Dune du Pilat, de hoogste duin van Europa

Alsof je in de woestijn wandelt, de duin van Pilat | (c) Koen Goossens

Wie dacht dat deze foto in de woestijn werd genomen, die heeft het mis... de allerhoogste duin van Europa is te vinden in het midden van ... een bos! De duin van Pilat rijst op uit het landschap tussen de bomen! Een ideale stopplaats voor een namiddag wandel en speelplezier!

Dune du Pilat, de hoogste duin van Europa

Je zou het niet verwachten, temidden van de bossen, aan de rand van een mooie baai ligt dé hoogste duin van Europa. Dit moeten we toch eens van dichterbij bekijken. Wanneer je met de auto door de bossen rijdt zie je plots, ineens boven de bomen een gele strook zand verschijnen! Een onbekend zicht, de duinen aan onze kusten kan je hiermee niet vergelijken! De duin van Pila, Pyla of Pilat... je mag kiezen hoe je het schrijft... Deze duin is gemiddeld 110m hoog! Doe alvast je schoenen maar uit, want één ding is zeker... ze zullen vol zitten met zand!

Na aangekomen op de parking kopen we een parkeerticket, waarvan de opbrengst ervan wordt gebruikt voor het onderhoud van de wandelpaden naar de duin, volgen we de massa. In het hoogseizoen is het hier dus vrij druk, dit hadden we niet verwacht, maar we laten het de pret niet bederven.

Schoenen uit! En 110m klimmen in het zand! | (c) Koen Goossens

Je kan al aan alles zien dat er vrij veel zand in de omgeving te vinden is, want iedereen is het zand uit de schoenen aan het schudden. Plots verandert het bos in een immense zandheuvel!

Een wandeling rond de duin

Bovenop de duin heb je een machtig uitzicht over de Golf van Biskaje, met de zandbank van Arguin  en de baai van Arachon. Achter de duin ligt een immens bos, waarbij je deels dode bomen ziet, verscholen in de duin. De duin van Pyla of Pilat, "wandelt" nog steeds, elk jaar schuift hij 2m op naar het binnenland, en verovert hij langzaam terrein op het bos...

Maak je klaar voor een stevige wandeling! | (c) Koen Goossens
De duin van Pilat is een halve kilometer breed, en 3 kilometer lang, dus een volledig rondje rond deze immense zandhoop duurt een tijdje. Geniet ondertussen van het mooie uitzicht met de kalme zee, en het bos.

Meer info

De duin van Pyla of Pilat (er zijn verschillende schrijfwijzen) is gratis toegankelijk, maar je moet wel betalen voor een parkeerticket, dat een hele dag geldig is. Het is een leuke uitstap, en echt iets om te bezoeken. Voor kinderwagens of rolstoelgebruikers is het gebied niet toegankelijk. Wat denk jij ervan?