Franse skigebieden tooien zich op

(c) France Montagne

De Franse skigebieden maken zich klaar voor het nieuwe seizoen. En ze hebben heel wat te vertellen. Activiteiten, streekgebonden specialiteiten, evenementen, duurzame infrastructuren: welke verrassingen staan ons de komende maanden te wachten? Hier volgt onze selectie van nieuwigheden die je deze winter niet mag missen in Frankrijk.

Nieuw en (heel) leuk op de Franse bergtoppen

(c) V. Lottenberg

We schieten in actie

Op een 100 % elektrisch aangedreven step over een piste van 4 km in Les Menuires, op een rodelbaan in La Rosière (Savoie), Vars (Zuidelijke Alpen) en Villard-de-Lans/Corrençon (Isère) en op de ski’s langs de wandelroutes voor lekkerbekken in Orcières Merlette (Zuidelijke Alpen), Valmorel (Savoie), Le Lioran (Centraal Massief) en Peisey Vallandry (Savoie).

We laten ons verwennen. In Praz de Lys-Sommand (Haute-Savoie), waar de ambachtelijke microbrouwerij K&G Mieussy mikt op de formule ‘bier en raclette naar hartenlust’. In Val d’Isère (Savoie) viel ons oog op twee nieuwe, nachtelijke, gastronomische adresjes die met de kabelbaan te bereiken zijn: Le Refuge de Solaise en La Folie Douce, hebben een fooding-clubbing concept.

We hebben plezier

 In Les Arcs 1800 (Savoie), met de komst van La Folie Douce in het skioord. Voor wie wellness zoekt, opent Les Gets (Haute-Savoie) Les Sources du Chery, een grote spa voor ouders en kinderen. Nog een opmerkelijke nieuwkomer is het fantastisch cultureel centrum met bioscoop, amfitheater en museumruimte in Vaujany (Isère).

De grote evenementen

De Grande Odyssée Savoie Mont Blanc, het jaarlijkse Europese avontuur met sledehonden, is terug van 11 tot 22 januari 2020 met twee heel nieuwe etappes: Valmorel en Peisey Vallandry. En het goede nieuws houdt niet op: van 14 tot 21 maart 2020 vindt een nieuwe editie van Tomorrowland Winter plaats. Voor de tweede maal komt het festival Alpe d’Huez onveilig maken.
Kamers in de bergen naar ieders smaak en wensen

(c) France Montagne

De ervaring

Zin in een vakantie in een landelijk kader? Dan kun je misschien overnachten in een gerenoveerde boerderij of schuur in Métabief (Jura), Les Orres (Zuidelijke Alpen), Les Houches (Haute-Savoie) of Val d’Arly (Savoie). Of wat dacht je van een eskimoavontuur met overnachting in een iglo? Dan moet je in Val Thorens, La Rosière of Orcières Merlette zijn. Mag het wat extravaganter? Dan moet je de Alpin Cocoon in Les Orres eens proberen. Het eerste geodetische luxe ecohotel met een optionele doorzichtige wand over 160°.

Authenticiteit

Dat is wat je kunt vinden in de drie chalets Astilla, Becca en Luna, genesteld tegen een bergflank in Saint-Martin-de-Belleville (Savoie). Puristische zielen vinden ook ongetwijfeld hun gading in de Refuge de la Traye in Méribel (Savoie). Een gecertificeerd 100 % traditionele ruwe diamant sinds 1982.

Een uitzicht waar je nooit op uitgekeken raakt. Dit jaar werden de kamers van het hotel Interlaken*** in Gérardmer (Vogezen) gerenoveerd. Voortaan hebben ze allemaal een adembenemend uitzicht over het Vogezenbos of het dorp. In Méribel (Savoie) in de Zuidelijke Alpen werd een echt donsnestje gebouwd. Het kreeg de toepasselijke naam Le Coucou. Het vijfsterrenhotel staat aan de rand van de pistes en kijkt uit over de hoogten van de Belvédère.

