Vendée: wintersportplezier aan zee

(c) Valéry Joncheray

Sneeuwschoenen, rodelen, hondenslee, tokkelbaan… La Barre de Monts/Fromentine in de Vendée, de eerste wintersportbestemming aan zee, heet u deze winter van harte welkom. 

Jodiumrijke zeelucht in plaats van berglucht, zand in plaats van sneeuw, duinen in plaats van berghellingen. Sinds 2010 biedt de Vendée wintersportfans een buitengewoon alternatief: wintersport aan zee! Tussen de oceaan en de bossen is er keuze uit een waaier aan ludieke en sportieve gezinsactiviteiten voor een zacht prijsje. Een goedkoop alternatief voor gezinnen in de herfst- en krokusvakantie. 

Nieuw soort wintersportstation

Het concept is in 2010 gelanceerd en zijn populariteit groeit. Elke herfst- en krokusvakantie wordt zeven kilometer fijnzandstrand aan de rand van het bos Pays de Monts omgetoverd tot een wintersportparadijs. Zo is het station La Barre des Monts/Fromentine de eerste wintersportbestemming aan zee geworden.

Frisse lucht, wind om je oren, lichaamsbeweging en de sensaties van wintersporten, alles is er. Alleen kruisen de wandelaars met hun sneeuwschoenen of hondensleeën hier op het strand zeilwagens en kitesurfers. Ja, je leest het goed, hier kun je een tocht maken met een hondenslee getrokken door alaska-husky’s, brakken of greyhounds. En zoals in Canada of de Alpen trek je je sneeuwschoenen aan, maar dan om duin- en kustlandschappen te verkennen. Of trakteer jezelf op een helse afdaling in een slee op dennennaalden. Een activiteit die de jongeren van de gemeente al in de jaren ’70 beoefenden en waarvoor tegenwoordig groene, blauwe, rode en zwarte pistes zijn aangelegd. En dan is er nog de tokkelbaan te midden van de bossen onder begeleiding van professionals die alle kneepjes kennen touwenparcours.

Ecologisch verantwoorde activiteiten, want voor de meeste ervan is een vergunning vereist, of ze nu in het bos Pays de Monts of op het strand worden georganiseerd.

(c) Valéry Joncheray

Altijd uitdagender

Ervaren wintersporters aan zee worden telkens weer verrast, want elk jaar staan hen nieuwe activiteiten te wachten. Altijd uitdagender! Zo zal tijdens de herfst- en krokusvakantie voor het eerst een ‘hondencross’-wedstrijd worden georganiseerd, waarbij een hardloper en een hond aan elkaar verbonden zijn om dezelfde fysieke inspanning te leveren.

Nog nieuw vanaf de herfstvakantie 2018: iedereen krijgt de kans zich eens met sneeuwschoenen of een zeilwagen op het strand te wagen tijdens dopen van 30 minuten om op eigen ritme deze activiteiten uit te testen. Ook een ritje in een koets op het strand behoort tot de mogelijkheden. Of liever wat chillen en een cocooning-hoekje met ligstoelen, boeken, een verteluurtje…?

En net zoals in de bergen is de après-ski in de Vendée minstens even belangrijk als de sportieve momenten. Daarom serveren verschillende restaurants in La Barre des Monts/Fromentine bergmaaltijden uit de Savoie en speciale menu’s voor de wintersporters aan zee. 

(c) Valéry Joncheray


Voor meer informatie: www.vendee-tourisme.com

Atlantische kust

De Vendée ligt aan de Franse Atlantische kust en maakt deel uit van de regio Pays de la Loire. De toeristische hoogtepunten van deze unieke vakantiebestemming zijn de 140km lange zandstranden en de prachtige eilanden. Het lichtglooiende binnenland is een paradijs voor fietsers die op hun reisroute kennismaken met architecturale juweeltjes en waardevol erfgoed. Voor de liefhebbers van watersport is De Vendée een trekpleister van formaat, zowel voor watersportliefhebbers als voor wie zich aangetrokken voelt tot magische, onbekende en verdoken plekjes. De Vendée is een fantastisch ontspanningsgebied, gezegend met zeer veel uren zon.


Wat denk jij ervan?