Renesse verwent gastenAls een van de meest bekende vakantiebestemmingen in Nederland stelt Renesse zichzelf voor als ideaal toeristendorp voor familievakanties. De 1.500 permanente bewoners van dit dorp in Schouwen-Duiveland tonen zich ieder toeristische seizoen weer de ideale gastheren en –vrouwen van enkele tienduizenden tijdelijke gasten. Die vinden er een onderkomen in alle denkbare verblijfsaccommodaties in deze kustplaats die uitpuilt van mooie stranden, terrassen, winkels en uitgaansmogelijkheden.

Een verblijf in Renesse kun je net zo afwisselend maken als je zelf wilt. Dat begint al met je overnachting. Je hebt de keuze uit luxehotels, gezellige familiecampings, comfortabele pensions en slapen bij de boer in je eigen tent.
Het dorp werd in 1244 voor het eerst genoemd als Riethnesse. De heren van Renesse waren vroeger een invloedrijke familie in Zeeland. In de dertiende eeuw werd ook slot Moermond gebouwd, de beroemdste bewoner was Jan van Renesse.
Inwoners van Renesse werden vroeger ook wel spottend geitenbokken genoemd. Vrijwel iedereen hield een of meerdere geiten, ‘de koe van de arme man’. In vroeger tijden was de hele westkust van Schouwen een arme regio.


Moermond
Renesse is een ringdorp met in het midden van de ring de gotische Jacobuskerk. De toren van de kerk dateert uit 1458. Het schip van de kerk is van de 16e eeuw. Rondom de ring bevinden zich veel cafés en restaurants.
Slot Moermond uit de 13e eeuw ligt middenin het Landgoed Moermond, een 45 hectare tellend beschermd natuurgebied. Het landgoed werd rond 1229 gesticht door Constantijn van Zierikzee. De bekendste bewoners zijn Jan van Renesse en Witte de Haamstede. Tot tweemaal toe werd het door veldslagen verwoest en weer herbouwd. Het slot is niet te bezichtigen, het wordt enkel nog gebruikt voor feesten en partijen.

Badplaats
Vanaf begin 20e eeuw ontwikkelde Renesse zich als echte badplaats. Door de ligging, vlakbij de duinen en het strand, wint het dorp snel aan populariteit. De eerste zomerhuizen werden vlakbij het strand gebouwd. Beroemde namen als Anton Pieck deden de badplaats aan. Ondernemers sprongen er handig op door het plaatsen van een verversingstent (de voorganger van de strandtent) Hier kon je onder meer badkleding huren. Begin jaren ‘20 werd ook het eerste kampeerterrein aan de Hogezoom geopend.
Toen Schouwen-Duiveland na de Watersnoodramp in 1953 dammen kreeg vanwege het Deltaplan, breidde het toerisme zich uit. Veel fruit- en boerenbedrijven werden omgevormd tot camping en er kwamen bungalowparken in de buurt van Renesse.
Het zandstrand van Renesse is ongeveer 17 km lang en ligt naast de bossen van Westerschouwen. De stranden van Renesse zijn meermaals onderscheiden omdat ze zo schoon zijn. Ze zijn onderverdeeld in familiestranden, watersportstranden en natuurstranden.

Gratis parkeren
Aan de rand van Renesse ligt het Transferium waar gratis geparkeerd kan worden (900 plaatsen). Van daar kun je van 15 mei tot 15 september gratis busvervoer nemen naar het strand, dorp of camping.
Het dorp heeft een bijzondere band met zeehonden. Voor de kust van Renesse zie je ze regelmatig op de zandbanken liggen. Het aantal zeehonden in Zeeuwse wateren neemt de laatste tijd sterk toe, dus ook het aantal gewonde of zieke zeehonden. Een moeder zorgt niet heel lang voor haar jong en vlucht bij gevaar zonder haar jong te beschermen. Dus er worden ook regelmatig huilers gevonden. Alle gevonden zeehonden worden naar Pieterburen of naar Stichting A Seal in Stellendam gebracht. Eenmaal weer aangesterkt worden ze op het strand bij Renesse weer losgelaten. Met vaak een haag aan publiek erbij om het bijzondere moment te zien dat de zeehonden hun vrijheid weer terug krijgen.

Fjoertoer
De Fjoertoer in en rond Renesse is een van de jaarlijkse evenementen. De avondwandeling over het strand en door de bossen langs verschillende lichtobjecten heeft een heel bijzondere sfeer.
Ook de jaarlijkse Straô is een bijzonder evenement. Alleen aan de westkust van Schouwen wordt dit in verschillende dorpen gedaan. Een bonte stoet van versierde paarden trekt door het dorp naar het strand om daar de paarden de voeten in zee te laten wassen. Het straô rieën komt uit vroeger tijden. Toen ging men met de paarden de zee in om ze de voeten te laten wassen na een hele winter op stal. Zo werden wondjes gereinigd en men geloofde dat het zeewater ook de boze geesten verdreef.Oosterscheldekreeft
Wie op zoek is naar gezelligheid heeft het dus in Renesse bijzonder naar de zin. Maar ook wie rust en ruimte waardeert, is hier op zijn plaats. Zelfs in het hoogseizoen zijn er rustige stranden te vinden. Je fietst in alle rust door de polders. Ieder dorpje heeft zijn charme.
Een van de aanraders is Zierikzee. Van hieruit werd in maart 2019 voor de negentiende keer het Oosterscheldekreeftenseizoen op gang geschoten. Het kreeftenseizoen loopt jaarlijks vanaf de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli.
Renesse ligt centraal tussen de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden met Antwerpen, Gent en Brugge op ongeveer een uur rijden.
www.renesseaanzee.nl


Wat denk jij ervan?