Duurzaam reizen in Zwitserland

Zwitsers zijn bijzonder trots op hun prachtig land met de overweldigende natuur en dragen duurzaamheid hoog in het vaandel.
Ook in de reissector worden diverse duurzame initiatieven genomen, ook in de winter. Hieronder verzamelden we enkele voorbeelden die in eerste instantie focussen op natuur en milieu.

12 duurzame initiatieven

Met de trein door Zwitserland

Met de trein reizen is niet alleen heel ontspannend maar ook erg duurzaam. Maar liefst 90% van de energie die aan het Zwitserse spoorwegnet wordt geleverd, is afkomstig van hernieuwbare bronnen. Dankzij het dense spoorwegnet geraken reizigers praktisch overal en op tijd. De treinverbindingen sluiten bovendien naadloos aan op de busverbindingen. Het all-in-one-ticket Swiss Travel Pass is voor buitenlandse gasten de sleutel tot het openbaarvervoersnet van Zwitserland.

Protect Our Winters Switzerland

Protect our Winters (POW) Switzerland is een community van atleten, activisten en geëngageerde bedrijven die de buitenwereld voor klimaatbescherming mobiliseert. Alle projecten zijn gericht op het minimaliseren van de CO2-uitstoot en het implementeren van maatregelen die de ecologische voetafdruk bij de bergsport verkleinen. Zo focust het project in de Skiarena Andermatt-Sedrun op het gebruik van het openbaar vervoer om de bestemming te bereiken. Op bepaalde dagen krijgen treinreizigers 50% korting op trein- en skipassen in het gebied. Verder worden in alle bergrestaurants hoofdzakelijk ingrediënten uit de regio gebruikt, wordt plastic vermeden en wordt gratis kraantjeswater aangeboden.

Laax, eerste CO2 neutrale bestemming

Laax wil de eerste CO2 neutrale bestemming worden. De vakantieplaats in Graubünden zal door lokale hernieuwbare bronnen in alle energiebehoeften voorzien. De productie van klimaatvriendelijke hydro-energie overtreft nu al de elektriciteitsbehoefte van de bestemming. De non-profit organisatie Greenstyle heeft al meer dan 160 initiatieven in het resort geïmplementeerd. Plannen om alle brandstofverbruik om te zetten in hydro-, wind-, zonne- en biomassa-energie zijn in voorbereiding.

11 autovrije dorpen

Een wintervakantie zonder verkeersdrukte en uitlaatgassen: Zwitserland telt elf autovrije dorpen. Je auto laat je achter in de parking in het dal of net voor het dorp. Verplaatsen doe je te voet of met de bus. In de meeste bestemmingen rijden elektrische wagentjes die de bagage naar het hotel brengen. In Zermatt bijvoorbeeld werd de elektrische bus in de jaren '70 al gemeengoed. Vandaag zijn er 500 geregistreerd, de meeste van hen werden lokaal gebouwd door Bruno Imboden en zijn team in hun werkplaats bij het station van Zermatt.

Clean-up Tour: opruimactie op de piste

Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt met het afval dat na het winterseizoen op de pistes achterblijft? In 2019 is de Zwitserse vzw  Summit Foundation gestart met de 'Clean-up Tour'. Tussen mei en augustus ruimen honderden vrijwilligers de achtergebleven rommel op de skipistes op. De landelijke opruimactie vindt jaarlijks plaats in een 20-tal skigebieden over heel Zwitserland.

'Plastic straat' in Zermatt

Plastiekvervuiling is een actueel probleem. Daarom heeft Zermatt gekozen voor een groene aanpak van de verharding van een van hun wegenknooppunten. Zermatt maakt gebruik van technologie van de bekroonde Schotse firma MacRebur, die ervoor zorgt dat plastiek afval in het asfalt wordt verwerkt. Het project in Zwitserland werd geleid door Kirk Tinham, van Tinham & Co GmbH. Het asfalt werd geproduceerd door Ulrich Imboden AG en gelegd door Pierre Pistorius van de Zermatt gemeenschap.

Valsana Hotel in Arosa

Bij de bouw van 'Valsana Hotel & Appartements' werd speciale aandacht besteed aan duurzame materialen, producten uit Zwitserland en een toekomstgericht energieconcept. Maar duurzaamheid gaat veel verder en wordt elke dag door alle hotelmedewerkers in de praktijk toegepast. Enkele voorbeelden: hotelgasten kunnen een boom in Zwitserland laten planten,  er is een pendeldienst voor gasten die met de Rhätische Bahnbahn in Arosa aankomen en het hotel beschikt over vier gratis oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Whitepod, eco-luxury hotel in Les Giettes

Whitepod, gelegen in het Walliser Les Giettes, bestaat uit verschillende iglo's op houten platforms, omgeven door de natuur en gelegen op 1400 m, met een prachtig uitzicht op het meer van Genève en de omliggende bergen. Elke pod is luxueus uitgerust met een pelletkachel en beschikt over het nodige comfort. De peulen worden verwarmd met een houtsnipperoven en worden voorzien van bronwater. Whitepod bereik je na 20 minuten wandelen.

Tschuggen Hotel Group

De Tschuggen hotelgroep draagt klimaatbescherming hoog in het vaandel. De hotelgroep werkt samen met myclimate en is sinds 2019 volledig CO2-neutraal. Met het project "Cause We Care" van myclimate kunnen gasten hun steentje bijdragen aan de klimaatbescherming. Tschuggen Hotel Group compenseert alle emissies afkomstig van hun hotels. Op deze manier zorgen zij voor een volledig klimaatneutraal verblijf: van check-in tot check-out en zonder extra kosten voor hun gasten.

Kleine ecologische voetafdruk in de Zwitserse jeugdherbergen

De Zwitserse jeugdherbergen doen er alles aan om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren. Op gebied van afvalverwerking, watervoorziening en elektriciteitsverbruik hanteren ze een strikt beleid en werken hiervoor samen met externe partners zoals myclimate, Minergie en Solar.  De 52 Zwitserse jeugdherbergen staan dus niet alleen voor kwaliteit en betaalbaarheid maar ook voor sociaal verantwoord en duurzaam toerisme.

Skilift op zonne-energie in Graubünden

In het Safiendal in de regio Graubünden bevindt zich de eerste skilift ter wereld die met zonne-energie aangedreven wordt. De 450 meter lange sleeplift vervoert wintersporters en produceert tegelijkertijd zonne-energie. De solarinstallatie produceert jaarlijks ongeveer 90 000 kWh. Voor het draaien van de skilift zijn ca. 20 000 kWh nodig. De overproductie wordt aan EW Tenna verkocht, zodat geïnteresseerden solarstroom uit het Safiendal kunnen afnemen.

Stadskabelbaantje op afvalwater in Fribourg

In de prachtige oude binnenstad van Fribourg werkt de 'Funi' - de historische kabelbaan - op afvalwater afkomstig uit de bovenstad. Het kabelbaantje werd op 4 februari 1899 voor het eerst in gebruik genomen. Het is de laatste waterballasttrein van Zwitserland en bleef dankzij een burgerinitiatief behouden.

Wat denk jij ervan?