'Operatie Noordzee 1944-45' vertelt over bevrijding Scheldemonding
Op de site van Seafront in Zeebrugge is de nieuwe tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-45’ te bezoeken. De expositie vertelt het verhaal van de bevrijding van de Scheldemonding. Ook het onderwatererfgoed voor de kust komt aan bod. De tentoonstelling brengt een sterk verhaal over een belangrijke historische gebeurtenis in de recente geschiedenis van ons land.
 ‘Operatie Noordzee 1944-45’ is te bezoeken tot 3 januari 2021.

De tentoonstelling kadert binnen de nationale campagne ‘Belgium Remembers 44-45’. Deze campagne wordt gecoördineerd door het War Heritage Institute (WHI) en is ter herdenking van 75 jaar Bevrijding van België. De nieuwe tentoonstelling in Zeebrugge vertelt over de maanden oktober en november 1944 wanneer de Slag om de Schelde wordt gevochten. Bezoekers herbeleven deze historische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog aan de hand van foto’s, kaarten, videomateriaal en originele objecten.

Unieke blikvangers
De tentoonstelling illustreert wat exact gebeurde tijdens de bevrijding van de Scheldemonding. Het museale concept is bedacht en uitgewerkt door het War Heritage Institute (WHI).  Nooit eerder getoonde foto’s geven een beeld van het leven achter de Atlantikwall. Enkele blikvangers van deze tijdelijke tentoonstelling zijn een unieke originele Canadese pantserwagen en een luchtafweerkanon van het Britse oorlogsschip HMS Roberts, beiden uit de collectie van het WHI. ‘Operatie Noordzee 1944-45’ belicht tevens het onderwatererfgoed voor de kust. Op de bodem van de Noordzee bevinden zich honderden objecten en resten van schepen die 75 jaar geleden getuige waren van de Slag om de Schelde. 
De tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-45’ ondersteunt het cultuur-toeristisch aanbod langs de kust. Partnership
‘Operatie Noordzee 1944-45’ is een partnership tussen het War Heritage Institute, het Vlaams Instituut van de Zee, Westtoer en Seafront als private partner, met financiële steun van de Nationale Loterij en de Vlaamse Overheid en met medewerking van de stad Brugge en de provincie West-Vlaanderen. 
‘Operatie Noordzee 1944-45’ is dagelijks (10-18u) te bezoeken tot en met 3 januari 2021. Toegangsprijs: €13,50 per persoon, toegang Seafront inbegrepen. Kinderen, studenten, mindervaliden en 60-plussers genieten van kortingstarieven.
Meer info: www.dekust.be/seafront.
Copyright foto's: Vdw-Luc

Wat denk jij ervan?