Kasteel haut-kœnigsbourg bezoeken

Een prachtig, fenomenaal kasteel!  Haut-kœnigsbourg moet je zien!
Dat de Elzas bekend staat om zijn grote kastelen, en uitgestrekte wijngaarden dat wist iedereen, maar als je van een groot kasteel spreekt, dan is kasteel haut-kœnigsbourg wel écht imposant. Dit volledig gerestaureerde kasteel steekt hoog boven de wijngaarden uit, en is zeker de moeite waard om te bezoeken.


Imposant kasteel, op de Stophanberg 755m boven de wijngaarden!

Een bezoekje brengen aan kasteel haut-kœnigsbourg, het is eigenlijk verplicht als je in de buurt bent. Het imposante kasteel steekt hoog op de bergtop uit boven de omringende wijngaarden. Het is gebouwd op de top van de Stophanberg, op een hoogte van 755m Het is  Je kan het dus van de wijde omgeving zien liggen. Het prachtige kasteel, gebouwd in rode zandsteen is echt imposant om te zien. De uitzonderlijk goed gerestaureerde staat van het het kasteel zorgen ervoor dat iedere bezoeker een goede indruk krijgt van het dagelijkse leven in het kasteel.

Het kasteel van buitenaf, alles is imposant groot | (c) Koen Goossens

Geschiedenis van haut-kœnigsbourg

Haut-kœnigsbourg, ontstaan

Het zal je niet verwonderen dat een burcht zoals deze, op een hoge berg een enorm strategisch belang had. Vanaf de 12de eeuw begon men geleidelijk met het bouwen van een burcht, die vervolgens doorheen de volgende jaren verder sterk uitgebreid werd. Er werden wachttorens, geschutstorens, omwallingen en versterkingen gebouwd. Vanop de torens had men een heel goed uitzicht over vijandige troepenbewegingen in een groot deel van de Elzas.

Uitzicht over de streek vanuit het kasteel | (c) Koen Goossens

Door de bijzondere ligging van de Elzas, tussen Frankrijk en Duitsland, was deze streek vaak een twistpunt tussen de beide grootmachten. Ook de laatste 100 jaar veranderde de streek maar liefst 4! keer van nationaliteit. Het kasteel heeft dus een lange voorgeschiedenis als burcht in deze woelige streek.

Haut-kœnigsbourg, na de Franse revolutie

Toen tijdens de Franse revolutie de volledige Elzas in Franse handen kwam, en de grens verder opschoof naar het Oosten, verloor het kasteel haut-kœnigsbourg zijn waarde als versterkte burcht. Voor de burcht traden 200 jaar in van verval, totdat ze halfweg de 19e in handen kwam van de Franse staat als ruïne.

De Frans-Duitse oorlog 1871

Na de Frans-Duitse oorlog in 1871 komt de Elzas in Duitse handen, en krijgt de burcht terug een functie. De Duitse keizer Wilhelm II, wil de volledige ruïne terug heropbouwen en er een museum  vestigen om de de culturele grandeur van het Duitse keizerrijk tentoon te stellen. Hij stelt de bekende Berlijnse architect Bodo Ebhardt aan om het kasteel zo goed mogelijk in zijn originele staat te herstellen.

De imposante, gerenoveerde toegangspoort | (c) Koen Goossens

De werken moeten niet alleen snel gaan, maar ook met de nieuwste middelen en technieken. Bovendien stond de keizer er persoonlijk voor garant dat geld geen probleem was. Tijdens de 6 jarige renovatie tussen 1902 en 1908, werd er zelfs een elektriciteitscentrale gebouwd om de elektrische torenkranen en verlichting te kunnen laten werken, terwijl men zelfs in de steden in de Elzas toen nog niet over elektriciteit beschikte. Er werd een spoorlijn en een lift aangelegd naar het kasteel, om een vlotte aanvoer van materialen en mensen mogelijk te maken.

Wereldoorlog I

Na afloop van de Eerste Wereldoorlog kwam de Elzas opnieuw onder Frans bestuur, door de opgelegde bepalingen uit het "Verdrag van Versailles" moest Duitsland de volledige streek ter compensatie voor de geleden schade afstaan aan Frankrijk. Kasteel haut-kœnigsbourg kwam hierdoor terug in Franse handen, maar deze keer was het geen ruïne meer, maar een tot in de puntjes gerestaureerd kasteel, de Franse staat besliste om het domein open te stellen voor het publiek.

Kasteel haut-kœnigsbourg bereiken

Het kasteel is goed te bereiken langsheen de A35 autosnelweg, via de afrit Orschwiller. Je kan vanop de snelweg het kasteel al zien staan. Er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar aan het kasteel zelf, maar tijdens het hoogseizoen kan het erg druk zijn. De weg loopt rondom het kasteel, dus het is mogelijk dat je opnieuw een rondje moet rijden. Parkeren is gratis.

Bekijk de tarieven en openingsuren


Wat denk jij ervan?