Waterlanden: wandelgids met zes routes


Wandelen langs oude Scheldebochten luidt de ondertitel van de nieuwste wandelgids van Toerisme Oost-Vlaanderen. Met Waterlanden duik je dan ook diep in een van de mooiste natuurgebieden van de provincie, waar een breed uitwaaierende oerrivier, een voorloper van de Schelde, het landschap boetseerde tot wat het vandaag is: een groene lappendeken van bloemrijke weiden, dooraderd met grachten en kanaaltjes en omzoomd door turfputten. Hier vind je rust, echte stilte, bijzondere fauna en flora en dat occasionele topadresje waar je na het wandelen graag je voeten onder tafel schuift.

Wandelnetwerk

Het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer is een knooppuntnetwerk met 165 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Je vindt het op een klein half uurtje fietsen van Gent langs de linkeroever van de Schelde. Het natuurgebied lag lange tijd als een goed bewaard geheim verborgen tussen Wetteren, Laarne, Berlare en Wichelen. Maar sinds het deel uitmaakt van het Sigmaplan om gecontroleerd overstromingsgebied te creëren voor de machtige Schelde en er ook een wandelnetwerk in werd uitgetekend, is het gebied uitgegroeid tot een volwaardige trekpleister voor natuurliefhebbers, wandelaars, ornithologen en amateurfotografen. 


Weekendje weg

Een wandelgids voor dit gebied kon dan ook niet langer uitblijven. Volgens gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert leent een knooppuntnetwerk zich perfect voor wie graag op eigen houtje routes uitstippelt. In de praktijk laten wandelaars zich ook graag naar de betere plekjes laten leiden. 


Een gids als Waterlanden is de ideale metgezel voor wie het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer écht wil ontdekken, met een goede dosis geschiedenis, uitgekiende wandelroutes en leuke adresjes om na het wandelen iets te eten, te drinken, of zelfs te overnachten. Het gebied is divers genoeg om er een weekendje van te maken.


Waterlanden

Waterlanden is de zevende publicatie in een serie fiets- en wandelgidsen van Toerisme Oost-Vlaanderen, waarin eerder dit jaar ook de fietsgids 'Overstromen' verscheen. De zes routes van gemiddeld tien kilometer vertrekken elk vanuit een van de omliggende dorpskernen, lopen alle via knooppunten en sluiten op elkaar aan, wat combinaties tussen twee of meerdere lussen mogelijk maakt. De wandelgids telt 104 pagina’s, kost zes euro en bestel je best online via www.tov.be/waterlanden. Ook de zes andere gidsen uit dezelfde reeks zijn online te koop via www.tov.be/webshop

Wat denk jij ervan?