Kerktoren Zonnebeke wordt uitkijkpunt

(c) Westtoer/Jan D'Hondt

De kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke werd officieel ingehuldigd als uitkijkpunt. Bereid je alvast voor op een stevige beklimming, met een prachtig panoramisch zicht als beloning, vanop 40 meter hoogte.

De ontsluiting van de kerktoren in Zonnebeke kadert in het project Horizon 2025 van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Tegen 2025 zullen er 20 à 25 nieuwe uitkijkpunten verrijzen in het West-Vlaamse landschap. 

Met Horizon 2025 investeren de provincie West-Vlaanderen en Westtoer samen 4,4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s. Alle uitkijkpunten zullen gratis toegankelijk zijn voor het grote publiek. Voor de ontsluiting van de kerktoren in Zonnebeke werd €150.000 voorzien.

(c) Westtoer/Jan D'Hondt

Adembenemend zicht op de omgeving

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke is de eerste modernistische kerk die in België werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De gerenommeerde Brugse architect Huib Hoste wist het indertijd al en voorzag atypische panoramische vensters: het zicht bovenin de toren is uitzonderlijk.

Tot op vandaag was de toren ontoegankelijk voor bezoekers. Dankzij de gemeente Zonnebeke en Horizon 2025 komt daar nu verandering in, en ook de kerkfabriek werkte enthousiast mee. Na heel wat technische ingrepen (nieuwe vensters, een veilige spiltrap, nieuwe vloeren, etc.), kan iedereen nu genieten van het prachtige uitzicht over Zonnebeke en de omliggende regio. 

Getekend landschap

Op de verschillende tussenverdiepingen wordt bovendien een tentoonstelling voorzien, waarbij toelichting wordt gegeven bij de verschillende fases van de Zonnebeekse geschiedenis. De evolutie van het landschap staat hierin centraal. Heel wat elementen uit de geschiedenis zijn immers tot op vandaag nog zichtbaar aanwezig in het landschap en zo dus perfect te bezichtigen vanop het nieuwe uitkijkpunt. 

Praktisch: tickets zijn ter plaatse af te halen aan de toeristische infobalie in het Kasteelgebouw. Groepen kunnen reserveren via reservaties@zonnebeke.be


Wat denk jij ervan?