Paul Delvaux in Train World


Vier schilderijen van Paul Delvaux, 'Gare la Nuit I en  II' en 'Gare de Jour I en II', krijgen een vaste stek in Train World, het museum van NMBS. Toen Sophie Dutordoir CEO werd van NMBS, ontdekte zij de vier schilderijen in haar kantoor. Ze wilde deze permanent toegankelijk maken voor het grote publiek.

De schilderijen worden tentoongesteld in afwachting van een grote tentoonstelling gewijd aan Paul Delvaux, die overigens gepassioneerd was door treinen. De tentoonstelling opent haar deuren in oktober.


Delvaux

Wanneer in 1963 de lijn Parijs - Brussel - Amsterdam volledig geëlektrificeerd wordt, stellen NMBS en SNCF een nieuwe generatie internationale rijtuigen in dienst onder de vlag Trans Europ Express (TEE). Om de eersteklasrijtuigen te versieren en om het Belgische artistieke talent in de kijker te plaatsen, bestelt NMBS telkens vier schilderijen bij tien Belgische kunstschilders, waaronder Paul Delvaux.

Paul Delvaux, een emblematische kunstenaar met een passie voor stations en treinen, ontwerpt vier originele werken in 1963. Twee schilderijen met de titel 'Gare la nuit' brengen hulde aan de stoomtreinen van weleer, die hem zo hadden weten te charmeren. Badend in het zonlicht, zetten de twee versies van 'Gare de jour', de moderne, elektrische treinen van de jaren 1950-‘60 in de kijker, waaronder een blauwe locomotief die de TEE-rijtuigen sleept. Deze locomotief is tentoongesteld in Train World, samen met een rijtuig van de nieuwe generatie waarvoor de schilderijen waren besteld.

In samenwerking met de Stichting Paul Delvaux heeft NMBS deze vier schilderijen laten restaureren door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). De hele restauratie duurde bijna een jaar.

Vanaf september 2019 kunnen bezoekers deze werken bewonderen in Train World als voorsmaakje op de tijdelijke en uitzonderlijke tentoonstelling rond Paul Delvaux die van 22 oktober 2019 tot en met 15 maart 2020 zal lopen in Train World.


EXPO: “Paul Delvaux, de man die van treinen hield”

Train World | 22.10.2019 – 15.03.2020

Paul Delvaux (1897-1994) schilderde een meesterlijk oeuvre bijeen, met als inspiratiebron de wereld van de spoorwegen. Zijn surrealistische werken gaan moeiteloos op in de adembenemende scenografie van Train World. Als vanzelfontstaat een boeiende dialoog.

Deze expo is hét uitgelezen moment om de artistieke evolutie van deze spoorwegliefhebber te ontdekken in een magische setting: van tekeningen, aquarellen en schilderijen uit de jaren 1920 tot monumentale werken uit de jaren 1970, maar ook persoonlijke objecten van de artiest voegen verrassende accenten toe. Dat de schilder in 1984 tot erestationschef van Louvain-la-Neuve werd benoemd, is veelbetekenend.


Train World

In een rijk historisch kader brengt Train World niet alleen de waardevolste locomotieven en rijtuigen van het Belgische spoorwegerfgoed bijeen. Je vindt er ook tal van spoorwegobjecten, unieke archiefstukken, foto’s en filmpjes, zorgvuldig ondergebracht in een spectaculaire scenografie van de  bekende tekenaar François Schuiten, in samenwerking met Expoduo.

Sinds de opening van het NMBS-museum op 25 september 2015 mocht Train World niet minder dan 565 000 bezoekers ontvangen. Dankzij een combinatie van de meest prestigieuze stukken uit de NMBS-collecties en een uitzonderlijke, interactieve scenografie, konden zij de geschiedenis van de Belgische spoorwegen al herbeleven.

Momenteel staat Train World op de 4e plaats van de meest aanbevolen attracties in Brussel volgens Trip Advisor. Diezelfde site beloont Train World met een 2e plaats op 120 Brusselse musea.

Daarnaast kreeg Train World voor het vierde jaar op rij drie sterren toegekend in de Groene Michelingids. Deze maximumscore betekent dat het mseum 'de reis meer dan waard' is.


Wat denk jij ervan?