Vakantiewoningen en verplichte kosten, consumentenbedrog?

Een vakantiewoning, let op voor verplichte kosten! 

Wie droomt er niet van, even weg met het gezin een leuke tijd beleven? Op zoek gaan naar een leuke vakantiewoning om even uit te waaien aan zee of te wandelen in het bos. Toch is ook prijzen vergelijken tussen alle aanbieders héél moeilijk. Maar wist je dat je bij sommige aanbieders ook heel goed moet kijken naar de totaalprijs? Er wordt vaak reclame gemaakt met een "vanafprijs", maar daar komen soms heel wat verborgen kosten bij, soms op het randje van consumentenbedrog! Wij ontdekten dat het eigenlijk onmogelijk is, om te reserveren tegen de aangeboden "vanafprijs"! Ere wie ere toekomt... alle grote spelers doen het maar Roompot.be doet het niet, en als het goed is mag het ook gezegd worden!


Verplichte extra kosten... consumentenbedrog

Een tijdje geleden moest je nog bij het reserveren van concerttickets van 30€, nog een verplichte "reserveringskost" bijbetalen, of bij vliegtickets nog een verplichte "handling fee". De reden is duidelijk, door een in het oog springende "vanaf prijs" ben je als consument immers sneller geneigd om een kijkje te nemen. Bij vliegtickets en concerttickets is het reeds een tijdje verboden, maar reisorganisaties durven ook vaak "creatief" zijn in hun kosten. Verborgen kosten waar je niet omheen kan om toch een zo laag mogelijke prijs op de website in de kijker te kunnen zetten. 

Zo kwam deze week een toonaangevende speler in de kijker... Op de website een vakantiewoning afficheren vanaf 99€, maar het is ook gewoon totaal onmogelijk om die ook maar te boeken tegen 99€! Er komen na de €99 allerlei verplichte kosten bij, zodat het onmogelijk is, om ook maar tegen €99 het huisje te kunnen huren.

Welke extra kosten komen erbij?

  • Verplichte reserveringskosten €28,95
  • Verplichte huur bedlinnen €17,90 (we nemen als voorbeeld 1 persoon)
  • Verplichte toeristenbelasting €2,40 (we nemen als voorbeeld 1 persoon)

Verplichte kosten? Verdoken consumentenbedrog!

Stel, we willen een huisje huren van €99 op een bekende aanbieder van vakantiehuisjes, en we gaan daar met slechts 1 persoon naartoe. Hoeveel zou dat werkelijk kosten?

Over de toeristenbelasting, daar kan je niet omheen, die moet je overal betalen. Maar de verplichte reserveringskost? Je moet dus betalen omdat je reserveert, je moet dus €28,95 bijbetalen, omdat je dus een huisje van €99 wil huren! Dan kost dat huisje huren toch geen €99, maar wél €127,95. Dat op zich is eigenlijk al zo goed als bedrog. De werkelijke prijs voor het huisje is bijna 30% duurder dan eerst geafficheerd!

Als extra moet je ook nog verplicht je bedlinnen huren, dus komt er nog €17,90 bovenop, én de toeristenbelasting.

Dus de vakantiewoning huren voor 1 persoon kan gewoon niet voor €99, en daar had de verhuurder gewoon eerlijk en duidelijk in moeten zijn. De vakantiewoning huren voor €99 kan gewoon helemaal niet, de minimumprijs is €148,25 (in de veronderstelling dat er slechts 1 persoon aanwezig is) en dat is maar liefst 50% duurder! Dan de aangegeven "vanaf" prijs.

Aangezien het prijsverschil tussen de geafficheerde prijs en de uiteindelijke prijs die je moet betalen, als je enkel het huisje huurt dermate groot is is onze conclusie....

...gewoon consumentenbedrog! Goed uitkijken dus!

Wat denk jij ervan?