Thomas Cook / Neckermann failliet, wat nu?

Thomas Cook op randje van faillissement | (c) Rob Hodgkins
Voor Thomas Cook, de oudste reisorganisator ter wereld is het spel gespeeld. De touroperator was op zoek naar meer dan €1,2 miljard om de lopende activiteiten te kunnen verderzetten. Wat zijn de gevolgen voor de duizenden toeristen op vakantie, of de duizenden die reeds een reis geboekt hebben?

Thomas Cook, de oudste touroperator

De investeerders waren niet meer bereid om na de zware kapitaalsinjecties de afgelopen jaren om nog meer te investeren in de noodlijdende groep. Ook de Britse overheid, de laatste die het bedrijf kon redden was niet bereid om meer dan €200 miljoen te investeren in de groep.

Helaas deelt ook Neckermann mee in de klappen, Neckermann is een dochteronderneming van Thomas Cook. Het zou ook kunnen dat door het faillissement van de moedermaatschappij problemen ontstaan bij de Neckermann dochteronderneming.

Wat is het probleem bij Thomas Cook

Thomas Cook te laat online

Het probleem van Thomas Cook was dat zij tijdens de voorbije decennia teveel investeerden in kantoren en fysieke reisbureau's, maar veel minder in online reizen. De online reisagentschappen hebben véél minder kosten dan een reisbureau dat fysiek met een winkel aanwezig is. De vaste kosten van personeel dat aanwezig is in het reisbureau, de aankleding en huur van het pand nemen een groot deel van de kosten op zich. Kosten die enorm zijn, in vergelijking met de kost van een online reisagent zonder vaste kantoren.

Prijzenoorlog

Door de prijzenoorlog op de reismarkt maken veel spelers verlies. Grote namen bij de online reisbureaus zoals Travelbird, komen eveneens in de problemen. Aangezien Thomas Cook ook moet deelnemen in de prijzenoorlog is er bijna zo goed als geen winstmarge meer.

Ik heb een reis geboekt bij Thomas Cook / Neckermann

Als je een reis hebt geboekt bij Thomas Cook, dan zijn er vooralsnog volgens Thomas Cook Belgium geen problemen. Vooralsnog... Thomas Cook Belgium is een zelfstandige dochtermaatschappij, en daar gaan de reizen vooralsnog door. Er worden géén nieuwe reizen meer verkocht tot de situatie ook daar volledig uitgeklaard is.

Ik ben op reis met Thomas Cook / Neckermann

De Britse overheid start een "reddingsoperatie" om alle gestrande Britten terug thuis te krijgen. Voor Belgische reizigers is dit niet nodig. Als je een reis hebt geboekt bij Thomas Cook, dan zijn er vooralsnog volgens Thomas Cook Belgium geen problemen. Vooralsnog... Thomas Cook Belgium is een zelfstandige dochtermaatschappij, en daar gaan de reizen vooralsnog door. Bij een probleem van Thomas Cook Belgium komt het Garantiefons Reizen tussenbeide, zij zorgen ervoor dat alle reizen correct afgehandeld worden.


Wat denk jij ervan?