Vijf Franse kerstmarkten naast de deur

(c) Cédric Helsy 

Lange nachten, korte dagen en temperaturen die stilaan in vrije val gaan. Meer hebben we niet nodig om onze mooiste kerstversiering boven te halen en een recept voor kruidige glühwein op te snorren. De volgende stap in ons wintersurvivalpakket? Een kerstmarkt. Of vijf. En bij voorkeur net over de grens bij onze Franse buren, waar de betoverende sfeer ons ook nu weer helemaal doet smelten.

Een extra feestelijke kerst in Rijsel – 22/11 tot 29/12

(c)  OTCL Lille / Laurent Ghesquière 

Onze eerste halte langs de vele Franse kerstmarkten ligt letterlijk naast de deur. Op een halfuur tijd sta je vanuit Brussel met de TGV in Rijsel, waar meer dan 80 kraampjes je opwachten met tal van cadeautjes, kerstversiering en feestartikelen. Laat je inspireren door de feeërieke sfeer en proef ondertussen van enkele streekproducten of ambachtelijke specialiteiten uit onder andere Rusland, Polen en Quebec. Dat alles in het gezelschap van een lekker glas warme wijn, natuurlijk. Bovendien blaast de kerstmarkt van Rijsel dit jaar dertig kaarsjes uit en dat viert ze gepast. Verwacht je dus maar aan een verrassend decor en een ludiek programma vol animaties voor groot en klein.

Volg de lichtjes in Parijs – november 2019 tot januari 2020

 (c) Paris Tourist Office - Photographe : (c) Sarah Sergent 

Geen betere plek om de koude te bestrijden dan in de lichtstad, op slechts anderhalf uur met de Thalys vanaf Brussel. Van de Eiffeltoren tot de Galeries Lafayette, rond kerst verandert het hele centrum in een betoverend lichtspel. Bovendien spreken we hier van kerstmarkten, meervoud. Laat je door de warme sfeer en kleurrijke kerstversieringen van de houten chaletjes meetronen langs emblematische plekken van de Franse hoofdstad, trek je schaatsen aan en cirkel in het rond aan de voet van de Eiffeltoren of bewonder de ontelbare kerstlichtjes vanaf een rondvaartboot. Tot slot slenteren we nog even door het kerstdorp aan het Parvis de la Défense waar de heerlijke streekproducten ons al liggen op te wachten.

Reims pakt het groots aan – 22/11 tot 29/12

(c) Cyrille Beudot Office de Tourisme du Grand Reims

Op slechts drie kwartier van Parijs vergapen we ons aan de derde grootste kerstmarkt van Frankrijk: Reims. Hier word je verwelkomd door maar liefst 140 standjes die de lekkerste regionale specialiteiten aanbieden, cadeautips en vakmanschap. De koer van het Palais du Tau wordt omgetoverd tot een heus kinderparadijs met gratis schaatsbaan, ludieke workshops, houten speelgoed en nog veel meer. Kijk je ogen uit bij de artisanale creaties van juweliers, glasblazers en pottenbakkers, kies voor de hoogte in het reuzenrad en vergaap je aan een lichtspektakel op de kathedraal. Zelfs de kerstman in hoogsteigen persoon komt hier de sfeer opsnuiven.

Een middeleeuws getinte kerst in Metz – 20/11 tot 29/12

(c) Philippe Gisselbrecht Ville de Metz

Mag het nog ietsje grootser en ietsje verder? Dan sturen we je richting Metz, waar de kerstmarkt jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers verleidt. Trek voor een weekendje naar deze stad in het oosten van Frankrijk, net onder het zuidelijkste puntje van België, en geniet van de warme kerstsfeer in het midden van het historische centrum. Houten standjes, betoverende verlichting, heerlijke streekproducten ... en dat alles in een middeleeuws kader. Koop een miniatuurversie van de 17 meter hoge kerstpiramide op de Place Saint Louis, maak een ritje op de authentieke draaimolen met houten paarden of op het reuzenrad, en bezoek het dorp van de kerstman, die dit jaar Finland heeft uitgenodigd als eregast. De kers op de taart? Het 800-jarige bestaan van de kathedraal van Metz. Een verjaardag die groots gevierd wordt met tal van exposities, concerten, spektakels en nog veel meer.
 

Traditie en nieuwigheden in Straatsburg – 22/11 tot 30/12

(c) Christophe Hamm

Geen kerstperiode zonder klassiekers en dus steken we nog even door naar Straatsburg. Iets minder dicht bij de deur, maar des te makkelijker te bereiken met Thalys en TGV. De historische stadskern behoort tot het Unesco-werelderfgoed en het verbaast ons dan ook niet dat hier een van de oudste kerstmarkten van Europa gehuisvest is. Je vindt er onder meer drie verschillende kerstbomen die telkens een andere sfeer uitstralen: de grote kerstboom op de Place Kléber, het symbolische hart van de kerstmarkt, een ‘gedeelde’ boom die door iedereen versierd mag worden op de Place Marché Gayot en een alternatieve, verrassend moderne boom op de Place Grimmeissen. Flaneer dit jaar ook even over de Rue de la Mésange, die voor het eerst geflankeerd zal worden door 22 gigantische bomen die volledig uit wit en gouden licht bestaan.

Wat denk jij ervan?