Geen ijssculpturen meer in Brugge

Het bekende ijssculpturenfestival in Brugge | (c) Koen Goossens

Vanaf december 2019 is het over en uit voor het bekende Ijssculpturenfestival in Brugge, er komt geen editie in de kerstperiode 2019-2020. Hoewel dit ijssculpturenfestival al jaar en dag een trekpleister was van de stad. De reden hiervoor is dat de stad Brugge de organisatie van het festival geen vergunning meer kan geven, omdat de activiteiten volgens de stad te energieverslindend zijn.

Geen ijssculpturen meer in Brugge

Voor velen was het jaarlijkse ijssculpturenfestival in Brugge een vaste uitstap voor het hele gezin. tijdens de kerstvakantie. Het festival lokte naar schatting elk jaar 200.000 bezoekers naar de Brugse kerstmarkt. Bovendien was ze heel goed bereikbaar, de attractie vond plaats op het grote plein vlak voor het station. 

De stad Brugge wil met de afschaffing van het ijssculpturenfestival de verspilling van energie tegengaan. Met de warmere winters kost het immers (volgens de stad) hopen energie om het binnenin de tent genoeg te koelen dat het ijs niet smelt. De organisatie langs zijn kant beweert dan weer het tegendeel, de tenten zijn geïsoleerd zodat er met een minimale hoeveelheid energie kan gewerkt worden.

De ijspiste heeft ook zijn tijd gehad

Het ijssculpturenfestival is niet het enige slachtoffer, ook de gekende ijspiste moet verdwijnen. Hiervoor heeft de stad gezocht naar een milieuvriendelijker alternatief, schaatsen op kunsstof. Deze nieuwe techniek laat toe om milieuvriendelijk te schaatsen.

Op zoek naar nieuwe stek

De organisatie van het ijssculpturen festival is alvast op zoek naar andere steden die interesse hebben om het festival over te nemen.


Wat denk jij ervan?