Singapore en Penang zijn pareltjes van Zuidoost Azië


Op zoek naar een bijzondere reisbestemming biedt een (weliswaar lange) vliegtuigtrip naar Zuidoost Azië een eventuele oplossing. De kortste weg naar dit gebied vangt aan op de luchthavens van Amsterdam, Parijs en Düsseldorf waar Singapore Airlines meerdere keren per week tot dagelijks de overvlucht zo comfortabel als maar mogelijk is, maakt. Ook uit Brussels Airport in Zaventem zijn 55 – zij het niet rechtstreekse – luchtvaartverbindingen met Zuidoost Azië mogelijk. Marina Bay Sands, een indrukwekkend gebouw!

Zes uur vooruit

Twaalf uur na de opstap op Schiphol, zet het vliegtuig zich in luchthaven Changi Airport in Singapore aan de grond. Daar draai je de klok zes uur vooruit.


63 eilanden

Stadsstaat Singapore is het kleinste land van Zuidoost Azië. Het wordt gevormd door 63 eilanden. Deze metropool is het financiële hart van Zuidoost Azië en een smeltkroes van verschillende Aziatische culturen. Dat komt tot uiting in de keuken maar ook etnische buurten zoals Chinatown, Little India en Kampong Glam. Dit alles gemengd met oude Britse koloniale gebouwen, architecturale iconen zoals Marina Bay Sands en Gardens by the Bay, maakt van Singapore een fascinerende stad van wereldklasse.

Chinatown Heritage Center

‘Verplicht nummer’ bij een stopover in Singapore is een bezoek aan het Chinatown Heritage Center. Hier word je geconfronteerd met de voetsporen van de vroege pioniers van Singapore en de persoonlijke verhalen van mensen die Chinatown tot hun thuis maakten. Het Chinatown Heritage Center bevindt zich in drie mooi gerestaureerde winkelpanden in de Pagodastraat en is de enige plek in Singapore waar het oorspronkelijke interieur van de winkelhuisverhuurders zijn nagebouwd in de jaren vijftig. De bezoeker krijgt er een zeldzame blik op het leven de vroege bewoners.

Buddha Tooth Relic Temple

Nog een bijzondere bezienswaardigheid is er de Buddha Tooth Relic Temple waar de exposities vertellen over boeddhistische kunst en geschiedenis van honderden jaren oud. De tempel dankt zijn naam aan wat de boeddhisten beschouwen als de linkerhoektand van Boeddha die is teruggewonnen van zijn brandstapel in Kushinagar (India.)

De indrukwekkende Buddha Tooth Relic Temple

Orchideeëntuin

De botanische tuin van Singapore is een bijna 160-jarig gebied dat zich over 82 hectare uitstrekt. Het park heeft een gerenommeerde collectie met 10.000 soorten flora. Het park heeft faam als wetenschappelijk instituut. Het cultuurlandschap zorgt al sinds 1859 voor behoud van plantensoorten. Ieder jaar bezoeken 4,5 mensen de tuin. 

In de botanische tuin kan men, verspreid over 3 ha, 60.000 orchideeën bekijken die bestaan uit 1.200 soorten en 2.000 hybride kruisingen. De ‘Botanic Gardens’ werden in 2015 beschermd als Unesco werelderfgoed.

De Botanic gardens van Singapore, Unesco werelderfgoed

Metalen bomen

Van hele andere snit zijn in Singapore de ‘Gardens by the Bay’. Dat park heeft de bedoeling de levenskwaliteit te verhogen door het verbeteren van groen en fauna in de stad. Het 101 hectare grote park bestaat uit een futuristisch bos van immens grote metalen bomen van 25 tot 50 meter, een onder architectuur aangelegd park en twee grote glazen kassen.

In deze tuin tref je unieke en exotische varens aan, wijngaarden, orchideeën en een uitgebreide collectie van bromelia’s. ‘Gardens by the Bay’ bestaat uit drie tuinen: Bay South Garden, Bay East Garden and Bay Central Garden. Er zijn ook twee ‘conservatoria’ (glazen kassen):Flower Dome en Cloud Forest.

In de Super Tree Grove wandel je langs de OCBC-skywalk.

De "metalen bomen" in het park "Gardens by the Bay"

Eilandresort Sentosa

Sentosa is een boeiende vrijetijdsbestemming op een kwartiertje van de centrale zaken- en winkelwijken in Singapore. Dit eilandresort biedt onderdak aan een opwindend scala aan thematische bezienswaardigheden, bekroonde spa-retraites, weelderige regenwouden, gouden zandstranden, resortaccommodatie, wereldberoemde golfbanen, een jachthaven en luxe woningen. Sentosa Cove is gelegen aan de oostkant van het eiland Sentosa en is een exclusief oceaanfront en residentiële enclave met ongeveer 2.000 huizen, romantische restaurants aan de kade, winkels en speciaalzaken.

Toegangspoort

Singapore is de toegangspoort tot Zuidoost Azië, niet alleen door de lucht maar ook over zee. Niet te verwonderen is bijgevolg dat steeds meer cruisemaatschappijen Singapore aandoen en er boeiende mini-cruises van een drietal nachten laten vertrekken. Er zijn twee cruiseterminals, Marina Bay Cruise Center en Harbourfront Centre beschikbaar. De uitstekende infrastructuur, veel (luxe)hotels en uitstekende faciliteiten op het vasteland maken samen met het tropische klimaat Singapore tot een ideale bestemming voor een bijzondere vakantie. Organisatoren van evenementen en conferenties hebben dat intussen al begrepen.

Op minicruise

Een bijzondere ervaring is een minicruise naar eiland Penang in Maleisië. Penang staat bekend als Parel van de Oriënt en is een van de meest bekende toeristische bestemmingen. Naar plaatselijke begrippen is het eiland toeristisch maar in de praktijk valt dat goed mee. Er zijn vele attracties en bezienswaardigheden maar ook relaxen aan een van de vele mooie stranden is er mogelijk.
Het grootste gedeelte van de bevolking op Penang is Chinees-Maleisisch en dat doet het eiland ‘Chinees’ aan.

Georgetown

Georgetown is de hoofdstad van Penang. Aan de diverse tempels van verschillende geloven kan je niet voorbij. Tot de mooie musea die je er aantreft, behoort het Peranakanmuseum. Na Kuala Lumpur is Georgetown de meest bruisende stad van het land. Er zijn diverse winkelcentra, bars en restaurants. Het Penang nationaal park is het kleinste nationale park van Maleisië.

Wandelen in de sky

Op bijna 250 meter boven de grond kan je in Georgetown een wandelingetje maken op de Komtar Skywalk, de hoogste openlucht glazen hemelwandeling in Maleisië. Het hoefijzerige wandelpad(je) ligt op de top van de Komtar, de hoogste wolkenkrabber in de stad. De U-vormige glazen loopbrug is 16 meter lang en biedt de bezoekers een onbelemmerd panoramisch uitzicht op de stad. Je bereikt de skywalk met de lift tot op de 68e verdieping.


Streetart

In de smalle straten van Georgetown bots je op artistieke muurschilderingen en in metaal uitgevoerde cartoons die verwijzen naar de cultuur of de geschiedenis van Penang en Georgetown. 
De mooiste van die kunstwerken zijn gemaakt door de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic. Die kreeg zes jaar geleden de opdracht om enkele muurschilderingen aan te brengen in de historische binnenstad. Zijn plaatselijke collega-kunstenaar Louis Gan is met het project verder gegaan. Hij en nog andere kunstenaars voegen nog altijd werken toe aan de muren van Georgetown.Wat denk jij ervan?