Cité du Mot in La Charité sur Loire

Cité du Mot in La Charité sur Loire | (c) Koen Goossens

Langs onze roadtrip door Frankrijk langs de N7 komen we vanalles tegen, en deze keer stoppen we in La Charité sur Loire, in de Cité du Mot. Hoe kan het ook anders, gelegen aan de oever van de Loire ligt deze voormalige abdij, een prachtig gebouwencomplex van bijna 1000 jaar oud!

De Priorij van Charité sur Loire

De abdij werd gesticht in 1059, door de orde van Cluny. Het moest een belangrijke stopplaats worden voor bedevaarders op hun weg naar Santiago de Compostella. Perfect gelegen aan de oevers van de Loire, op de weg tussen Parijs en Lyon.

De indrukwekkende toegangspoort tot de abdij | (c) Koen Goossens

Prachtige kerk

Wat metteen opvalt is dat de imposante abdijkerk echt in het midden van het dorp staat, met de huizen er zo goed als rondgebouwd. Het oude dorpje is bijna echt even groot als alle gebouwen van de abdij van La Charité sur Loire. Je ziet duidelijk dat de abdij van levensbelang was voor het bestaan van de stad.

De imposante toegangspoort van de abdij | (c) Koen Goossens

Toch heeft de geschiedenis ook hier zijn tol geëist, de godsdienstoorlogen en de Franse revolutie zorgden ervoor dat de abdij andere functies kreeg. Sommige gebouwen werden een huis, andere gebouwen werden een fabriek, een winkel of een dierenverblijf. 

De schitterende abdijkerk | (c) Koen Goossens

In 1840 komen de resterende abdijkerk op de lijst te staan van Monuments Historiques, maar het duurt nog tot 1975 voordat de stad langzaam de gebouwen opkoopt en restaureert. Vandaag kan je hier een prachtige abdij terugvinden!

Verder op onze roadtrip door Frankrijk

We nemen terug de auto, en volgen het boek "langzaam door Frankrijk", we rijden door naar onze laatste stop van de dag, Nevers.Wat denk jij ervan?