Beleef 'wijn' in Zwitserland


De verscheidenheid aan talen, landschappen en gewoonten geeft Zwitserland een bijzondere charme. Dat maakt het land als wijnland uniek. De Zwitsers drinken het liefst zelf al hun wijn. Slechts zo'n 1,5% wordt geëxporteerd. Kortom, om de Zwitserse kwaliteitswijnen te degusteren, moet je in Zwitserland zijn. Of je nu een wijnliefhebber bent of gewoon een genieter; het wijnland Zwitserland wacht erop om ontdekt te worden.

De Dalaï Lama en zijn wijnberg in Saillon

In Saillon wordt spirituele wijn geschonken. Boven de dorpskern van het Walliser stadje vind je de 'Vigne à Farinet', de kleinste officiële wijnberg van Zwitserland met een oppervlakte van amper 1,62m2 en drie wijnstokken.


De wijnberg is eigendom van de Dalaï Lama, het beheer ervan is in handen van prominenten zoals Zinedine Zidane. Tijdens de Sentier des Vitraux in Saillon kom je in de buurt van de wijnberg van de Dalaï Lama gelegen in Saillon.


Visperterminen, de hoogstgelegen wijngaard

In het Walliser plaatsje Visperterminen wordt van 650m tot 1150m wijn verbouwd. Bijvoorbeeld de Heida Visperterminen, een bijzonder kruidige witte wijn. 


Tijdens de rondwandeling langsheen de suone Beitra - suonen zijn irrigatiekanaaltjes typisch voor Wallis, in het Frans 'bisses' genoemd - leer je meer over de plaatselijke wijncultuur en kun je de wijnen uiteraard ook degusteren. Het zicht op Bietsch en de Matterhorn krijg je er zomaar bij.

Wijnsafari met smartphone in Morges

In Morges verkennen wijnliefhebbers de wijngaarden op een leuke manier met hun smartphone in de hand.


Dankzij de gratis applicatie komen ze meer te weten over de wijnen van de regio Meer van Genève en ontdekken ze ook de druivensoorten van het wijndomein van het stadje Morges.

Culinaire fietstocht langs de Murtensee

Een fietstocht langs de Murtensee is er eentje vol smaken. Dankzij een voucherboekje kunnen de deelnemers culinaire specialiteiten en wijnen proeven en het landschap op twee wielen ontdekken. 


Het middeleeuwse stadje Murten met zijn imposante stadswallen open voor het publiek heeft veel te bieden waaronder het meer van Murten met de vele strandjes en de prachtige Vully wijngaard.

In het spoor van de petite arvine in Fully

Het startpunt van deze wijntour is de Fol'terres wijnbar. Na de degustatie van diverse Walliser wijnen kunnen bezoekers het wijnleerpad in Fully volgen, de geboorteplaats van de petite arvine. 


Een absolute aanrader is een halte bij een van de guérites; kleine typische huisjes te midden van de wijngaarden die dienst doen als rustplaats voor de wijnboeren maar vaak ook typische wijnen serveren voor voorbijgangers.

Culinaire e-bike trip in Graubünden

De e-biketocht die in Bad Ragaz start, dompelt de deelnemers onder in de eeuwenoude wijntraditie van Graubünden. Ze ontdekken historische wijngaarden en dorpen en tussen twee etappes door ontmoeten ze een wijnbouwer. 


Een tussenstop op een wijndomein geeft hen de mogelijkheid om de lokale wijn, kaas en gedroogd vlees te proeven.

Bike 'n Wine in Mendrisiotto

De "Bike'n' Wine" tour door de Mendrisiotto (Ticino) wordt elke laatste zaterdag van de maand, van mei tot eind oktober, aangeboden. Deze wijn-fietstocht gaat van de ene wijngaard naar de andere en biedt de mogelijkheid om kwaliteitswijnen te proeven en de wijnboeren te bezoeken. 


De rondleiding kost 75 CHF (ca. 66 EUR) per persoon en omvat de gids, een bezoek aan twee kelders, een proeverij van zes wijnen en producten die typisch zijn voor de Mendrisiotto, evenals de huur van de fiets en de helm.


Wat denk jij ervan?