee plukken van de druiven in de wijngaarden, een bezoek aan de druivenpersen of een typische maaltijd met druivenplukkers. Afsluiten doe je steevast met een glas champagne. 

Wandelen en fietsen

De regio leent zich uiteraard ook tot buitenactiviteiten waarbij je kunt genieten van de kleurrijke vergezichten. Met een mountainbike en een gids kom je op een dag al heel wat te weten over het gebied en de wijngaarden. Ook al wandelend kun je met een gids een bepaalde wijngaard of domein verkennen. Meer informatie over wandelen en fietsen en e-bike verhuur vind je op de website http://www.champagne-ardennen-toerisme.nl


Uitstapjes met de bus

Wie liever niet zelf trapt of stapt, kan via de dienst voor toerisme in Reims uitstappen plannen om de streek verder te verkennen. Een bus met gids brengt je doorheen wijngaarden en dorpjes. Wil je een exclusievere uitstap, bijvoorbeeld alleen met je partner of gezin, dan kan dat via A la Française!Champagne.

Meer informatie: www.reims-tourisme.com


Wat denk jij ervan?