Toerisme Vlaams-Brabant zet in op autisme


Daguitstappen en reizen zijn voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend. Om de deelname van deze mensen aan vrijetijdsactiviteiten te verhogen, werkt Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme voor Autisme samen. Zo komen er visuele stappenplannen voor 11 toeristische attracties. Hiermee kunnen mensen met autisme zich optimaal voorbereiden op hun bezoek. Het eerste visuele stappenplan, voor het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk, is klaar.

Iedereen Toerist

Onder de noemer ‘Iedereen Toerist’ zet Vlaams-Brabant zich in op inclusief en toegankelijk toerisme.

Autismevriendelijkheid wordt steeds belangrijker. Daguitstappen en reizen zijn voor deze mensen niet vanzelfsprekend. Ze komen vaak terecht in een nieuwe omgeving met onverwachte prikkels en onduidelijke sociale regels. Dit strookt niet met hun nood aan structuur en voorspelbaarheid. Dit verschil zorgt voor heel wat stress zowel voor als tijdens de activiteit en heeft bijgevolg ook een negatieve impact op de beleving van zowel de persoon met autisme als zijn omgeving. Hierdoor gaan ze zo’n activiteiten vaak vermijden.Stappenplannen

Voor de toeristische sector is het echter niet altijd gemakkelijk om zonder kennis van deze problematiek in te spelen op de noden van mensen met autisme. Daar wordt op ingespeeld door visuele stappenplannen te ontwikkelen voor attracties. 


Dankzij het visueel stappenplan kunnen mensen met autisme hun bezoek aan een attractie optimaal voorbereiden en zo een meer kwaliteitsvolle en belevingsvolle daguitstap meemaken. Deze stappenplannen zijn bovendien ook nuttig voor andere doelgroepen, zoals scholen, gezinnen met jonge kinderen of mensen met een mentale beperking. 

11 attracties

Toerisme Vlaams-Brabant werkt samen met de organisatie Toerisme voor Autisme. Concreet ontwikkelen ze stappenplannen voor 11 attracties en staan ze in voor de vorming van de medewerkers van deze 11 attracties.

Naast het visuele stappenplan voor het Belevingscentrum ’14-’18, dat reeds klaar is, worden de komende maanden stappenplannen ontwikkeld voor de volgende 10 attracties: 
  1. Africamuseum in Tervuren 
  2. Belevingscentrum Rufferdinge in Landen 
  3. Bezoekerscentrum Dru!f in Overijse 
  4. Damiaanmuseum in Tremelo 
  5. Druivenserre & wijnkelder Soniën in Overijse 
  6. Kasteel van Gaasbeek in Lennik 
  7. Museum M in Leuven 
  8. Sportimonium in Zemst 
  9. Stal ’t Solleveld in Dilbeek 
  10. Sven Nys Cycling Center in Tremelo 


Wat denk jij ervan?