Vlaanderen roemt frietjes van de frituur


Naar goede gewoonte staat de laatste week van november in teken van iets wat elke zichzelf respecterende Belg nauw aan het hart ligt. Onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur! Tijdens deze twintigste editie van de Week van de Friet wordt ons culinair erfgoed opnieuw een week lang in de kijker gezet. In vijf steden brengen bekende standbeelden een week lang een ode aan de frietjes van de frituur. Zo zorgen we voor meer goud op straat, en meer goesting in die heerlijke frietjes! 

Unieke smaak

Nergens anders ter wereld kan je zo'n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed. De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld. Een uniek Belgisch gegeven als frietjes van de frituur, verdient het om extra in de spotlight gezet te worden. Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.


Belgische trots

De acties tijdens de Week van de Friet brengen dit jaar een uitgebreide ode aan onze Belgische trots. Door frietjes op overwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, wil VLAM iedereen herinneren aan de fierheid die ze terecht koesteren voor onze Belgische frieten.

Tot 1 december tijdens de Week van de Friet brengen we dit jaar een uitgebreide ode aan onze Belgische trots. Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, wil VLAM iedereen herinneren aan de fierheid die ze terecht koesteren voor onze Belgische frieten.


Vijf steden

Tot 1 december zullen vijf steden verspreid over Vlaanderen hun liefde voor de Belgische friet kenbaar maken. Ze schakelen hun cultureel erfgoed in om een ode te brengen aan ons culinair erfgoed.

Zo zijn respectievelijk standbeelden in Middelkerke, Kortrijk, Mechelen, Leuven en Hasselt een week lang uitgedost met een pakje frietjes van de frituur. In Kortrijk en Middelkerke zullen haaientanden zelfs omgevormd worden tot puntzakken met frietjes!


Wist je dat?

 • 40 % van de Antwerpenaren de saus het liefst óp zijn frietjes laat doen?
 • een overrompelende 91 % van de Belgen het er over eens is dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur?
 • tot 61 % van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur?
 • 77 % van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat?
 • 72 % van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil?
 • 66 % van de Belgen de saus bij zijn frietjes in een potje apart bestelt?
 • 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur?
 • 62 % van de Belgen frietjes van de frituur simpelweg met de handen eet?
 • tot wel 71 % van de vrouwen frietjes met hun handen eet terwijl mannen eerder een frietvorkje (22 %) of bestek (23 %) gebruikten?
 • we het vaakst frietjes van de frituur eten op vrijdag of in het weekend?
 • tot 74 % van de frituurbezoekers het vaakst frietjes van de frituur eten met hun gezin of met familie? Een echte familiale aangelegenheid dus.
(*online kwantitatief onderzoek uitgevoerd door VLAM in oktober 2019)Wat denk jij ervan?