Cyprus: zon en strand, natuur en cultuur, geschiedenis en gastronomie


Met eindeloos mooie stranden, een eigentijdse accommodatie maar vooral met 10.000 jaar geschiedenis en cultuur heeft eiland Cyprus alles achter de hand om het zijn gasten naar de zin te maken. Verspreid over het eiland liggen enorme aantallen opgravingen, forten, kastelen en andere monumenten. De oudheden van Pafos, de neolithische nederzetting Choirokoitia en tien Byzantijnse kerken in het Troodosgebergte staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco.


Cyprus is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee. Het ligt op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika. Deze centrale positie heeft een belangrijke rol gespeeld in de turbulente geschiedenis van het eiland.


Bezet gebied

Het noordelijke deel van Cyprus wordt sinds juli 1974 door Turkije bezet gehouden. Het cultureel erfgoed in dit gebied heeft zwaar te lijden gehad van de bezetting. Reizen in dit gedeelte van Cyprus is mogelijk maar houdt risico’s in. Het is bijvoorbeeld niet eenvoudig om een goede reisverzekering te pakken te krijgen. Wie met de huurauto door het gebied toert, kan bovendien niet steeds terugvallen op een risicoverzekering.


Zonzeker

Met meer dan 300 dagen zon per jaar is eiland Cyprus een van de meest zonzekere bestemmingen van Europa. Bovendien vindt de toerist er niet alleen de aangename warmte en mooie stranden maar ook authentieke plaatsen, cultuur, prachtige bezienswaardigheden, bergen, prima uitgaansgelegenheden, prachtige hotels en een verfijnde gastronomie. Om al dat moois te ontdekken is een rondrit met een huurwagen een van de mogelijkheden. Maar verhuurbedrijven stellen evenzeer al dan niet elektrische aangedreven fietsen en mountainbikes ter beschikking voor een originele eilandverkenning.


Aphrodite

Cyprus staat bekend als het geboorte-eiland van de godin Aphrodite die staat voor liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid. De legende vertelt dat Aphrodite uit het zilveren schuim van de zee is ontstaan. Zij rees uit de baren van de zee aan een rots die op ongeveer 25 kilometer ten oosten van Pafos ligt. Tot op vandaag is deze rots het trefpunt van de meeste onder de 3,7 miljoen toeristen die jaarlijks naar Cyprus gaan.


Eigen cultuur en geschiedenis

Cyprus wordt vaak gezien als een Grieks eiland. Dat is fout want Cyprus is een zelfstandig land met een eigen cultuur en geschiedenis.

Het toerisme op Cyprus concentreert zich op de plaatsen Agia Napa (Ayia Napa), Larnaca (Larnaka), Limassol (Lemesos), Paralimni, Polis en Pafos (Paphos.) De hoofdstad Nicosia (Lefkosia) wordt vooral bezocht door dagjesmensen en door zakenlui maar is toeristisch van minder belang.


Reistijd

De beste reistijd naar Cyprus situeert zich tussen half mei en half oktober. In die periode is het er duurder dan in het laag- en middenseizoen. Van half november tot half maart is het eerder rustig op Cyprus. Het regent er dan regelmatig en de temperaturen komen er dan maar zelden boven de 20 graden C uit. ’s Zomers wordt het er 35 graden C en meer.


Toeristische routes

Om het de bezoekers aangenaam en comfortabel te maken, zijn in Cyprus een aantal routes uitgezet die langs de belangrijkste bezienswaardigheden leiden. De belangrijkste daarvan zijn de Byzantijnse Route en de Aphrodite-Route maar er is ook een Wijnroute, de Route van de oudheid, de Oostelijke en de Westelijke route. In het Troodosgebergte liggen pittoreske wegen voor het rapen en halen hikers (en bikers) hun hartje op langs de bewegwijzerde paden door de natuur.

Uitgebreide informatie voor een reis naar en een verblijf op Cyprus wordt verstrekt door de reisagentschappen en bij het Cyprus Tourism Organisation in Amsterdam dat de toeristische promotie voor de Benelux ter harte neemt.

Wat denk jij ervan?