Zes zonnige tips voor eilandhoppen in Kroatië


Voor de kust van Kroatië liggen meer dan 1000 eilanden. De ideale uitvalsbasis voor een zonnige vakantie met avontuurlijk eilandhoppen, al dan niet in combinatie met een citytrip Split, Zagreb of Dubrovnik.


Bijzonder Brač: meer dan Zlatni Rat

Vanuit Split maak je zo de oversteek naar Supetar, stadje op het mooie eiland Brac, bekend van het cultstrand Zlatni Rat. Zonnen, snorkelen en zwemmen doe je dan ook als de beste op dit bijna 400 km2 grote eiland. Naast terrasjes pakken in idyllische havenplaatsen Milna en Pučišća, het bekijken van de drakengrot Zmajeva spilja bij Murvica en een hike bij de Vidova gora berg. Een huurauto kan handig zijn om Brač te verkennen, maar fietsen over de meer dan 1000 km (!) aan fietspaden is zo mogelijk nog leuker. 

Ienieminie ‘vingerafdruk’-eiland Baljenac en Kaprije

Het eilandje Baljenac bij Šibenik heeft een oppervlakte van slechts 0,14 km². Klein maar fijn dus, met een grote trekpleister: het 23 km lange labyrint van met de hand gebouwde stapelmuurtjes (suhozid), ooit aangelegd voor onder meer wijnbouw. Vanuit de lucht lijkt het daardoor een grote vingerafdruk. Een kort bezoek gaat goed samen met chillen op het kleine, autovrije Kaprije, eiland van vissers, wijnmakers en verborgen baaien. 

Hvar: super zonnig, party’s en cultureel erfgoed

De meeste zonuren van Europa. Het hoogste aantal culturele erfgoederen van UNESCO op één plek verzameld. Hvar is bijzonder en je struikelt er over de geschiedenis en monumenten in de oudste stad van Kroatië, Stari Grad. Oude gebouwen, musea en kunstgaleries gaan hand in hand met top nachtclubs en trendy bars. Hvar is partyeiland bij uitstek. Vanuit Split beland je in uur bij Club Carpe Diem, Club Veneranda of Hula Hula beach & bar om te feesten aan zee. 
Krk en Košljun: outdoor fun

Het ‘gouden eiland’ Krk ligt in de Kvarner baai. Dit grote, groene eiland is gemaakt voor outdoor-fans: er zijn goede campings en je kunt er prima fietsen en wandelen over de 300 km aan wandelpaden. Deze worden afgewisseld met mooie stranden en idyllische baaien zoals het wonderschone Stara Baska. Een zonnige dag op Krk eindigt natuurlijk met een žlahtina-wijn, gemaakt van de žlahtina druif die alleen hier groeit. Krk gaat goed samen met het eeuwenoude kloostereiland Košljun of buureilanden Cres, Mali Losinj, Pag en Rab. 
Rab: zandstranden, zeekajakken en naturisme

Vanuit de haven van Stinica of vanaf de zuidkust van Krk vaar je zo naar het charmante eiland Rab dat rijk bedeeld is met ruim 20 zandstranden waaronder veel naaktstranden. Eén heeft zelfs koninklijke allure; op het Kandalora-strand dook ooit de afgetreden Britse koning Edward met zijn geliefde Lady Wallis Simpson textielvrij de zee in. Wie houdt van wat actie en avontuur, huurt een zeekajak om het eiland vanaf het water te ontdekken inclusief zicht op de middeleeuwse hoofdstad met z’n vier klokkentorens, kloosters en sluip-door-kruip-door straatjes. 

Vis: verscholen stranden

Het op veel plekken betoverende Vis ligt het verst verwijderd van de Kroatische kust. Een (slow) ferry brengt je in 2,5 uur naar de haven Viska Luka vanuit Split. Vis is sereen, heuvelachtig en kent tal van grotten en verscholen stranden. Neem Stiniva, in 2016 gekozen tot beste strand van Europa, dat je bereikt per boot of met een flinke afdaling over een geitenpad. Andere tips voor Vis: de Modra Grot (Blue Grotto), een lokale vugava wijn proeven aan de haven in Komiza en een bergwandeling maken vanaf de berghut Sevti Andrija. 

Overvaren met ferry’s, privé-boten en UberBOAT

De oversteek maken naar de honderden Kroatische eilanden en eilandhoppen is eenvoudig. Vanuit de steden en kleinere havenplaatsen gaan 365 dagen per jaar ferry’s, jachten en speedboten van particuliere aanbieders. Een andere optie is een boottocht met UberBOAT, te regelen via de app. Vanuit Split naar de eilanden Hvar, Brač of Vis of vanuit Dubrovnik richting de 13 beroemde Elaphiti eilanden. Sommige Kroatische eilanden zijn met het vasteland verbonden door een brug zoals Krk, Murter en Pag.

Wat denk jij ervan?