Malta is het Hollywood van Europa


Een rijk verleden, dramatische kliflandschappen, turquoise water en een groot Unesco openluchtmuseum. Niet verrassend dat Hollywood vaak teruggrijpt naar Malta voor het maken van zijn films. De Ridderorde van Sint-Jan Malta gebruikte het eiland 250 jaar lang als uitvalsbasis. Door de Maltese geschiedenis van ridders en piraten hebben de Maltese eilanden een ongekende culturele rijkdom aan prachtige architectuur. Een decor waar verschillende regisseurs met veel plezier gebruik van maakten. Wij pikten er een aantal voor je uit. 


Game of Thrones

Verschillende scènes uit het eerste seizoen van de Amerikaanse fantasyserie Game of Thrones werden op de Maltese eilanden gefilmd. Zo werd de onthoofding van Ned Stark aan Fort Manoel, gelegen op het eiland Gzira, vastgelegd. De Poort van Mdina kan je in verschillende aflevering spotten en het St. Dominic Klooster, dat wat meer afgelegen ligt maar de omweg waard is, passeerde ook de revue.

Troy

Een van de grootste producties die op Malta plaatsvond, is ongetwijfeld Troy met Brad Pitt in de hoofdrol. De indrukwekkend Troyaanse kust is gewoon de kust van Malta. Verder speelt de scène waarin Achilles praat tegen zijn moeder zich af aan het Blue Lagoon op Comino, een prachtige, azuurblauwe baai waar vooral gesnorkeld wordt.


The Count of Monte Cristo

Het verhaal van The Count of Monte Cristo speelt zich af in Marseille, Parijs en Rome maar is deels gefilmd in Malta. Zo is de haven van Marseille eigenlijk de Grand Harbour, een natuurlijke haven die in de Romeinse tijd als handelshaven gebruikt werd. Wie goed kijkt herkent de typisch Maltese vissershuisjes en balkonnetjes.

Verder werden ook scènes uit Murder on the Orient Express, Asterix & Obelix, The Da Vinci Code, Midnight Express en Gladiator opgenomen op Malta. 


Vlaamse films die zich op Malta afspelen

Maar ook Vlaamse producers vonden de al de weg naar Malta. Zo werden verschillende Studio 100-films, denk aan Piet Piraat en Wickie De Viking op het eiland opgenomen. Ook Torpedo, een Vlaamse oorlogsfilm van Sven Huybrechts, werd op Malta gefilmd. Doordat de film zich voornamelijk op het water afspeelt, is het eiland met haar met haar bassin dat op dezelfde hoogte als de zeespiegel ligt maar zich niet in zee bevindt, de ideale filmlocatie.
Weetje: in 1980 werd zelfs een heel dorp gebouwd in Malta enkel en alleen voor de film ‘Popeye’ met Robin Williams in de hoofdrol. 'Popeye Village' kan je vandaag nog steeds gaan bezoeken als een soort open lucht museum gevuld met familie-entertainment.

Je kan zelf op zoek gaan naar deze filmlocaties, ofwel kan je mee op een georganiseerde tour. Verschillende agencies organiseren dit zoals Malta Film Tours.


Wat denk jij ervan?