Topreünie Metsijs tot Rubens
In 2021 viert de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal haar 500e verjaardag. In die vijf bewogen eeuwen groeide ze uit tot een ware schatkamer van religieuze kunst, zowel wat betreft beeldhouw- als schilderkunst. In de loop van de geschiedenis kwamen tal van kunstwerken omwille van diverse historische redenen op andere plekken terecht, zo ook in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 2009 werden zestien meesterwerken van de kathedraal en het KMSKA in de tijdelijke tentoonstelling 'Reünie. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens' tijdelijk verenigd. Deze is nog tot na de zomer te bewonderen.
Altaarstukken

Zestien kunstwerken van tussen 1511 en 1611 werden in hun oorspronkelijke 
context samengebracht. Het betreft altaarstukken, vaak gaat het om spectaculaire drieluiken, die ooit voor de kathedraal besteld werden door de machtige en vermogende gilden, ambachten, broederschappen en stadsmilities van Antwerpen.Beeldenstorm
De Beeldenstorm maar vooral ook de komst van de troepen van Napoleon waren kantelmomenten waarbij beeldhouw- en schilderkunst vernietigd werd of uit de kathedraal, en ook Antwerpen, verdween. Na de val van Napoleon keerden vele topstukken wel naar Vlaanderen terug, maar velen kwamen in de academies terecht, de voorlopers van musea voor schone kunsten.
                     


                                         Overzichtstentoonstelling
De Kruisafneming van Rubens vond bijvoorbeeld zijn plaats terug. Maar onder andere Het gevecht van de opstandige engelen van Frans Floris, Sint-Lucas schildert de heilige Madonna van Maerten De Vos, De bewening door Quinten Metsijs, De prediking van de heilige Eligius van Noyon door Ambrosius Francken en Johannes de Doper predikt voor het volk van Hendrik van Balen niet. Zij behoren sindsdien tot de collectie van het KMSKA. In de overzichtstentoonstelling werden deze 16e en 17e eeuwse meesterwerken van de Antwerpse schilderschool voor ter gelegenheid van de feestelijke herdenking frontaal voor kerkpijlers op 2,7 meter hoog in frames gemonteerd, wat een historische benadering is van hoe vroeger de triptieken getoond werden.
                                                


Nieuw feestjaar in zicht De reünietentoonstelling kwam in 2009 tot stand ter gelegenheid van 450 jaar bisdom Antwerpen, dat in 1559 opgericht werd. In 2021 is de kathedraal opnieuw het toneel van een jubeljaar: de kathedraal blaast dan 500 kaarsjes uit. De voorbereidingen hiervoor worden al in 2019 afgetrapt.

Gratis toegang voor alle inwoners van de provincie 
Religie, cultuur en toerisme snijden elkaar in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Met een geoptimaliseerde bezoekersdoorstroming en de Plek is de kathedraal helemaal klaar voor het toeristische hoogseizoen. Deze toeristen komen van over heel de wereld toegestroomd. Maar onder de 300 000 toeristen vinden ook elk jaar 27.133 Antwerpenaren hun weg naar de kathedraal.
©Dave Van Laere

Wat denk jij ervan?