Toerisme Vlaanderen 'hackt' Lam Gods


Toerisme Vlaanderen pakt uit met een opvallende campagne om bezoekers van over de hele wereld warm te maken voor een trip naar Gent en de rest van Vlaanderen tijdens het Van Eyck-jaar in 2020. Kernboodschap is dat iedereen welkom is in Vlaanderen, ongeacht wie je zelf graag ziet. Om die boodschap kracht bij te zetten vervangt Toerisme Vlaanderen de zijpanelen van het wereldberoemde schilderij 'De aanbidding van het Lam Gods' van de gebroeders Van Eyck door foto's van echte koppels. Iedereen kan deze foto's opladen en zo mee figureren in de opmerkelijke campagnefilm. "Hiermee zetten we tegelijk ons unieke kunstpatrimonium én het inclusieve karakter van Vlaanderen in de kijker", zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.


Van Eyck-jaar

Vlaanderen maakt zich klaar voor het Van Eyck-jaar in 2020. Na Rubens in 2018 en Bruegel dit jaar zijn de gebroeders Van Eyck in 2020 de centrale spilfiguren voor het derde luik in de Vlaamse Meesters-campagne van Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen kiest voor een opvallende internationale campagne om bezoekers te inspireren voor een reis naar Gent en de rest van Vlaanderen. In die campagne speelt een markante video rond het wereldberoemde schilderij ‘De aanbidding van het Lam Gods’ de hoofdrol. Alleen heeft Toerisme Vlaanderen Adam en Eva in de zijpanelen vervangen door foto's van echte koppels. Koppels die vandaag niet altijd de wind mee hebben. De boodschap is duidelijk: iedereen is welkom in een warm, inclusief en divers Vlaanderen.


Adam en Eva

"Het idee om ‘De aanbidding van het Lam Gods’ te koppelen aan de aanbidding van liefde in al zijn vormen, ligt voor de hand. Echtheid staat centraal in dit werk, net als de liefde," zegt Peter de Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. "Vandaag is het makkelijk om Adam en Eva te zijn als je binnen de lijntjes kleurt. De gebroeders Van Eyck schilderden de lijntjes anders, op hun eigen manier. Heel wat koppels doen dat vandaag ook en dat veroorzaakt nog altijd opschudding. Vlaanderen draagt in woord en daad diversiteit en inclusie hoog in het vaandel. Daarom zetten we deze 'hack' op poten. We zetten tegelijk ons unieke kunstpatrimonium én toeristisch Vlaanderen als culturele en inclusieve bestemming in de kijker."


Iedereen doet mee

Iedereen kan zelf meespelen in de korte video door foto's op te laden via www.adorationoftruelove.com en daarna de video te delen via sociale media.

'De aanbidding van het Lam Gods' is één van de meest invloedrijke religieuze schilderijen ter wereld en trouwens ook het meest gestolen kunstwerk aller tijden. De optische manier van schilderen van de gebroeders Van Eyck maakte kunst zo levensecht dat het soms zelfs angst inboezemde. Adam en Eva die het 'Lam Gods' flankeren zijn er de stille getuigen van. De elite had het niet zo begrepen op hun overdonderende naaktheid. Om die reden werden in 1781 de zijpanelen verwijderd naar aanleiding van een bezoek van Jozef II. Ook Frederik Willem III kon hun naakte schoonheid niet waarderen. In 1816 kocht hij de zijpanelen van het Lam Gods - met uitzondering van Adam en Eva. Viktor Lagye ging in de 19e eeuw nog een stapje verder. Hij schilderde de originele zijpanelen na – niet naakt, maar deftig gekleed. Wat denk jij ervan?