Deense Oostzeeroute is fietsroute van het jaar

(c) Jessica De Korte

De N8 Oostzeeroute in Denemarken is door de fiets- en wandelbeurs in Utrecht (Nederland) uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2019. De Oostzeeroute is 820 km lang en daarmee de langste nationale fietsroute van Denemarken. Via maar liefst twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten volgt de fietser de kustlijn, die de ene keer lieflijk is en de andere keer wild. 

Van zandstranden tot kliffen. De route bestaat al jaren, maar is ingrijpend vernieuwd en heeft de vorm van een liggende 8 gekregen.

(c) Jessica De Korte

Nieuwe fietspaden

"Een groot deel van de route is zeer rustig", aldus het juryrapport. "Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, die ver weg van de autowegen liggen. De bewegwijzering is uitstekend. Aan voorzieningen is ook goed gedacht, met picknickplekken, koffietentjes, BB’s en campings."

(c) Jessica De Korte

Genomineerde routes

De jury had eervolle vermeldingen én een certifcaat voor vier andere genomineerden voor de trofee: Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina, La Véloscénie in Frankrijk, Romeinse Limesroute in Nederland en de Sydostleden in Zweden. 

De N8 Oostzeeroute is de opvolger van de Kattegattleden in Zweden, de Fietsroute van het Jaar 2018. 

Wat denk jij ervan?