30 jaar van de muur

East Side Gallery, Berlijn | (c) visitBerlin (Philip Koschel)

Op 9 november 1989 ging de grens tussen Oost- en West-Duitsland open, later werden de beide Duitslanden herenigd. Hierdoor konden de voormalige DDR-burgers de wereld ontdekken en werd de schitterende natuur en de veelzijdige cultuur in de oostelijke deelstaten voor iedereen gemakkelijk toegankelijk. 


Wie onderweg is op de Berliner Mauerweg, kan de herinnering aan de ‘koude oorlog’ tussen West en Oost nog steeds voelen. De route verloopt merendeels over ‘douanewegen’ in het westen en ‘patrouillewegen’ die de DDR-grenstroepen destijds voor hun controles gebruikten. Langs de laatste intact gebleven wachttorens, langs musea en gedenkplaatsen, midden door het huidige stadscentrum en rondom de vroegere stadsgrens van Berlijn. Met deze mix van natuur en dramatische geschiedenis vormt het Muur-traject zowel een thematische stedentocht als ook een landschappelijk aantrekkelijke route.

Karakter

Doorlopend bewegwijzerd en op de trajecten buiten de stad verregaand autovrij. De meestal vlakke fietspaden zijn grotendeels geasfalteerd, enkele stukken zijn voorzien van een met steenslag verhard wegdek of bestaan uit betonplaten.

Landschap

Afwisselend. U fietst zowel door de woelige stad Berlijn alsook door de heerlijk stille natuur of langs het water. Talrijke historisch interessante deeltrajecten waar nog sporen van de Muur te vinden zijn.


Wat denk jij ervan?