De Mulberryhaven van Arromanches les Bains

Arromanches, mysterieuze caissons liggen op het strand | (c) Mario Hains CC-BY-SA 3.0

Arromanches-les-Bains, deze plaatsnaam heb je allicht nog nooit gehoord... Toch speelde dit kleine dorpje aan de Normandische kust een sleutelrol tijdens WOII. Tot op vandaag kan je hier nog steeds de indrukwekkende restanten vinden van één van 's werelds grootste staaltjes van technisch vernuft.


De Mulberryhaven van Arromanches

Arromanches les Bains is gelegen op Gold beach, maar toch beslisten de geallieerden om hier niet massaal te landen met troepen. Het strand moest immers gespaard blijven, en wel met een heel specifieke reden. Hier zou tot op de dag van vandaag een van de grootste logistieke operaties ooit worden uitgebouwd.


Het plan was gewaagd, en nooit eerder uitgevoerd... De gealliereerden hadden voorzien dat een overwinning enkel kon behaald worden wanneer er een haven ter beschikking was voor het lossen van munitie, voeding, troepen, tanks en brandstof. Alle grote havens in Frankrijk waren volledig versterkt. Daarom besliste men om zelf maar een haven mee te brengen vanuit Engeland.


Op enkele dagen tijd, na D-Day, bracht men voor de kust van Arromanches-les-Bains, onder een kunstmatige dichte mist, oude boten tot zinken, waarna deze kunstmatige dijk versterkt werd door "caissons". Dit waren grote drijvende betonnen "bakken" die over het kanaal werden gesleept. Eens de caissons aangekomen waren in Arromanches, dan zette men de luiken open, en de caissson werd afgezonken op de zeebodem.

Zo bouwde men een kunstmatige aanlegkade, en een stormdijk. Op die manier kreeg men een kunstmatige baai waar de schepen konden aanleggen. Deze kaai werd door drijvende pontons verbonden met het vasteland. 

Wanneer veldmaarschalk Rommel zag dat de geallieerden hun eigen haven hadden meegenomen wist hij dat hij de oorlog ging verliezen.


Luchtfoto van de kunstmatige haven | CC0

Op het strand van Arromanches

Vandaag kan je niet alles meer zien in Arromanches, de tijd heelt alle wonden, ook deze die de mens aangericht heeft in de natuur. De zee neemt alles terug, toch kan je vandaag nog steeds imposante pontons en resten van aanlegsteigers zien op het strand van Arromanches.

70 jaar later zie je nog steeds de littekens in het landschap | (c) Koen Goossens
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, maar de aanblik van deze pontons, toont de enorme inspanningen die de geallieerden hebben gemaakt om te vechten voor de vrijheid van elk van ons. Op de stranden van Normandië wordt je werkelijk even stil bij deze indrukwekkende inspanningen die men geleverd heeft.

Aangespoeld onderdeel van de Mulberryhaen, op de achtergrond de caissons in de zee | (c) Koen Goossens

Arromanches-les-Bains, een naam die bij weinigen bekend is. Toch is het volledig onterecht. Dit kleine dorpje werd 70 jaar geleden de draaischijf van een oorlogsmachine die onze vrijheid heeft teruggebracht. Dankzij ongeziene technische hulpmiddelen is men erin geslaagd om een haven met een oppervlakte van de haven van Dover over het kanaal heen te slepen. Hier ligt de sleutel tot het succes van de landing in Normandië, en daarom alleen al moet je zeker eens een dagje spenderen in Arromanches-les-Bains!

Schitterend uitzicht over Arromanches-les-Bains en de Mulberryhaven | (c) Koen Goossens
Wil je meer weten over de Mulberryhaven van Arromanches-les-Bains?

Wat denk jij ervan?