Sint-Laureins en de polders

Het rustige polderlandschap, op de achtergrond de bomenrij langs het Leopoldkanaal |(c) Koen Goossens

Sint-Laureins, de kans dat u het weet liggen is klein, weggedrukt in tegen de Nederlandse grens ligt een klein dorpje waar het prachtig is om te wandelen. Een ideale uitstap dichtbij! Trek je wandelschoenen maar aan!


Ontstaan van de polders

Het schitterende polderlandschap van Sint-Laureins is te danken aan de getijdenwerking van de Schelde. Lang voordat er grote dijken en polders gebouwd werden had de Schelde hier vrij spel. De werking van eb en vloed, springtij en laagtij schuurden diepe geulen uit in het landschap. 

Kreken en kanaaltjes irrigeren de akkers | (c) Koen Goossens

De bewoners maakten hier dankbaar gebruik van om de akkers te irrigeren en het vee te laten drinken. Kleine haventjes en dorpskernen ontstonden langsheen deze kreken, dijken werden gebouwd en de kreken werden afgesloten van de Schelde en haar getijden. 

Sint-Jan de Doperkerk

Een mooie startplaats is de Sint-Jan de Doperkerk in Sint-Jan-in-Eremo. Dit kerkje staat bijna in het midden van de polders. Van hieruit trekken we de stapschoenen aan richting de Boerekreek.

Prachtig kerkje van Sint-Jan de doper | (c) Koen Goossens

De boerenkreek

De boerenkreek onstond na een grote storm in de 16e eeuw, het water spoelde een groot stuk van de polders weg, en liet een grillige plas water achter. Vandaag zijn de dijken opnieuw hersteld, maar deze diepe kreek terug opvullen was onbegonnen werk. Gelukkig maar! Wat een prachtige locatie!

Zeker een beeld om in te kaderen, de Boerenkreek (knooppunt 83) | (c) Koen Goossens

Provinciaal domein de Boerenkreek

Eens aangekomen bij het provinciaal domein de Boerenkreek start onze echte wandelroute. Wandel nog even verder tot aan knooppunt 83. Vanaf hier start u met, de "Langs kreken, polders en kanalen wandelroute" van Toerisme Oost-vlaanderen deze prachtige wandeling toont je de prachtige streek. De wandeling is 9,4km lang en is overal vlot begaanbaar. Wandelschoenen kunnen zeker bij nat weer van pas komen.

Wat denk jij ervan?