Alles inbegrepen voor een zorgeloos verblijf

Het Resort Club Med Alpe d’Huez (Isère) in het massief van Les Grandes Rousses heropent op 15 december zijn deuren. Op het programma: nog meer ruimte, nog meer premium diensten. Hetzelfde geldt voor het vakantiedorp L’Auberge Nordique*** in Le Grand-Bornand (Haute-Savoie). De sfeer is er bewust Scandinavisch, detox en bovendien ook nog eens heel hygge.
Avant-garde in de skigebieden

(c) INEXA

Naar de top in hypermoderne liften

Applaus voor het nieuwe, futuristische design van de kabelbaan van Les Arcs, de vernuftige herinrichting met tien plaatsen in de nieuwe gondellift van Courchevel (Savoie) en het geperfectioneerde comfort van de gondellift van Saint-Martin-de-Belleville met moderne cabines die op zonne-energie werken.

Een digitale klantrelatie

Goed om weten: Les Contamines – Montjoie (Haute-Savoie) biedt skiërs de kans om hun skipassen op te laden aan contactloze zuilen. De toeristische diensten van Auron (Zuidelijke Alpen) en La Clusaz (Haute-Savoie) verbeteren de klantervaring verder met een Chatbot, een online gespreksrobot, en Val Cenis (Savoie) stelt een e-commerceplatform voor, gebaseerd op een dynamisch prijssysteem: hoe vroeger je reserveert, hoe minder je betaalt.

Milieu voor alles

De 100 % elektrisch aangedreven kabelbaan van Bourg-Saint-Maurice (Savoie), die vakantiegangers naar Les Arcs 1600 moet brengen, is eindelijk klaar. Val Thorens (Savoie) lanceert dan weer in het skioord zelf zijn autonome shuttles zonder bestuurder om vakantiegangers gemakkelijker te verplaatsen. Een wereldpremière! Risoul en Serre-Chevalier (Zuidelijke Alpen) hebben allebei een fotovoltaïsche boerderij gebouwd, om binnenkort hun eigen elektriciteit te produceren.

Innovaties van hoog niveau, letterlijk en figuurlijk. Wist je dat in Le Dévoluy (Zuidelijke Alpen) de krachtigste millimetrische radiotelescoop van het noordelijk halfrond staat? Het NOEMA-observatorium van het IRAM staat op een hoogte van 2552 m. Nog zo’n innovatieve infrastructuur is het Alpinium in Courchevel. Dit recente, multifunctionele gebouw biedt 500 parkeerplaatsen, een ultramoderne mediatheek, een sportzaal, terrassen en andere belevingsruimten.
Ademen en loslaten: waar kan het beter dan in de bergen?

(c) T. Hytte Kli

Focus op je zintuigen

Meer en meer skigebieden hebben ook een aanbod van boswandelingen waarbij meditatie en ademhaling centraal staan. Dat is het geval voor het Lac Blanc (Vogezen), Morzine (Haute Savoie), Orcières Merlette en de nieuwe secret spot, Auzet (Alpes-de-Haute-Provence). Voor fervente naturopaten bestaan er zelfs speciale workshops waarin je planten uit de Alpen leert ontdekken in Haute Maurienne (Savoie) en op de Ferme du Bien-être in Gérardmer (Vogezenmassief).

Sport in vol bewustzijn

Sportactiviteiten, sublieme landschappen en bezinning zijn een uitstekende combinatie en een heuse trend in de bergen. In Serre Chevalier, Brides-les-Bains (Savoie) en Val d’Arly kunt je mindfulness beoefenen tijdens wandelingen op sneeuwrackets, terwijl in Les Contamines-Montjoie (Haute Savoie) sofrologie, ski en bezinning op een natuurlijke wijze hand in hand gaan. Combloux (Haute-Savoie) nodigt je zelfs uit voor een wandeling met een mix van yoga en sneeuwrackets!

Detoxfestivals

Om af te sluiten, geven we je nog de data mee van een aantal boeiende evenementen: Zen O Sybelles (26-29 januari), het festival Eskilibre & Gourmandises in Brides-Les-Bains (1-8 februari), Les 100 Ciels d’Hiver in Les Gets (februari), Yogiski aux Ménuires (4-11 april), het Festival du bien-être en montagne in Auron (Pasen).


Wat denk jij ervan?