Marche-les-Dames, wandelen over de rotsen

De bekende rotsen van Marche-les-Dames | (c) Koen Goossens
De steile rotsen in Marche-les-Dames, bekend en berucht voor de steile kliffen aan de rand van de Maas. Hier leerde duizenden bergbeklimmers de angsten overwinnen, duizenden paracommando's een rappel maken naar een afgrond. Maar helaas speelde zich hier ook een triest hoogtepunt in de Belgische geschiedenis af, hier stortte op 17 februari 1934 Koning Albert I te pletter van de rotsen. Een prachtig landschap, met veel geschiedenis.

Marche-les-Dames, indrukwekkende rotsen

Alpinisten kennen Marche-les-Dames al jaren voor zijn indrukwekkend steile rotsen. Menig klimmer heeft op de rotsen van Marche-les-Dames de nodige ervaring opgedaan om verder en hoger te klimmen. Toch is dit ook voor wie niet wil of kan klimmen een supermooie bestemming. Al was het maar om te genieten van het uitzicht bovenop de rotsen.

Een mooie wandeling in Marche-les-Dames start aan het station. Langsheen de Maas wandelen we voorbij de Koning Albertrots. Van deze rots kwam koning Albert ongelukkig ten val, en overleed ter plekke aan de gevolgen hiervan. Aan de voet van deze rots kan je enkel een A-vormige beplanting vinden, geen gedenkplaatje of infobord te bekennen. Jammer eigenlijk...

Hier werd het lichaam van Koning Albert I gevonden | (c) Koen Goossens
We wandelen verder langsheen het water tot wanneer we een brug passeren over de spoorweg. Vanaf dan volgen we het pad naast de spoorlijn. Wie goed kijkt tegen de rotswand zal allicht enkele klimmers zien bengelen.

Na enige tijd stuurt de wandeling je een pad op, langsheen de rotsen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Maar wie goed oplet kan ook een tijdens de wandeling een stenen muurtje zien. Ook hier staat geen enkel bord met een woordje uitleg. Enkel een boom met een opschrift van een kroon in blauwe graffiti. Dit is de muur die rond de gevaarlijke rots werd gebouwd.

Een stenen muur, met een ijzeren hekje rond de gevaarlijke rots | (c) Koen Goossens

Geen infobord te bespeuren, enkel een boom met grafitti | (c) Koen Goossens

Prachtig uitzicht oer de Maas

Verder op de wandeling kan je genieten van een prachtig panorama over de Maas. Op een plek waar het Belgisch leger komt oefenen boven een afgrond, kan je een perfecte stopplaats vinden. Neem een pauze op een boomstam en geniet! In de verte kan je Namen zien liggen, aan de overzijde Brumagne

Een perfecte stopplaats, met een mooi uitzicht | (c) Koen Goossens

Verder op de wandeling ga je terug het bos in, totdat je de tussen de bomen de contouren van een oude abdij kan ontwaren. De Abdij Noter-Dame du Vivier is niet toegankelijk, omdat ze nog steeds in gebruik is, maar de tuin mag je wel bekijken. De abdij is wel héél goed onderhouden, alle gebouwen worden blijkbaar gerestaureerd.

Abdij Notre-Dame du Vivier, nog steeds in gebruik | (c) Koen Goossens
Een paar honderd meter verder op je wandeing passeer je aan het militair domein waar de paracommando's van het Belgisch leger gaan oefenen. Aan de overkant van de straat kom je terug uit bij het begin van de wandeling... aan het station van Marche-les-dames. 


Wat denk jij ervan?