Straatsburg, een perfect weekendje weg

Pétit-France in Straatsburg, een prachtige locatie | (c) Koen Goossens

Straatsburg, de hoofdstad van Europa, maar ook een prachtige stad om te bezoeken. Deze Franse stad, aan de Duitse grens zal allicht niet meteen op je bucketlist staan, maar dat doe je beter wel. In schril contrast met steden die lijden onder het massatoerisme, geniet je hier nog van de rustige sfeer, de indrukwekkende historische gebouwen en de vergezichten over het water. 

Historisch centrum, Pétit France

Wanneer je het historische centrum binnenstapt over de Barrage Vauban kan je meteen genieten van een indrukwekkend uitzicht op het oude deel van de stad. Hier werd de rivier afgedamd, en werd door Vauban een indrukkwekkend verdedigingswerk opgericht om de stad te beschermen. Het uitzicht op het water met de eilandjes, die nu omgetoverd zijn tot mooie parkjes is prachtig. Geniet van het uitzicht, en vooral, de rust!

Mooie parkjes langs Pétit-France | (c) Koen Goossens
Het water speelt een centrale rol in de stad, vroeger werden de eilandjes gebruikt als opslagplaatsen voor goederen, maar vandaag zijn het gezellige parkjes waar je mooi kan wandelen of rustig naar het water kijken van op een bankje. Wat opvalt is dat Straatsburg eigenlijk een erg rustige stad is, er zijn wel andere bezoekers, maar zeker geen overweldigende drukte.

Gezellige pleinen en winkeltjes

Natuurlijk heeft een stad als Straatsburg ook een grote winkelcentrum, volledig autovrij! Je kan dus rustig rondkijken wat de handelaars te bieden hebben. Ook hier zijn de winkels ondergebracht in historische gebouwen, die echt prachtig onderhouden zijn. 

Authentieke vakwerkhuizen in de winkelstraatjes | (c) Koen Goossens
Naast de traditionele souvenirwinkeltjes kan je ook ter plaatse gemaakte schilderijtjes kopen van lokale kunstenaars die hun best doen om de taferelen uit de stad na te schilderen, en toegegeven, ze zijn best mooi!

Kathedraal Notre-Dame

Tijdens je stadsbezoek mag je de Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg niet missen! Deze immense kathedraal, waar maar liefst 263 jaar aan gebouwd is, is ronduit indrukwekkend. Met zijn toren van 142 meter, was dit gebouw gedurende 4 eeuwen het hoogste gebouw ter wereld. 

Een immens bouwwerk, waar 263 jaar aan gewerkt werd! | CC0
Ook de torenspits is te beklimmen, voor een prijs van 5€ klim je de trappen omhoog tot het uitkijkplatform bovenop de toren. Eens boven wacht je een ideale picknickplaats! Geniet fan het enorme panorama over de volledige stad.

De indrukwekkende torenspits, 143 meter hoog | (c) Koen Goossens

Binnenin de kathedraal staat een imposant middeleeuws astronomisch uurwerk, wat zeker de moeite waard is om te gaan bekijken (liefst om 12u 's middags), dan komen alle beeldjes van de apostelen naar buiten, en buigen ze voor Jezus.

Flammekuchen, superlekker streekgerecht

Wie de Elzas bezoekt kan er haast niet naast kijken, overal worden zogenaamde "Flammekuchen of Tarte Flambée" op de kaart gezet. Dit overheerlijk streekgerecht zal bij iedereen in de smaak vallen, en is zeker het proeven waard. De Flammekuche is eigenlijk een soort pizza met wat room, ajuin en spekblokjes, en is zeker het proeven meer dan waard.

Flammekuche of Tarte flambée, een heerlijk streekgerecht | (c) Koen Goossens

Straatsburg bereiken

Straatsburg is goed bereikbaar met auto, op 4u 30min vanuit Brussel, als Europese hoofdstad is Straatsburg ook goed bereikbaar met het vliegtuig of de hogesnelheidstrein.Wat denk jij ervan?