Riquewihr, prachtig dorpje omgeven door wijngaarden

Een sprookjesachtig uitzicht op Riquewihr | (c) Koen Goossens

In de Elzas ben je nog ver van het massatoerisme, hier kan je nog rustig genieten van deze prachtige streek. Sommige dorpjes lijken nog recht uit een filmset te komen, en Riquewihr is er één van. De kans is groot dat je nog nooit van Riquewihr gehoord hebt, en dat is maar goed ook, zo blijft dit hele leuke stadje voorbehouden voor wie het écht wil gaan ontdekken...


Riquewihr, aan de route des vins d' Alsace

Langsheen de prachtige route des vins d' Alsace, gelegen tussen de vele wijngaarden kan je het prachtige dorpje Riquewihr verkennen. Hier lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Geniet even van het prachtige uitzicht  over de uitgestrekte wijngaarden terwijl je deze streek doorkuist. Dankzij het microklimaat tussen de heuvels heeft de Elzas na Perpignan het meeste aantal zonne-uren van Frankrijk, hier kunnen de druiven én de reizigers genieten van de zon!

De route des vins, uitgestrekte wijngaarden | (c) Koen Goossens

Zoals in de sprookjes

Tussen de wijngaarden zie je het kerkje van Riquewihr opduiken, samen met de traditionele huizen in vakwerk en de caves om de lokale wijnen te proeven. We laten de auto achter op een kleine parking aan de rand van het stadje, de volledige binnenstad is autovrij. Vanaf je de stad binnenstapt erken je meteen dat deze stad zijn plekje bij de mooiste dorpen van Frankrijk terecht heeft verdiend!

De "Dolder" met daarond kleine, gezellige straatjes | © Ralph Hammann - Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Riquewihr is een van de grote toeristische trekpleisters in de regio, maar gelukkig is de Elzas als vakantiebestemming nog niet zo populair. Zelfs tijdens het hoogseizoen is het best nog een rustige bestemming.

Dolder, fonteinen en gezellige pleintjes

Wie een beetje de geschiedenis van de Elzas eropna leest zal merken dat deze streek de afgelopen 150 jaar maar liefst 4 keer behoorde tot een ander land. De ene keer maakte dit deel uit van Frankrijk, de andere keer maakte deze deel uit van Duitsland. De stadsomwalling heeft dus zeker haar nut gehad! 

De Dolder, de wachttoren van Riquewihr | (c) Koen Gooossens

Aan de rand van de omwalling staat de "Dolder" deze oude toegangspoort werd gebouwd in 1291, bovenaan had men een uitzicht over de stad en de weide omgeving, om zo tijdig te kunnen reageren op brand of oorlogsdreiging. Vandaag is de "Dolder" nog steeds toegankelijk, nu als een museum.

Kleurrijke vakwerkhuizen | (c) Koen Goossens

Eens de oude stadsomwalling binnen gewandeld, is het alsof je in een decor loopt. Overal schitterend gekleurde gevels van oude vakwerkhuizen, versierd met kleurrijke schilderingen en bloemen. Uiteraard kan je er niet omheen dat er veel restaurantjes en winkeltjes zijn, maar steeds is de originele charme en authenticiteit van het stadje bewaard gebleven. Dat het volledige centrum zo goed als autovrij is is en extra troef. 

In Riquewihr blijft de tijd stilstaan | (c) Koen Goossens

Flammkuchen, bretzels en een glaasje wijn

In de straatjes kan je veel restaurantjes vinden met de bekende Flammkuchen, een soort pizza met spekblokjes en ajuin die echt overheerlijk is. Ook moet je eens proeven van de "Bretzel" een lokale specialiteit die iedereen zal smaken!

Bretzel, een lekkernij uit de streek | (c) Koen Goossens

Uiteraard mag je tijdens je trip niet vergeten om een streekwijntje te proeven. Riquewihr ligt midden tussen de wijngaarden, en in de omgeving zijn veel gekende wijnhuizen die je maar al te graag laten proeven van hun heerlijke grand cru wijnen.

Riquewihr bereiken

Riquewihr is heel vlot bereikbaar, op 5u vanuit Brussel volgt u de A31 Metz - Nancy, waarna u via de de Maurice-Lemaire tunnel door de Vogezen kan doorsteken richting Riquewihr. Voor deze tunnel betaalt u 6.10€ tol.

Wat denk jij ervan?