Flirten met de grens in vallei van het Merkske


Grenshoppen tussen België en Nederland. Zonder natte voeten over een beek wandelen. Een uniek landschap, ontgonnen door straatarme landlopers. En picknicken terwijl de vogels een concertje geven … 'Flirten met de grens in de vallei van het Merkske in Hoogstraten' - de kersverse wandeling van het jaar - charmeert elke wandelaar. De wandellus van Natuurpunt Markvallei haalde het in de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen vóór de kandidaten uit Bornem, Mechelen, Meerhout en Laakdal.

De voorbije maanden stemden 2580 wandelaars voor hun favoriet op de shortlist van de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’. Met 1006 stemmen hield ‘Flirten met de grens in de vallei van het Merkske’ in Hoogstraten de andere kanshebbers uit Bornem, Mechelen, Meerhout en Laakdal duidelijk achter zich. 


Initiatiefnemer Natuurpunt Markvallei ontvangt 1000 euro om verder te investeren in het traject en het wandeltoerisme. Organisator Toerisme Provincie Antwerpen zet de winnaar een jaar lang in de kijker.

4 x grenshoppen

Maar liefst vier keer steek je de grens over tijdens deze wandeling. De vallei van het Merkske, de natuurlijke grens met Nederland, serveert 1900 ha topnatuur. Het kronkelend bijriviertje van de Mark maakt fraaie bochten door het beekdal. Je doorkruist afwisselend bos, heide, open vlaktes, drassige hooilanden, vennen en bloemrijke graspartijen. De wielewaal of nachtegaal kwettert er intussen vrolijk op los. Het traject is 100% onverhard. De beekvallei ligt er hier en daar nat bij. Houten bruggetjes en knuppelpaden houden je voeten droog. Wandelnetwerk Kempense Kolonies (B) en wandelroutenetwerk Brabant West (NL) vloeien naadloos in elkaar over. Alleen de bewegwijzering verklapt in welk land je je bevindt.

Officieel stiltegebied

In Wortel-Kolonie vallen meteen de indrukwekkende, kaarsrechte dreven op. Die moesten de orde en structuur in de voormalige landloperskolonie bevorderen. Wortel-Kolonie is bovendien een officieel stiltegebied. Je hoort er vooral natuurlijke geluiden. Helemaal stil word je op de begraafplaats van de landlopers. Sommige kruisjes op het kerkhof vermelden geen naam, enkel een nummer … In de vroegere kolonieboerderij huist vandaag bezoekerscentrum De Klapekster. Het ideale start- en eindpunt van je trip.

Absolute topper

De 'Wandeling van het jaar' van de provincie Antwerpen wordt gesmaakt! De lezers van VAB-Magazine kozen zopas de Keiheuvelwandeling in Balen, de winnaar van de wedstrijd in 2018, tot de mooiste wandelroute van het land.Praktische info

  • Je downloadt de gedetailleerde wandelfiche op www.kempen.be
  • Vertrek en parking: Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel-Kolonie.
  • De wandeling is 11 kilometer lang.
  • Je volgt de rood-witte bordjes met nummers in België en zeshoekige gele bordjes met nummers in Nederland.
  • Het traject is volledig onverhard. Trek in natte periodes laarzen aan.
  • Je geniet van een drankje of koffie met gebak in bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel (KP 1); open op dinsdag t/m zaterdag 13-17 uur en zondag 10.30-18 uur
  • Picknickplekken bij De Klapekster, tussen KP 5 en 57, bij KP 76 en tussen KP 97 en 98. 

Wat denk jij ervan?