Prachtig! Cirque de Gavarnie

Het Cirque de Gavarnie, met een waterval van 422m...

Dat de natuur wonderen maakt dat weet iedereen, maar af en toe is er eentje bij dat je écht moet gezien hebben! Het Cirque de Gavarnie mag gerust een plaatsje krijgen op je lijstje om te bezoeken. Schitterend, adembenemend, machtig... dit zijn maar enkele van de woorden die spontaan door je gedachten gaan bij het zien van dit wonder.


Keteldal van Gavarnie

De Pyreneeën, een ondoordringbare bergketen tussen Frankrijk en Spanje, vol verrassingen en prachtige ontdekkingen voor iedereen die wat moeite doet. De ene keer een hoge bergtop, de andere keer een donker bos. Maar ook prachtige natuurwonderen.

Het Cirque de Gavarnie is een keteldal, een cirkelvormige vallei met hoge bergtoppen, waar zelfs in zeer warme zomermaanden nog steeds sneeuw en ijs te zien zijn. Het keteldal van Gavarnie doet er nog een spectaculaire waterval bovenop.

Augustus 2019, buiten 30°C, toch kan je nog dikke pakken ijs vinden

Wandeling van Gavarnie naar Cirque de Gavarnie

De tocht begint in Gavarnie, een klein gehucht met enkele huizen en wat winkels. Hier moet je een parkeerplaatsje zien te bemachtigen. Vrij snel lukte het ons om een plaatsje te vinden én kregen we een parkeerticket van de bestuurder (deze zijn een hele dag geldig, en wij konden deze dus verder gebruiken). Hier trek je best al een paar stevige wandelschoenen aan, en prop je een grote fles water in je rugzak.

Vanaf de parking is het een stevige wandeling, de toeristische dienst van Gavarnie geeft een optimistische schatting van 3u naar de waterval en terug, maar doe er (zeker bij warm weer) maar een uurtje bij. Dit geeft je tijd om af en toe wat rust te nemen. Ook een rugzak met wat water is zeker een must, want op deze tocht kom je pas het enige cafeetje tegen na 1u30 wandelen. Vanaf dat cafeetje is het nog 30 minuten wandelen naar de onderkant van de waterval.

Op de terugweg van de waterval... Dorst! Het cafeetje is 30min wandelen | (c) Koen Goossens

Voor sommigen is het cafeetje de eindbestemming van de wandeling, zij kiezen ervoor om vanop het terras te genieten van het prachtige uitzicht. Wij kozen ervoor om tot aan de waterval zelf te wandelen. Maar... de waterval is zó immens dat het wel mooier is om alles vanop een afstand te bekijken.

Wandeltips als je Cirque de Gavarnie wil bezoeken

 1. Neem écht goede wandelschoenen mee! Het pad bestaat uit keien!
 2. Buggy's... niet doen, het begin is geasfalteerd, maar verder is het enkel een pad met keien
 3. Neem voldoende drinken mee, vanaf Gavarnie is het 1,5u wandelen waar er geen enkele gelegenheid is om iets aan te kopen!
 4. Hou er rekening mee dat de volledige toch 3u tot 4u kan duren, afhankelijk van je conditie!


Wat denk jij ervan?

 1. Gavarnie is inderdaad schitterend om te zien, zoals gezegd, wel een stevige wandeling ernaartoe dus goede wandelschoenen zijn geen luxe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wandelschoenen zijn echt een must! Er zijn mensen die de wandeling naar Cirque de Gavarnie doen op sandalen, maar dat is écht niet aan te raden. Goede, comfortabele schoenen zijn zeker nodig.

   Verwijderen