C-Mine, ontdek de ondergrond in Genk

De imposante compressorhal van C-mine | (c) Koen Goossens
Limburg staat bekend voor het mijnverleden, en ook het landschap draagt daar zijn sporen van. Overal in het landschap kan je de imposante terrils vinden, de mijnen ondergronds zijn dan wel verdwenen, maar bovengronds leven ze nog steeds verder. Opnieuw bruist het op de oude site van Winterslag, ditmaal onder een nieuwe naam C-Mine!


C-Mine expeditie

Vandaag is C-Mine in Genk een echt creatieve hub geworden, veel verschillende functies hebben plaats gekregen in dit voormalige mijngebouw. Als je enkel komt om louter kennis te maken met de geschiedenis van de mijn, zal je snel ontdekken dat het gebouw veel meer te bieden heeft. 

Compressorhal

De compressorhal, hier staan imposante machines die de perslucht boorhamers en andere werktuigen aandreven, iedereen met interesse voor techniek zal hier versteld staan van deze immense ijzeren reuzen. De foto's van toen tonen aan hoe zwaar het werk was in de mijnen.

Afdaling ondergronds

De mijnschacht zelf is niet meer toegankelijk, maar je kan wel nog steeds de "witte" gang bewandelen en de "zwarte" gang. De duizenden mijnwerkers die door het zwarte kolenstof van hun shift terugkeerden lieten de witte verf zwart verkleuren. Hier wordt je toch even stil van...

De "witte"gang, de weg naar de ondergrond... | (c) Koen Goossens

Langs deze lange gang gingen dagelijks duizenden mijnwerkers hun ondergrondse reis tegemoet, het kolenstof, het donker en de duisternis wacht op hen. In het ondergrondse museum vertellen kinderen van mijnwerkers hoe de mijn ook hun leven bepaalde, voor de ene in kleine dingen, maar voor de andere was het een ware nachtmerrie.

De ondergrondse expositieruimte met tentoonstelling | (c) Koen Goossens

Beklimming van de mijnschacht

Bij de mijnsite in Genk horen 2 lifttorens die uitsteken boven de mijnschacht. Deze twee torens dienen voor ventilatie en het transport van personeel en kolen tussen de ondergrondse wereld en de bovengrondse. Tijdens je bezoek in C-mine kan je de hoogste liftschacht beklimmen.

Zicht op de kleinste schachtbok van C-mine | (c) Koen Goossens
Vanop de hoge schachtbok heb je een immens uitzicht over de omgeving. Dan pas valt het op dat er overal in het landschap mijnterrils te zien zijn. Ook de terril van de mijn van Winterslag is duidelijk te zien, enkele jaren geleden heeft een gespecialiseerd bedrijf de laatste steenkool gewonnen uit de terril, en vandaag is hij omgevormd tot wandelgebied. De terril zelf is maar liefst 163m hoog!

Uitzicht vanop de liftschacht op de imposante terril | (c) Koen Goossens

Wil je zelf C-mine bezoeken? 

Het gebouw zelf en het compressorgebouw zijn gratis te bezoeken, de ondergrondse wereld en de liftschacht zijn wel betalend, bekijk hier de toegangsprijzen en openingstijden.


Wat denk jij ervan?